Je kan rauwe cacaobonen zo eten. Het kan zijn dat je eerst wat moet wennen aan de pure smaak van cacao. Deze is helemaal anders dan van (klassieke) chocolade. Het is een hele andere smaakbeleving: minder zoet, beetje bitter, droger, maar knapperig.
Zo eet je ze
Je kunt de nibs puur eten, maar lekkerder is het om ze te combineren met iets anders. Bijvoorbeeld met noten, gedroogd fruit of gojibessen. Gebruik de bonen als topping op toetjes of baksels. Of doe ze door je gezonde shake of smoothie.
Je kunt rauwe cacao vrijwel overal in verwerken: in baksels en in smoothies. Let wel: als je rauwe cacao verhit gaan ook de goede gezondheidsvoordelen verloren. Gebruik je het dus om mee te bakken, dan zal dit geen echte toegevoegde waarde leveren aan je gezondheid. De smaak van rauwe cacao is zeer bitter.
De cacaovrucht smaakt naar mango
De witte pulp om de bonen is eetbaar, lekker zoet zelfs, en lijkt qua smaak op mango. Maar cacao wordt gemaakt van het binnenste van de boon. En is rauw niet te eten. Verschrikkelijk bitter.
Cacao Nibs kun je op veel manieren eten. Zo kun je natuurlijk een handje met deze stukjes chocola pakken en opeten. Maar lekkerder is het om bijvoorbeeld je bakje magere kwark te besprenkelen met 10 gram rauwe chocolade.
Cacao nibs verwerkt in met name ontbijtgerechten zijn mijn favoriet. Als je ze zo eet – uit het handje – is het wel wat bitter. Als vervanger van een zak M&M's op de bank met je beentjes omhoog is wat mij betreft toch niet zo'n goed idee… Maar door smoothies, je yoghurt of op een pannenkoek is het waanzinnig lekker!
Cacao fruit is de vrucht van de cacaoboom. Van de zaden en de vruchten van cacao fruit wordt chocolade gemaakt. Cacaofruit lijkt op dikke, geelbruine komkommers. Het vruchtvlees bevat cacaobonen en is zacht en zoetzuur van smaak.
Cacaonibs worden eerst verhit en daarna vermalen tot cacaopoeder. Waarom is dat minder populair dan rauwe cacao: De meeste vitaminen, mineralen en enzymen gaan verloren door verhitting. Het effect van de cafeïne wordt versterkt.
Een bloeiende cacaoboom levert ongeveer 30 tot 40 vruchten per jaar. Deze vruchten worden geplukt en opengebroken. De vrucht bevat ongeveer 40 tot 50 cacaobonen die elk ongeveer een gram wegen.
Dit gaat 3 tot 9 dagen door. Dit proces verwijdert de rauwe, bittere smaak van de cacao en het vormt van bestanddelen die typisch zijn voor het aroma van chocolade.
De cacaobonen liggen in het midden van de steenvrucht. Elke vrucht bevat veertig tot vijftig 'bonen', die elk ongeveer een gram wegen. Een gemiddelde cacaoboom levert per jaar dus één tot twee kilogram bonen. De cacaobonen worden, met het vruchtvlees dat er nog aanzit, door schimmels en bacteriën gefermenteerd.
Na 100 jaar is de Cacao boom klaar, maar met zijn 50ste geeft het al 50% minder vruchten. Een vrucht bevat 30 à 40 zaden (er zijn ± 200 bonen nodig voor het maken van 1 kg chocolade).
Hoeveel gram cacao poeder zou je op een dag moeten eten? Er wordt aangeraden om zo'n 20 gram per dag te eten. Eet je een stuk chocolade? Kies dan, zoals al gezegd, voor een reep met minstens 70% cacao, omdat alle voordelen van rauwe cacao daarin nog voldoende aanwezig zijn.
Cacaopoeder wordt gemaakt uit de zaden van de cacaoboom. Bonen worden gefermenteerd en daarna in de zon gedroogd en in de fabriek gebrand en gemalen. Zo ontstaat een dikvloeibare cacaomassa. De cacaoboter wordt uit de cacaomassa geperst en de overgebleven droge koek wordt gemalen tot cacaopoeder.
Rauwe chocolade, ook wel raw chocolate genoemd, is gemaakt van cacaobonen die niet of slechts minimaal (bij een temperatuur onder de 40 graden Celsius) verhit zijn. Ter vergelijking: bij de productie van 'gewone' chocola worden de cacaobonen gebrand, waarbij de temperatuur oploopt tot maar liefst 150 graden.
Traditioneel wordt 100% pure cacao (poedervorm of vlokken) gemengd met warm water en kruiden. Met een kleine blender mix je het geheel tot er een dikke laag schuim ontstaat. Als pure cacao iets te intens voor je is, voeg dan wat honing, ahorn, agave of rietsuiker toe om het te zoeten. Kokosolie maakt de smaak zachter.
Met dit recept maak je zo de allerlekkerste wietchocolaatjes. Wel uit de buurt van kinderen en andere zoetekauwen houden want een stuk van deze chocola (20 gram) bevat één gram wiet.
rauwe cacaobonen kopen doet u altijd bij Vehgroshop. In onze webshop kunt u rauwe cacaobonen bestellen in verpakkingen van klein naar groot.
Cacaopoeder. Cacaopoeder is net als heel wat andere poeders eigenlijk onbeperkt houdbaar. Uiteraard is het wel belangrijk dat u het op de juiste manier opbergt, wat dus betekent dat u het op een droge, koele en donkere plek moet bewaren.
Cacaoboter wordt gewonnen uit de cacaoboon. De cacaoboon groeit aan de cacaoboom die onder andere groeit in West-Afrika, Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië. Iedere cacaoboom levert per jaar ongeveer 1 à 2 kg bonen op.
Cacaobomen groeien in vochtige gebieden rond de evenaar. De vijf landen die vandaag de dag de meeste cacao groeien zijn Ivoorkust, Ghana, Indonesië, Nigeria en Brazilië.
Reeds in talrijke onderzoeken, waaronder verschillende meta-analyses, heeft men het verband tussen cacao en diabetes onderzocht. Verschillende van deze opvolgonderzoeken tonen aan dat chocolade de kans op diabetes verkleint of dat cacao een positief effect heeft op het ziekteverloop bij diabeten.
Pure cacao is erg gezond. Cacao bevat namelijk vele honderden bioactieve stoffen, waarvan er een heleboel over heilzame en stimulerende eigenschappen beschikken. Hierbij valt te denken aan fytonutriënten, aminozuren, vetzuren, (co)vitamines, macromineralen, spoorelementen, (co)enzymen en neurotransmitters.
Er zitten 27 kilocalorieën in 1 eetlepel (7 gram) cacaopoeder. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'cacaopoeder'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.