Voor gebruik kun je je gedroogde eekhoorntjesbrood laten wellen in warm water of bouillon. De smaak is intens en heerlijk voor een vegetarische bouillon of verwerking in risotto of pasta. Eekhoorntjesbrood koken duurt 5-7 minuten. Als je ze wilt roerbakken doe je dit in 2-4 minuten.
Folaat is in je lichaam betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode bloedcellen, én helpt je weerstand goed te houden. Eekhoorntjesbrood bevat ook een goede hoeveelheid fosfor. Dit mineraal is onder andere belangrijk voor het sterk houden van je botten en tanden.
Eekhoorntjesbrood is een beroemde paddenstoel die bekend staat om haar verfijnde, nootachtige smaak. Je kunt de paddenstoel voor ontzettend veel gerechten gebruiken. Maak bijvoorbeeld een lekkere paddenstoelensoep of pasta klaar met het eekhoorntjesbrood of serveer de paddenstoelen bij een biefstuk.
Eekhoorntjesbrood is gemakkelijk te herkennen. De vaak kastanjebruine paddenstoel heeft geen plaatjes onder zijn hoed, maar buisjes. Eekhoorntjesbrood heet Boletus edulis: de eetbare boleet. Maar veel boleten zijn eetbaar, hoewel de meeste minder lekker zijn.
Eekhoorntjesbrood, ook wel bekend als 'cèpes' of 'porcini' wordt gezien als een echte delicatesse.
Beginnende paddenstoelspotters verwarren de kastanjeboleet vaak met eekhoorntjesbrood. Een goede test is om met je vinger in de steel van de paddenstoel te knijpen. De kastanjeboleet krijgt dan een blauwgroene kleur, eekhoorntjesbrood niet.
Het gewoon eekhoorntjesbrood (Boletus edulis) is een algemeen voorkomende eetbare paddenstoel die behoort tot de familie Boletaceae. Meestal wordt met de Nederlandse naam de ondersoort Boletus edulis susbp. edulis bedoeld.
Eekhoorntjesbrood komt voor in Europa en Noord-Amerika. Eekhoorntjesbrood wordt niet gekweekt en groeit dus alleen in de vrije natuur. Het groeit vooral onder eikenbomen, berken en beuken. Eekhoorntjesbrood groeit op een licht plekje in het bos.
Zo kennen we de Boletus edulis als Eekhoorntjesbrood. Deze naam is niet alleen ontstaan doordat de diertjes de paddenstoel zo lekker vinden, maar ook doordat de soort veel voor komt in de buurt van beuken- en eikenbomen waar de eekhoorntjes veel te vinden zijn.
Eekhoorntjesbrood is 1-3 dagen houdbaar in de koelkast. Gedroogd eekhoorntjesbrood kan op een donkere en koele plek een paar maanden bewaard worden.
Paddenstoelen behoren tot de schimmels en niet tot planten. Paddenstoelen hebben geen groene blaadjes waardoor ze ook geen koolhydraten kunnen opslaan om daarvan te groeien.
Gewone eekhoorntjesbroden leven in symbiose met verschillende soorten loof- en of naaldbomen, maar komen het meest voor bij Eik en Beuk. Ze worden overwegend gevonden in min of meer schrale lanen op zwak zure zandige of lemige bodems.
Eekhoorntjesbrood. Een van de meest gewilde eetbare padenstoelen en niet alleen in de mensenwereld. Ook bij reeën, eekhoorns, egels, muizen, slakken en mestkevers staan ze op het menu.
Het zijn ideale smaakmakers voor vegetarische gerechten, en doen het goed in stoofpotten en herfstige soepen.
De variëteiten kweekbare paddenstoelen zijn eindeloos, al zijn er ook beperkingen. "Eekhoorntjesbrood bijvoorbeeld, dat valt onmogelijk te kweken. Bij paddenstoelen die je wél zelf kan telen, kan je een mooie oogst binnenhalen.
Ook deze soort komt voor onder de eik, maar is vrij zeldzaam.
Eekhoorntjesbrood is ook best duur.
Eekhoorntjesbrood. De meest gegeerde boleet in de keuken is eekhoorntjesbrood.
In beide gevallen moeten de eekhoorntjesbrood zo snel mogelijk worden afgekoeld om het kookproces te stoppen en pas daarna in de vriezer. Een andere manier om de smaak van eekhoorntjesbrood lang te behouden is door ze in een zoutoplossing te bewaren of ze in dunne plakjes te snijden en te drogen.
Eekhoorntjesbrood kan je niet lang bewaren. Het beste is de paddenstoel dierect na aankoop te consumeren. Dit is één van de weinige paddenstoelen die je wel met een beetje water mag spoelen om ze schoon te maken.
Champignons, een gevaar voor uw hond
Maar pas op, als cantharellen, cantharellen of andere eekhoorntjesbrood heerlijk zijn op ons bord, zijn ze gevaarlijk voor onze honden. Sommige paddenstoelen bevatten muscarine, een dodelijke stof voor honden.
Champignon. De champignon is de bekendste eetbare paddenstoel. Ook wel de kampioen onder de paddenstoelen. Nederland is één van de grootste exporteurs van champignons.
Kenmerken Eekhoorntjesbrood
De paddenstoel kan dertig centimeter groot worden en is in vochtige toestand wat plakkerig. Aan de onderzijde van de hoed van het eekhoorntjesbrood is een sponzig aandoend stelsel van fijne buisjes zichtbaar dat eerst wit en later geel is.
Er bestaat helaas geen algemene regel om giftige paddenstoelen van eetbare te onderscheiden. Als je weinig van paddenstoelen afweet, is het risico om je te vergissen groot. Een giftige soort eten kan je diarree opleveren, maar in het ergste geval kun je er zelfs aan overlijden.