Gebruik zo nodig een voetensteun/ opstapje. Steunen op de tenen geeft teveel spanning in de benen en de bekkenbodemspieren. Na het plassen kunt u een paar keer rustig uw bekken kantelen om goed leeg te plassen en nadruppelen te voorkomen.
De juiste houding om staand te plassen
Buig licht door uw knieën om te zorgen dat deze niet op slot staan. Trek uw rug goed op, waardoor uw onderrug hol wordt en uw bekken naar voren kantelt. Uw blaas kan op deze manier goed leeglopen. Ontspan uw bekkenbodem en neem de tijd.
Houd vol om naar rustige, schone, openbare toiletten te gaan. Het blijven oefenen van plassen op openbare toiletten kan je uiteindelijk over je angst heen helpen. Toch geen zin in gezeik? Zoek dan rustig een toilethokje op, in plaats van een urinoir.
Probeer te ontspannen. Bijvoorbeeld zo: rustig tot 10 tellen of rustig door uw neus inademen en door uw mond uitademen. Span uw bekkenbodem-spieren een beetje aan (alsof u uw plas ophoudt) en ontspan weer. Herhaal dit zo lang als u (weer) voelt dat u moet plassen.
Ook moet u vaak hard persen om de ontlasting goed kwijt te kunnen. U loopt meer risico op aambeien en verzakking. Soms is de ontlasting zo hard dat poepen pijn doet. Ook kan het zijn dat u met de vingers moet helpen om de endeldarm leeg te maken.
Genoeg bewegen en minder drinken helpen vaak. Oefeningen voor de bekkenbodem kunnen helpen. Ook kunt u oefenen om het plassen uit te stellen. Problemen met plassen zijn geen teken van prostaatkanker.
Staand plassen is ook een goede plasmethode voor dames. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die staand plassen hun blaas net zo goed legen als wanneer zij zittend plassen. In veel Afrikaanse landen wordt door vrouwen alleen staand geplast en is dit de reguliere methode. Mannen doen het al eeuwen: staand plassen.
Plasangst wordt binnen de geneeskunde paruresis genoemd. Mensen met deze aandoening kunnen niet of moeilijk hun blaas legen op openbare plekken. De gedachte dat ze niet in privacy kunnen plassen, vormt een blokkade van de urinewegen. Om die reden wordt paruresis ook wel een verlegen blaas genoemd.
Plasangst is een sociale fobie of angststoornis waarbij je niet meer durft te plassen in bepaalde omstandigheden. In het Engels wordt het ook wel “shy bladder syndrome” genoemd. Ongeveer 15% van de mannen en 7% van de vrouwen heeft moeite om in bepaalde omstandigheden te plassen.
Zorg ervoor dat uw rug licht hol is. Zet uw voeten plat op de grond en houd uw knieën iets uit elkaar. Ontspan uw bekkenbodemspieren. Laat uw plas rustig op gang komen en pers niet (persen zorgt ervoor dat u uw spieren aanspant en u uw blaas onvoldoende leegt).
Hierbij moet de blaas ontspannen zodat deze zich kan vullen, terwijl de sluitspier in de bekkenbodem zich aan moet spannen zodat de urine niet wegloopt. In de urinefase draaien deze functies zich om. Dan moet de blaas druk uit kunnen oefenen om zich te legen en ontspant de sluitspier zodat je kunt plassen.”
Als ze van hun fiets stappen, doen ze hun broek naar beneden en kunnen ze plassen." De Vries merkt nog een ander verschil op met de mannen. "Doorgaans wordt er met het gezicht naar de weg geplast. Als je het andersom doet, zit je namelijk met je blote billen naar de karavaan.
De blaas kan dit prima zelf. Mee persen helpt niet, dit kan zelfs de plasbuis een beetje dichtdrukken. Als u klaar bent met plassen en er geen urine meer komt, dan kantelt u rustig uw bekken een aantal keer voor- en achterover.
Span de bekkenbodemspier lichtjes aan en houd dit 5 tot 10 seconden vast. Herhaal dit een paar keer totdat de aandrang verdwijnt. Loop dan loopt rustig naar het toilet. Als u op het toilet zit, geeft u het signaal om te plassen of te ontlasten.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
Buiten de bebouwde kom is wildplassen vaak niet strafbaar, maar dat is afhankelijk van de plaatselijke verordeningen die zich vaak alleen tot de bebouwde kom beperken. Als je betrapt wordt op wildplassen, kost je dat € 140. Het boetebedrag van dit moment kun je vinden in de boetebase van het Openbaar Ministerie.
Vliegtuig loost geen poep en plas
Het afval wordt opgevangen in een tank die op het vliegveld wordt geleegd. Voor het doortrekken wordt het vacuüm in de afvaltank gebruikt. Daarom hoor je een zuigend geluid als je op het knopje drukt.
Vermijd geen situaties en plekken, zoals vakanties, of op stap gaan met vrienden. Zodra je iets uit de weg gaat, maak je jouw plasangst alleen maar groter en de drempel om toch een keer buitenshuis naar het toilet te gaan wordt hoger.
Een van de beste manieren om je zoontje op een potje te leren plassen, is door een mannelijk rolmodel te hebben dat hij kan kopiëren: kinderen leren namelijk vaak door anderen te imiteren. Het zou daarom enorm helpen als hij kan zien hoe zijn vader, een oudere broer of een andere vertrouwde man het toilet gebruikt.
Ja het is waar, ook vrouwen kunnen in principe staand plassen. Dat gaat als volgt: ga met je voeten ongeveer 60 cm uit elkaar staan. Zet je vingers voor het plasgaatje en duw ze een beetje omhoog en naar voren. Draai je heupen om de richting van de straal te bepalen.
Staand plassen
Het kan zijn dat je kind toch liever 'net als papa' wil gaan plassen, staand. Dat kun je je kind leren door hem te zeggen voor de wc te gaan staan, met de benen een beetje uit elkaar. Zijn knieën zijn iets gebogen en leunen tegen de rand van de wc aan.
Sommige cliënten maken zich zorgen dat er tijdens of direct na de ontlasting, meestal 's ochtends, een plas komt. Dit is een normaal fenomeen. In de nacht vullen de blaas en de darm zich en als de bekkenbodem zich ontspant zullen dus zowel urine als ontlasting naar buiten komen.
Het is niet erg om een keer wat langer te wachten om naar het toilet te gaan, maar het is beter om dit niet te vaak te doen. De plas ophouden kan op lange termijn namelijk leiden tot een overactieve blaas en kan bovendien zorgen voor nierproblemen.
De helft is weg na een week
Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn.