Het anaalvocht heeft een unieke (stinkende) geur waarmee honden elkaar herkennen. Door te kwispelen of de voetjes te vegen wordt de geur extra goed verspreid. Door te snuffelen aan elkaars poep weten ze wie er langs is geweest.
Dit is de manier waarop honden informatie verzamelen. Door middel van ruiken verzamelen ze informatie over de andere hond. Zo ruiken ze het geslacht van de andere hond, hormonen, stress en zelf of de andere hond vriendelijk is ja of de nee. Een kruisruikende hond doet bij ons precies hetzelfde, informatie verzamelen.
Seksualiteit: Rond de geslachtsdelen worden feromonen afgegeven die informatie weggeven over het geslacht en de vruchtbaarheid van de hond. Hieraan ruikt een hond of de ander bijvoorbeeld loops is.
Honden kunnen niet alleen van elkaar, maar ook van mensen ruiken hoe ze zich voelen en of ze ziek zijn. Ze ruiken (stress)hormonen en 'weten' daardoor of we bang of zwanger zijn, of signaleren bijvoorbeeld een stijging of daling van het bloedsuikergehalte in ons bloed.
In milde gevallen is het voldoende om de anaalklieren regelmatig leeg te drukken. Dit kan de dierenarts doen, maar die kan je ook laten zien hoe het moet zodat je dit zelf kunt doen. Soms helpt het geven van voeding met extra vezels. De ontlasting drukt dan beter tegen de klieren waardoor ze makkelijker geleegd worden.
De afgelopen jaren konden honden steeds meer successen op hun conto schrijven. “Even snuffelen aan een geurstaal en ze kunnen een diagnose vellen. Ze merken de geur op van tuberculose, malaria, diabetes, epilepsie, kanker, Parkinson, ... en heel wat virale en bacteriële infecties.
Katten en honden
Zowel katten als honden kunnen het ruiken als jij ongesteld bent. Ze ruiken dan zowel de geur als de hormonen die erbij komen kijken. Ze weten niet precies wat er dan precies bij je aan de hand is, maar ze weten wel dat er iets anders gaande is dan normaal.
Er zijn verschillende redenen waarom je hond dit zou kunnen doen. Als je hond veel dominante trekjes heeft, kan hij dit doen om zich te doen gelden. Als hij last heeft van verlatingsangst, is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn.
Te veel aandacht
“Het is te vergelijken met een menselijke sociale situatie: je vindt het prima wanneer bekenden naar je toe komen en je begroeten, maar je wilt eigenlijk niet dat ze je knuffelen, je schouders vastgrijpen en vragen hoe het al die tijd met je is geweest,” verklaart Crowell-Davis.
Opwinding vindt niet alleen plaats tijdens spelen. Een hond kan ook opgewonden, ongerust of gestrest raken bij binnenkomst van bezoek, of wanneer er een onbekende hond in het huis van een een hond verblijft, of wanneer hij signalen waarneemt die aangeven dat hij gaat wandelen.
Honden houden niet van de geur van azijn en elke hond zal rechtsomkeert maken als hij of zij deze indringende geur ruikt. Azijn is daarom een handig middeltje om een natuurlijke barrière te vormen tegen honden. Verdun de azijn niet met water en spray het alleen op de tuintegels of op de tuinaarde.
Bij reverse sneezing zuigt een hond de lucht, zoals de naam al doet vermoeden, snel naar binnen via de neus. Vaak maken honden tijdens reverse sneezing een snuivend of knorrend geluid, ook lijkt het of het dier probeert in te ademen terwijl hij niest.
Veel liever draait een hond ons tijdens een begroeting zijn billen toe voor wat in mooi Engels de 'hip nudge' wordt genoemd, oftewel het'heupduwtje'. Dat is niet zoals wij vaak denken opdringerig of onbeschoft, maar in de hondentaal juist onderdeel van een vriendelijk begroetingsritueel.
Of je huisdier je wel of niet mist, blijkt afhankelijk van het soort huisdier dat je hebt. Katten en honden reageren namelijk nogal verschillend op de afwezigheid van hun baasje.
Een hond, en zeker een vreemde hond, ervaart het als onaangenaam wanneer we op hem afkomen en zonder te knipperen recht in de ogen kijken. Dit komt over als dominant gedrag en aan hun reactie is dat meteen te zien.
Tegen je aan leunen
Dan laat hij zien dat hij van je houdt en wilt hij zijn affectie laan je tonen. Wanneer een hond tegen je aan leunt dan voelt hij zich veilig bij jou. Wanneer jouw hond tegen je aanleunt en aan angstige indruk maakt, dan kan hij overigens nog steeds van je houden en zich veilig voelen bij je.
Nee, honden kunnen niet huilen. Honden en ook andere dieren hebben wel traanproductie en emoties, maar er is niet vastgesteld dat dit ook aan elkaar gekoppeld is. Oftewel: honden huilen niet zoals mensen. Mensen zijn voor zover bekend de enige wezens die huilen als gevolg van emoties.
Er is slechts een handjevol diersoorten dat ongesteld wordt. Naast mensen zijn er alleen een paar apen, muizen en vleermuizen die eens in de zoveel tijd ongebruikt baarmoederweefsel uitstoten. Bij alle andere zoogdiersoorten neemt het lichaam dit weefsel gewoon weer op. Daar komt geen druppeltje bloed aan te pas.
Als iemand verdrietig is, blijft een hond vaak stil en kijkt hij verdrietig. Bij blij en uitbundig gedrag springt en blaft de hond vrolijk mee. Het feit dat honden reageren op iemand die verdrietig of blij is bewijst overigens niet dat ze empathisch vermogen hebben.
De grootste aanwijzing over hoe lang we weg zijn, komt van onze eigen geur. Honden hebben geleerd dat naarmate onze geur in huis na verloop van tijd vervaagt, het uiteindelijk een punt (en kracht) bereikt waarop ze weten dat we meestal terugkeren. Neem bijvoorbeeld de situatie dat je de hele dag weg bent van huis.
Blijkbaar zijn honden erg sterk in het observeren van hun baasjes. Ze kunnen dat zelfs zo goed dat ze ook onze emoties kunnen aanvoelen en andere zaken bij ons kunnen detecteren die we zelfs over onszelf niet wisten.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Knuffelen: liever niet.
We vinden onze honden vaak zó lief dat we ze een dikke knuffel willen geven. Maar honden begrijpen hier weinig van. Ze voelen zich gevangen door de armen die om hen heen worden geslagen. Het is niet veilig en de hond kan onverwachts reageren.