Vergeet zeewater. Het kan irriterend zijn: zeezout steriliseert niet en helpt ook niet om een wond te genezen, integendeel! Het kan het genezingsproces vertragen: het zeewater kan de wonde dieper maken. Het kan de wond infecteren.
Zeewater zorgt voor een grondige natuurlijke reiniging van je huid. Wist je bijvoorbeeld dat het zoute water een positief effect heeft op huidproblemen? Het zeewater verdient de voorkeur boven chemische middeltjes, die te agressief kunnen zijn voor de huid en daardoor sneller littekens veroorzaken.
Door zijn natuurlijke samenstelling en door de diverse vervuilende stoffen die het kan bevatten, doet zeewater een wond meer kwaad dan goed. Zeewater is bijtend (vanwege het zout) en irriteert de wond. Het kan de wond zelfs dieper maken en zo de wondheling vertragen.
Ander onderzoek stelde vast dat zeewater goed is voor sommige huidaandoeningen, zoals psoriasis. Er wordt gedacht dat het zout en de kaliumchloride in het water de beschadigde huid aanpakken en het genezingsproces versnellen. Daarnaast zou ook eczeem bij kinderen kunnen verbeteren door het zwemmen in de zee.
"Bij een slecht afweersysteem kan een wond een soort entree zijn", zegt Van Aalsburg. "Zeewater is niet per se slecht, maar of je voor de behandeling van een wondje naar zee moet: nee." Beter is het om gewoon te spoelen met kraanwater, eventueel met een beetje opgelost soda of keukenzout.
Wanneer jij veelvuldig in de zee zwemt en je niet grondig afspoelt, loop je het risico op huidinfecties, irritaties en zelfs ziektes. Daarom is het noodzakelijk om na ieder stranddagje – en zeker wanneer je dus in de zee hebt gezwommen – even grondig te douchen.
Zout water verbetert je huid
Zout water is rijk aan mineralen zoals magnesium, zink, ijzer en kalium. Deze kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen, onze huid beschermen en herstellen bij schaafwonden, snijwonden en zweren.
Het zout stimuleert de bloedsomloop, helpt vocht vast te houden in de huidcellen, hydrateert, ontgift en zorgt voor celregeneratie. Daarbij helpt het zout om de droge, schilferige of geïrriteerde huid te genezen.
In feite kan zout water milde huidontstekingen en roodheid helpen verminderen, maar op een intensiever niveau gaan de beweringen van pH-balans en bacteriecontrole zelfs in tegen de wetenschappelijke principes van zorg. Zeezoutwater heeft een alkalische pH van 8 en een acnehuid heeft ook een alkalische pH.
Zeewater is vaak heilzaam bij eczeem. Het zout desinfecteert. Maar let op: het zoute water kan ook prikken wanneer het eczeem actief is.
Voedingsstoffen die een rol spelen in de wondgenezing
Proteïnen zitten onder andere in vlees, kip, ei en zuivelproducten. Hoeveel eiwit je nodig hebt hangt af van de grootte van de wond en je lichaamsgewicht. Verschillende vitamines (A, B, C en E) zijn belangrijk bij de wondgenezing.
Siliconengel of siliconenpleisters geven de beste resultaten. Gebruik ze snel na je verwonding of operatie. Het gebruik van een gewone verzorgende crème houdt de huid en het littekenweefsel soepel, waardoor het litteken wat minder zichtbaar kan worden.
Het is aan te raden om het litteken in te smeren en te masseren met een hydraterende crème. Uit onderzoek weten we dat crèmes met aloë vera goed werken. Een hypertrofisch litteken ontstaat als de genezing in de eerste maanden te actief is.
Om uw slijmvliezen schoon te houden en ontstekingen te voorkomen is het goed om de mond meerdere keren per dag met een zoutoplossing te spoelen of met lauw water. Deze zoutoplossing kunt u zelf maken; 2 theelepels zout oplossen in 1 liter lauw water.
Zowel zout als honing hebben ontstekingsremmende eigenschappen om de huid te kalmeren en puistjes en irritaties te verminderen. Ze helpen ook om de huidlagen die dat het meeste nodig hebben te hydrateren.
Zout water heeft van nature een antiseptisch en antibacterieel effect, waardoor talg en huidcellen kunnen worden verwijderd. Er is echter geen medisch bewijs dat zout water een positief effect heeft op acne. Het nadeel van zout water aanbrengen op de huid is dat de huid erg wordt uitgedroogd.
De naam zegt het al: zeezout. Zout maakt je haar droger, maar reinigt ook jouw hoofdhuid en haalt dode huidcellen weg. Het is dus eigenlijk een prima product, dat ook nog eens niet slecht is voor het haar. Gebruik het uiteraard wel met mate, want een droge hoofdhuid is ook weer niet goed.
Zeewater kan namelijk prettig zijn voor mensen met eczeem. Zeewater zorgt met het hoge zoutgehalte voor een desinfecterende werking. Dat voelt uiteindelijk prettig aan en zorgt voor het uitblijven van jeuk. Het is echter wel goed om te benoemen dat het zeewater in eerste instantie erg kan prikken op de huid.
Net als suiker, is zout niet bepaald goed voor je huid. Als je teveel zout binnenkrijgt, kan dit onder andere leiden tot een te hoge bloeddruk. Deze verlaagt het gehalte aan collageen in je lichaam, waardoor je huid verzwakt.
Als U last heeft van psoriasis, eczeem of uitslag, zorgt het Keltische zeezout ervoor dat uw huid tot rust komt! – Gebruik in bad geeft positief effect van rust. – Werkt verlichtend voor: eczeem, psoriasis en schimmels.
Spoelen met zout
Als aanvulling kun je bijvoorbeeld met zout water spoelen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het spoelen met zout water erg nuttig kan zijn als je tandvlees ontstoken is. De werking van zout water wordt toegeschreven aan de vele mineralen en sporenelementen in zout.
Zout water is namelijk gezond voor uw mond en helpt daarnaast tegen tandvleesklachten en ontstoken tandvlees. U kunt een ontsteking of wond in uw mond spoelen met zout water. Gebruik voor de mondspoeling een zoutoplossing, ofwel een theelepel zeezout, per kopje lauw water.