De stal moet een oppervlakte hebben van het aantal dieren maal 10 vierkante meter. De stal bestaat uit één grote ruimte zonder ligboxen, waar de koeien ongehinderd vrij kunnen lopen, vandaar de naam vrijloopstal. Strohokken voor bijvoorbeeld droge koeien of kalveren zijn geen vrijloopstallen.
De norm voor stro- oppervlakte per koe is minimaal 8 vierkante meter, dit is inclusief het kalf tot 2 maanden. Koe en kalf blijven schoon met 4 à 5 kilo stro per 8 vierkante meter per dag. Minder oppervlakte per dier betekent meer stro per vierkante meter. Strooien kan om de dag of dagelijks.
Het ministerie van landbouw adviseert iets minder ruimte voor zoogkoeien in een stal met roosters, namelijk 2.5m²-3.5m² per koe.
Hoeveel oppervlakte weide je nodig hebt, hangt af van de kwaliteit ervan. Van een gemiddeld groot runderras hou je drie dieren per hectare. De persoonlijke ruimte per dier is ongeveer 360 m², maar dan moet je zeker ruwvoer bijvoederen.
1,5 m2 ruimte per dier onder de 100 kg; 2,5 m2 ruimte per dier tussen de 100-200 kg.4 m2 ruimte per dier tussen de 200-350 kg; 5 m2 ruimte per dier vanaf 350 kg én 1 m2 ruimte per 100 kg. Een ligplek per jonge melkkoe. Vanaf hun eerste jaar krij- gen de dieren weidegang zoals volwassen koeien.
De stal moet een oppervlakte hebben van het aantal dieren maal 10 vierkante meter. De stal bestaat uit één grote ruimte zonder ligboxen, waar de koeien ongehinderd vrij kunnen lopen, vandaar de naam vrijloopstal.
Naast heerlijke melk maakt een koe ook een ander product: mest. Koeien poepen zo'n 18 keer per dag. Ze produceren ruim 26 kuub mest per jaar (1 kuub = 1000 liter).
Als norm geldt, dat een boer omgerekend 2,5 volwassen melkkoeien per ha cultuurgrond mag houden. De meeste bedrijven zitten daaronder. Veel boeren zitten echter boven deze norm.
Houders van koeien die meer dan vijf volwassen dieren op hun UBN hebben staan, zijn verplicht om een één-op-één relatie aan te gaan met een (geborgde) rundveedierenarts. Dit geldt dus voor het hobbymatig houden van meer dan van vijf koeien.
1 hectare grond is voldoende voor drie Dexters.
Per paard is 0,5 – 1 hectare weiland nodig indien ook het ruwvoer voor de winter meegerekend wordt, anders biedt 1 hectare weiland ruimte aan circa vier paarden. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst, hoe groter hoe beter.
Om 1 kg FPCM (Fat-Protein Correct Milk), melk met 4% vet en 3.3 % eiwit) te maken, heeft een koe ongeveer 460 eenheden VEM nodig. Een koe die 30 kg melk produceert heeft ongeveer 19.000 VEM nodig. Hiervan is ongeveer 5300 eenheden nodig voor onderhoud, het overige voor de productie van melk.
Koeien hebben het graag een beetje fris (en niet te warm), want door hun vacht kunnen ze in een warme stal moeilijker hun warmte kwijt. Daarom scheren we alle koeien als ze op stal gaan in de winter. Met het doek kunnen de koeien zelfs binnen een frisse neus halen en naar de kinderen op het kinderdagverblijf kijken.
Globaal liggen de kosten per koeplaats tussen 2.500 en 7.000 euro.
Het gemiddeld aantal melkgeiten per bedrijf is in tien jaar tijd gestegen van 495 naar 735. In 2012 waren er 223 bedrijven met 500 of meer melkgeiten. Tien jaar later was dat met de helft toegenomen naar 330. In 2022 telde Nederland 489 duizend melkgeiten, ruim 1 procent meer dan het jaar daarvoor.
Hooi: op stal krijgen de koeien ook hooi. Dat is gras dat helemaal gedroogd is en meestal in balen wordt bewaard. Snijmaïs: maïs is nog zo'n klassieker op het menu van koeien. Ze eten de hele plant (kolf, stengels en bladeren), die gehakseld wordt en ingekuild zoals kuilgras.
Gezegd wordt dat teveel koeien zorgen voor teveel mest in de weide. En dat is wettelijk niet toegestaan. Toch kun je best twee of meer koeien houden; in dat geval moet je er voor zorgen dat er dan bijvoorbeeld minder geiten en schapen rondlopen.
De veestapel is in vergelijking met andere Europese landen groot, stellen de ambtenaren. Per vierkante kilometer telt Nederland 92 koeien, 295 varkens en 2450 kippen.
Dieren die in elk geval in Nederland mogen worden gehouden als huisdier zijn honden, katten, landbouwhuisdieren en productiedieren (zoals konijnen, koeien en schapen). Maar daarnaast kunnen nog andere dieren geschikt zijn om als huisdier te houden.
De norm van 2,8 koeien per hectare grasland is een wens van het kabinet en ligt op tafel bij de onderhandelingen over het landbouwakkoord.
Er is geen maximum aantal dieren dat u als particulier mag houden. Maar er is wel een maximale hoeveelheid mest die u op de grond mag gebruiken. Hobbydieren produceren tijdens het beweiden ook mest, en die telt daarbij ook mee.
Omdat de koeien meer krachtvoer krijgen dan bij een reguliere brok, adviseert Koldenhof twintig koeien per krachtvoerbox, tien minder dan bij regulier krachtvoer.
In 2021 waren er op een Nederlands melkveebedrijf gemiddeld 108 melkkoeien aanwezig die samen gemiddeld 961.100 kg melk oftewel 8.900 kg per melkkoe produceerden (bron: Agrimatie.nl). Zoals uit tabel 4 blijkt, heeft dit gemiddelde bedrijf per melkkoe 43,5 kg fosfaatrechten nodig.
De benodigde mestopslag voor melkkoeien hangt namelijk samen met de melkproductie per koe. Voor koeien die minder dan 6.000 kilo melk per jaar produceren is ongeveer 11,6 m3 nodig. Koeien die meer dan 10.000 kilogram melk per jaar produceren hebben een opslagcapaciteit nodig van 16,5 m3 per koe.
Een koe met een melkproductie van 10.000 kg per jaar produceert 77 l mest en urine per dag bij een volledig grasrantsoen, een koe van 6000 kg melk produceert 52 kg mest en urine. Een vleeskoe, met geen of een veel lagere melkproductie, zal dan ook aanmerkelijk minder mest produceren.