In Nederland krijgt op dit moment slechts 20-25% van de baby's op 6 maanden uitsluitend borstvoeding. Uit kwantitatief onderzoek is gebleken dat 'pijn', 'werk' en 'te weinig melk' de belangrijkste redenen zijn om te stoppen met het geven van borstvoeding.
Hoewel je beter niet abrupt met borstvoeding kunt stoppen, is dat soms nodig om gezondheidsredenen of omdat jij en je baby niet samen kunnen zijn. Als je baby tot dat moment borstvoeding heeft gekregen, moet je vrijwel zeker melk afkolven om te voorkomen dat je borsten onaangenaam opgezwollen raken.
De algemeen geldende richtlijnen geven aan dat het beter is om geen borstvoeding te geven. Maar de moeder heeft altijd zelf de keuze. In het geval van medicatie is er ook die keuze. Moedermelk met een vleugje maternale medicatie verdient vaak de voorkeur boven geen moedermelk.
In Nederland wordt het kind tot ongeveer zes maanden met de borst gevoed. Daarna wordt door de meeste moeders langzaam afgebouwd.
"Vrouwen hebben soms negen maanden lang fysiek en emotioneel toegeleefd naar de borstvoeding. Als het dan niet lukt, zijn ze daarop onvoldoende voorbereid en voelen ze zich nauwelijks gesteund als zij ermee stoppen." In Nederland kiest 75 procent van de vrouwen ervoor na de bevalling borstvoeding te geven.
Tot de leeftijd van zes maanden geef je je kind borstvoeding of volledige zuigelingenvoeding uit de fles. Vanaf zes maanden tot een jaar geef je dezelfde zuigelingenvoeding of opvolgmelk. Beide soorten kunstvoeding zijn geschikt en verschillen weinig van elkaar. Na een jaar kun je gewone koemelk geven.
Als de borstvoeding goed loopt, kun je niet van het ene op het andere moment stoppen. Je lichaam moet de melkproductie afbouwen. Als je al langer borstvoeding geeft, kun je er steeds één voeding uithalen en met de andere voedingen doorgaan. Zo bouw je stapje voor stapje af.
Een vrouw kan in principe borstvoeding geven zonder voorafgaande zwangerschap. Elke hoeveelheid moedermelk die ze voor haar baby kan geven, is een kostbaar geschenk.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om dit te doen tot een kind 2 jaar is. Het geven van borstvoeding gedurende de eerste twee jaar helpt bij de ontwikkeling van de hersenen, zorgt voor optimale groei, bevordert de schoolprestaties en verkleint het risico op diabetes en obesitas op latere leeftijd.
De nodige energie
Gemiddeld heeft een voedende moeder zo'n 500 kilocalorieën per dag extra nodig. Deze extra energiebehoefte wordt maar voor een deel voldaan door meer te eten. De rest van de energie wordt verkregen doordat een voedende moeder regelmatig gaat zitten of liggen om haar kind te voeden.
Dus ook als je geen borstvoeding geeft, komt er melk in je borsten terecht.Normaal gesproken vermindert dit binnen een week. Als je je baby niet aanlegt, wordt er geen nieuwe melk aangemaakt. De melk die zich in je borsten heeft opgehoopt, wordt door je lichaam opgenomen.
Kort na de bevalling kunnen vrouwen tot 600 mL per dag produceren.Later produceren vrouwen gemiddeld 800 tot 1100 mL melk per dag. Op het hoogtepunt van de lactatieperiode kan er tot 1,5 liter geproduceerd worden en bij tweelingen soms nog meer. Er is zelfs melkproductie tot wel 5L aangetoond.
Als er melk uit de tepel stroomt zonder dat er sprake is van een recente zwangerschap of wanneer het geven van borstvoeding langer geleden is dan 6 maanden, dan is er sprake van galactorroe. De oorzaak hiervan is een verhoogd prolactinegehalte in het bloed. Dit leidt tot afscheiding van melk uit de borsten.
Je lichaam maakt nu eenmaal automatisch moedermelk aan na de bevalling. Als je ervoor kiest enkel kunstvoeding te geven, zal de melkproductie na ongeveer een week weer langzaam afnemen omdat je je baby niet aanlegt. Je lichaam zal dan geen nieuwe moedermelk aanmaken.
Als je een meerling hebt, kun je je baby's tegelijk aan je borsten laten drinken. De hoeveelheid moedermelk past zich aan aan hoeveel kinderen je aan de borst hebt. Er is dus genoeg voor meer baby's als de borsten vaak genoeg gestimuleerd worden. Je kunt meer kinderen tegelijk aan de borst voeden, of om de beurt.
Hoe meer u uw kind aanlegt, hoe meer moedermelk u aanmaakt.Daarom is het voor de meeste meerlingmoeders helemaal geen probleem om voldoende melk te produceren. De eerste week na uw bevalling is heel belangrijk om uw melkproductie op gang te krijgen. Uw kinderen moeten uw borsten vaak leeg drinken in die eerste week.
Moedermelk smaakt zoet en een beetje weeïg. Moedermelk is wat wateriger en ook wat geliger of blauwer van kleur. De smaak van moedermelk wordt ook beïnvloed door wat de moeder eet, baby's schijnen bijvoorbeeld een voorkeur te hebben voor melk van hun moeder als die knoflook heeft gegeten.
Tepels zijn bedoeld om een baby mee te voeden. Maar borstvoeding geven, dat kan een man niet. Waarom heeft hij dan toch van die fopspenen op zijn borst? Het mannenlichaam en het vrouwenlichaam zijn in het begin van de zwangerschap nog hetzelfde.
Zwanger worden terwijl je al zwanger bent wordt ook wel superfoetatie of superimpregnatie genoemd. Het overkwam Kate en Peter Hill uit Australië in 2016, die vlak na elkaar twee dochters kreeg. Er zaten maar een paar dagen tussen!
Zelfs maanden na het stoppen kun je soms nog wat melk lekken. Ook dit is normaal.
Salie is een kruid dat erom bekend staat de melkproductie te remmen. Er zijn verschillende manieren om het te gebruiken: als thee: 1 theelepel gedroogde salie op 250 ml gekookt water, 5-15 minuten laten intrekken, 2-6 keer per dag een kopje.
Na 4 à 7 dagen is je melkproductie aangepast en kan je een volgende borstvoeding vervangen door een fles of een vaste voeding. Door het geleidelijk aan te doen, kunnen je borsten langzaam wennen aan de verminderde melkproductie en zal je minder last hebben van gespannen borsten.
Wil je baby niet aan de borst, dan kunnen de volgende manieren misschien helpen: rechtop houden, rondlopen, dragen in de arm of in een draagdoek, schommelen, liedjes zingen of neuriën, rustig tegen je baby praten. Ben je te moe en gespannen om je baby te troosten, geef hem dan gewoon aan een ander vertrouwd iemand.