Egels kunnen zwemmen, maar tegen steile kanten kunnen zij niet op klimmen.
De ideale egelwegel is 15 x 15 cm. Dat is voldoende groot voor de egel, maar te klein voor de meeste huisdieren. Haal een steen weg onderaan je tuinmuur. Knip een gat in je omheining.
Zo weet je of je een egel in je tuin hebt
Dan heb je dikke kans dat daar 's nachts een egel rondscharrelt. Pootafdrukken, drolletjes en verschoven bladeren verraden hun aanwezigheid.
De dag brengen egels door verstopt in een nest van bladeren of op een andere donkere plek. In de winter houden ze een winterslaap. In ons land is dat van eind oktober tot eind maart of begin april. Sommige egels slapen het hele stuk door, terwijl andere egels in december af en toe de winterslaap onderbreken.
De egel heeft voor de mens een hoge aaibaarheidsfactor. Toch houdt het dier niet van aanrakingen. Dan trekt het zijn snuit in en verandert in een 'hondsegel'.
Vochtig en calorierijk voedsel zoals hondenvoer of roerei zijn prima opties. Completeer de maaltijd met een bakje vers water. Zet nooit melk neer, want hier kunnen egels niet goed tegen! Zorg voor een tuin met veel begroeiing en beschutting.
Spirituele betekenis egel
Dit dier laat je zien dat je niet bang moet zijn om dingen te delen. Met andere woorden: het is noodzakelijk om jezelf te zijn en om zelfrespect te hebben. Neem de dingen persoonlijk. Vooral als de mensen om je heen niet kunnen zien wat je bedoelingen zijn of je woorden verkeerd begrijpen.
Let op: egels kunnen bijten. Plaats de egel in een hoge kartonnen doos, kist of kattenmandje.
Egels houden van oktober tot mei/april een winterslaap. Egels zoeken hiervoor een beschutte plek onder een hoop bladeren of in een egelhuisje. Jonge egeltjes blijven langer actief dan de oude egels om een goede buffer op te kunnen bouwen.
Egels lopen graag over een dicht begroeide bodem. Bloemen en planten, zowel hoger als laag bij de grond geven beschutting. Zorg voor een rommelhoekje met wilde planten en struiken waar egels tussen kunnen kruipen. Zorg voor een schaal vers water of een vijver, behalve egels maken ook andere dieren er gebruik van.
Het is een nachtdier dat niet zo goed kan zien, maar wel goed kan horen en ruiken. Egels zwerven 's nachts rond en leggen daarbij zo'n 3 á 5 kilometer af. Ze kunnen goed zwemmen en klimmen.
Egels voeden zich vooral met kevers, regenwormen, spinnen, slakken, duizendpoten en rupsen. Ook muizen, amfibieën en vogels (en hun eieren) staan op het menu, al gaat het hier waarschijnlijk meestal om aas dat ze vinden (zoals doodgereden dieren op de baan).
Egelhuis maken
De egels zijn gek op kattenvoer. "Dat is hun lievelingsvoer, daarmee lok je ze naar je tuin", zegt De Jong. "Wat je daarna kan doen is een egelhuisje maken en plaatsen. Een gesloten hok met een buis, waar de egel door kan kruipen, maar bijvoorbeeld een kat niet."
Qua structuur en samenstelling zijn kattenbrokjes meestal prima geschikt voor egels. Dit geldt zowel voor het droge als het natte kattenvoer. Wanneer je niets anders bij de hand hebt om de egels te voederen, zijn kattenbrokjes dus zeker een goed alternatief.
Als u een egel op straat ziet lopen die verder gezond is, is het verstandig op hem/haar te verplaatsen naar een veiligere locatie (bijvoorbeeld terugzetten in berm of bij de bosrand). Laat een nest jonge egels met rust. De moeder komt pas terug als u weg bent.
Egels zijn goed voor uw tuin
Egels zijn natuurlijke bestrijders van schadelijke beesten als rupsen, slakken en andere insecten. Zij zorgen voor een natuurlijk evenwicht in de tuin zonder het gebruik van insectenverdelgers.
In opgerolde toestand staan de stekels in alle richtingen, dankzij kleine huidspiertjes aan de uiteinden van de stekels. De egel is dan alleen kwetsbaar aan de opening aan de onderzijde, die echter bijzonder klein is en slechts weinig dieren kunnen hem daar aanvallen zonder geprikt te worden.
Naast regenwormen, kevers, slakken en spinnen eet een egel kadavers van vogeltjes en als het de kans krijgt jonge muizen. Ook fruit en zachte zaden worden graag gegeten. Egels leven vooral in struikgewas, in dichtbegroeide tuinen en parken, maar ook bij houtwallen en ongemaaide slootkanten.
Zeven- tot achtduizend stekels beschermen de egel tegen hun vijanden: dassen, vossen, honden en roofvogels. Toch zitten stekels soms ook in de weg. Bij de paring leggen vrouwtjes de stekels plat.
Vossen en dassen vinden het lastig om een opgerolde egel te pakken, maar soms lukt het wel. Grote roofvogels, zoals sperwers en uilen, hebben er minder moeite mee. Bovendien zijn die lastiger te horen en te ruiken. De grootste vijand van de egel is de mens.
Egels produceren vooral in de paartijd de meeste geluiden. Ze zijn in die tijd ook het meeste actief en maken dan een snuivend blazend tot snurkend geluid. Hiermee geven ze aan dat ze zich gestoord maar niet bedreigd voelen. Dan blazen en puffen ze als een stoommachine.
Territorium en verblijfplaats
Egels zijn altijd alleen op stap en vormen geen vaste paartjes. Ze hebben min of meer een vast 'leefgebied' (mannetjes 20-40 ha, vrouwtjes 10-20 ha), maar ze hebben geen 'territorium' dat ze verdedigen tegen soortgenoten. Egels leggen per nacht een paar kilometer af.
Kortweg: egels kunnen wel degelijk een kip doden, maar het is niet hun gebruikelijke prooi. In mijn voorbeeld waren ze gewoon een erg makkelijke prooi die voorhanden was terwijl hij opgesloten was en geen ander voedsel kon vinden.
Verwijder de stekels met een pincet. Week je voet in azijn of leg er een doek gedrenkt in azijn op. Zo los je de stekels op die je met een pincet niet hebt kunnen verwijderen. Stop vervolgens je voet gedurende 20 tot 40 minuten in heet water, zo warm als je aankunt.