Heb ik een recept nodig? Codeïne is sinds 1884 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar in hoestdranken onder de merknaam Bronchicum.Verder is het op recept verkrijgbaar in tabletten als het merkloze Codeïne en Codeïnefosfaat.
Door het in werking treden van het koninklijk besluit (KB) van 17 juni 2013*, kunnen nu alle geneesmiddelen met codeïne of codeïnederivaten (dihydrocodeïne, ethylmorfine, thebacon), zowel specialiteiten als magistrale en officinale bereidingen, enkel op medisch voorschrift afgeleverd worden.
Naast het gewenste effect kan codeïne bijwerkingen geven. In het algemeen krijgen weinig mensen klachten van het medicijn. Bij een hogere dosering (bij pijn) treden sneller bijwerkingen op. De bekendste bijwerkingen zijn verstopping (obstipatie) en sufheid.
Volwassenen. Tabletten: 30–60 mg per keer, zo nodig elke 6 uur; max. 240 mg/dag. Niet langer dan 3 dagen gebruiken bij onvoldoende effect.
De dosering voor tabletten is 10 tot 20 mg elke zes uur, met een maximum van 120 mg per dag. Voor stroop is de gebruikelijke dosering 20 ml (daarin zit ongeveer 7,8 mg codeïne). Neem dit maximaal vier keer per dag. De dosering voor tabletten is 5 tot 10 mg per keer, indien nodig verhogen tot maximaal 60 mg per dag.
Je kunt codeïne gebruiken als pijnstiller bij verschillende soorten pijn. Codeïne zorgt ervoor dat de pijnprikkel helemaal niet of minder snel aankomt. Hierdoor voel je minder pijn. Codeïne wordt vaak in combinatie gebruikt als combinatiepijnstiller, bijvoorbeeld met paracetamol.
Overdosering kan fataal zijn. Een dosis van 25 g paracetamol wordt als dodelijk beschouwd, de letale dosis codeïne wordt geschat op 0,5–1,0 g (7–14 mg/kg lichaamsgewicht).
Bijvoorbeeld morfine, oxycodon, fentanyl, tramadol en codeïne. Bij deze medicijnen mag u de eerste 2 weken niet (auto)rijden. Als u daarna gewend bent aan het medicijn mag u meestal wel (auto)rijden. Als u het medicijn alleen soms gebruikt, mag u in ieder geval 24 uur daarna niet (auto)rijden.
Codeïne is sinds 1884 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar in hoestdranken onder de merknamen Bronchicum en Melrosum. Verder is het op recept verkrijgbaar in tabletten en zetpillen als het merkloze Codeïne en Codeïnefosfaat.
Heb ik een recept nodig? Codeïne is sinds 1884 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar in hoestdranken onder de merknaam Bronchicum. Verder is het op recept verkrijgbaar in tabletten als het merkloze Codeïne en Codeïnefosfaat.
Lean is dus een drug. Maar voor het recept van lean worden twee verschillende medicijnen gebruikt. Codeïne en promethazine zijn medicijnen die soms worden voorgeschreven door de dokter. Codeïne is een sterke pijnstiller en promethazine is een geneesmiddel tegen allergieën.
Dan kunt u paracetamol gebruiken. Als dat niet voldoende werkt, dan kan de arts paracetamol in combinatie met codeïne voorschrijven.
Codeïne is een pijnverlichtend medicijn dat behoort tot de morfineachtige pijnstillers. Het is sterker dan gewone pijnstillers, zoals paracetamol. Je kunt codeïne niet zelf kopen. Het medicijn is alleen op recept verkrijgen bij een apotheek.
Codeïne is een hoestprikkeldempend medicijn. Het vermindert de neiging tot hoesten. Verder heeft het een pijnstillende werking. Artsen schrijven het voor bij hoest en pijn.
"Maar noscapine geeft ten opzichte van dextromethorfan en codeïne minder bijwerkingen en werkt even goed", aldus de woordvoerder. "Al gaat de voorkeur uit naar een niet-medicamenteuze methode zoals voldoende drinken." Een flesje water voor onderweg kan dus uitkomst bieden als de lezer weer naar de bakker moet.
Paracetamol met codeïne is alleen op recept verkrijgbaar. Deze combinatiepijnstiller kun je nemen bij ernstige pijn, wanneer eenvoudige pijnstillers niet meer het gewenste effect hebben. Codeïne is een stof die de werking van paracetamol versterkt. De arts schrijft deze combinatie voor.
Begin altijd met een lage dosering: 1 dosis hoestdrank waarin 50mg codeïne zit en 30 mg promethazine. Neem sowieso niet meer dan 2 dosissen. Bij een hoge dosis kan je gaan hallucineren, out-gaan of zelfs een ademhalingsstilstand krijgen. Codeïne is verslavend.
Je kunt alles eten en drinken, maar wees voorzichtig met alcohol. Neem codeïne liever niet in met alcohol en wees in het algemeen voorzichtig met alcohol in combinatie met geneesmiddelen. Alcohol kan de bijwerkingen van codeïne versterken. Je kunt er sneller suf door worden.
Gevolgen van een overdosis paracetamol
Deze lopen uiteen van misselijkheid, overgeven en pijn in de onderbuik, tot leverbeschadiging, nierbeschadiging en in sommige – zeer ernstige – gevallen zelfs coma of de dood. Vaak duurt het even voordat de eerste symptomen zich voordoen.
Toevoegingen aan paracetamol, zoals codeïne en caffeïne kunnen daarnaast verslavend werken. Codeïne is het zwakke broertje van morfine. Morfine is bekend vanwege zijn verslavend effect. Helpt bij pijn en koorts en werkt ontstekingsremmend.
Een hoestbui kan op elk moment van de dag ontstaan, maar vaak zijn ze 's avonds en vooral ook 's nachts intenser. Volgens de wetenschap komt dit mede door de zwaartekracht. Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Bij kriebelhoest of een schraal gevoel in de keel: drink iets warms, bijvoorbeeld thee met honing. U kunt ook een lepel honing in uw mond nemen of op een dropje zuigen. Geef geen honing aan kinderen die jonger zijn dan 1 jaar. Bij vastzittend slijm: drink iets warms of stoom met warm water.