Was je oksels tot tweemaal daags met PH-neutrale zeep. De waslotion van Dermalex, bijvoorbeeld, zorgt dat de bacteriën die zweetgeur veroorzaken, worden verwijderd. Zo voorkom je in ieder geval stinkende oksels!
Was de oksels regelmatig met bijvoorbeeld PH-neutrale zeep, eventueel meerdere keren per dag. De functie van okselhaar is om de geur vast te houden die onze apocriene zweetklieren aanmaken.
Scrubben
Vooraleer je je oksels onthaart, is het belangrijk om je huid goed voor te bereiden. Gebruik een milde scrub die vastzittende haartjes losmaakt, dode huidcellen verwijdert en je huid lekker zacht maakt. Maak je oksels nat en masseer een nootje scrub zachtjes met ronddraaiende bewegingen in.
Reinig de oksels dagelijks
Een goede verzorging en reiniging is belangrijk om ongewenst vocht te verminderen en de natuurlijke balans van het microbioom te behouden.
Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren. Een symptoom wat vaak voorkomt bij mensen die last hebben van overmatig zweten (Hyperhidrose).
Voorkom synthetische stoffen zoals polyester en nylon. Deze stoffen vergroten de kans op zweetvlekken. Zorg ervoor dat de anti-transparant of deodorant goed opgedroogd is voordat u zichzelf aankleedt (of dep droog). Daarnaast zijn er ook sneldrogende sprays op de markt beschikbaar.
Hygiëne is ook cruciaal; regelmatig douchen en schone kleding dragen kunnen de groei van bacteriën op de huid beperken. Het zijn deze bacteriën die zweet afbreken en de stoffen produceren die de kenmerkende lichaamsgeur veroorzaken.
Een tip om zweetgeur tegen te gaan is het scheren of trimmen van de oksels. Okselharen houden namelijk zweet en bacteriën vast, waardoor geurtjes ontstaan. Door de oksels te ontharen kunnen deze vervelende geurtjes voorkomen worden.
Kies voor een fijne ( bij voorkeur biologische ) scrub, zoals YIONN Kjarr. Deze zorgt voor een milde scrub beurt zonder de huid te beschadigen, en door zijn enzymatische werking dringt Kjarr door in de diepere huidlagen om ook daar de dode huidcellen te verwijderen.
Daarnaast neemt het vocht op zonder je zweetklieren te verstoppen. Met deze eigenschappen is dit natuurlijke product dus uitermate geschikt als deodorant. Maak een dik mengsel van baking soda en water, gebruik eventueel wat oliën om je huid nog dat beetje extra te verzorgen en smeer dit op je oksels.
Wanneer je transpireert, zal dit zuur (een deel van) de bacteriën, die de nare lucht van zweet veroorzaken, 'doden'. Kortweg zorgen de zuren in citroen er dus voor dat je nog wel zweet, maar niet meer stinkt. Auteurs beschrijven verder dat je insmeren met citroen mogelijk ook een positief effect heeft.
Uien. Het zweet van vrouwen bevatte in verhouding een grote hoeveelheid van een geurloze zwavelhoudende substantie. Toen de stof door wetenschappers in contact werd gebracht met bacteriën die normaal gesproken onder de oksels van mensen leven, ontstond er een luchtje dat vergelijkbaar is met de geur van uien.
De bacteriën op je huid veroorzaken de geur in je transpiratie. Vers zweet ruikt niet, tenzij je lichaam van binnen vervuild is (lees tip 2). Om die bacteriën te lijf te gaan, zul je je moeten wassen.
Hormonen & zweetklieren
Ook tijdens je menstruatie zijn je hormonen anders en kan je zweet meer stinken. Zweet wordt geproduceerd door de ecocriene zweetklieren. Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid.
Gebruik pH-huidneutrale douchegel of zeep
En laat dat nu net de bacteriën zijn die je zweet laten stinken. Wees als je overmatig zweet dus extra lief voor je huid en gebruik een pH-huidneutrale douchegel of zeep.
Drink voldoende water. Het klinkt misschien vreemd, maar juist water drinken, zorgt ervoor dat we minder zweten; het zorgt namelijk voor verkoeling.
Door stress, hormonale veranderingen of nieuwe medicijnen kan je lichaam soms meer zweet produceren dan normaal. Het kan zo zijn dat je huidige deodorant niet opgewassen is tegen deze veranderingen en daardoor niet meer werkt. Ook zijn er onderzoeken die beweren dat je lichaam een weerstand kan ontwikkelen tegen deo.
Eigen zweet stinkt niet. Dat is niet alleen spreekwoordelijk zo: je hersenen maken simpelweg geen prioriteit van je eigen lichaamsgeur. “Ons olfactorische systeem past zich aan”, legt professor emeritus Tim Jacob van de Universiteit van Cardiff uit aan de Britse krant The Guardian.
In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.
De Power of Zen deo beschermt je extra tegen de geur van stress- en hormoonzweet. Naast natriumbicarbonaat bevat het ook zinkoxide dat een dubbele werking heeft tegen zweet door emoties, hormonen en stress.
Bij hyperhidrosis is er geen onderliggend probleem en zweet u vaak alleen overmatig op een bepaald deel van uw lichaam, zoals de oksels, voorhoofd, handen of voeten. Het overmatige zweten kan ook een onaangename geur geven. Deze geur ontstaat door de groei van bacteriën die een geur afgeven.
Nachtzweten is onder andere gerapporteerd bij prostaatkanker en nierkanker. Soms kan bij een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) een intolerantie voor omgevingswarmte ontstaan en kan ook nachtzweten optreden.