Dan hoeft uw laurierhaag zijn voedingsstoffen niet met onkruid te delen. Graaf een geul of een aantal gaten waar het wortelstelsel in past en genoeg ruimte over heeft om zich te kunnen ontwikkelen. Deze moet ten minste 35 centimeter breed en 50 centimeter diep zijn.
Maak de wortels van de planten nat voor u ze in de grond zet. Staan alle planten in de geul? Graaf deze dan dicht en druk de aarde aan zodat de laurierkers stevig in de grond staat. Voorzie de laurierhaag na het aanplanten van water.
Hoewel hij bij de juiste verzorging en plaatsing snel tevreden zal zijn met zijn nieuwe standplaats, ongeacht het jaargetij, is de beste tijd om Laurier te planten in het najaar of het voorjaar. Wilt u Laurier planten wanneer het een ander jaargetijde is, dan weet u nu dat dit kan, mits u het zorgvuldig doet.
Hoeveel dat er zijn hangt af van de hoogte. Volgens de regel geldt: 60-80cm 4 stuks per meter; 80-100cm 3 stuks per meter; 100-125cm 2,5 stuks per meter; 125-150 2 stuks per meter; 150-175cm 2 stuks per meter en 175-200cm 2 stuks per meter.
Graaf een gleuf wat groter is dan de kluit, op de plek waar de Portugese laurier moet komen te staan. De breedte en diepte is afhankelijk van de grootte van de kluit. Belangrijk is dat de plant niet te diep komt te staan, de kluit dient net onder de grond te staan.
De laurier heeft graag organisch bemeste grond. De grond moet goed gedraineerd zijn, maar de kluit mag ook niet uitdrogen. Wanneer de grond niet goed waterdoorlatend is zal dit de groei remmen. Het is verstandig om je laurier elke dag water te geven, zeker in de zomer als de temperaturen hoger zijn.
De Laurier groeit snel en dicht daarom moet deze gesnoeid worden. Hij kan jaarlijks 20 tot 40 cm groter worden en groeit niet alleen in de hoogte maar wordt ook in de breedte waardoor de haag dicht word.
Als je een Laurierhaag wilt planten is een goed doorlatende en droge zandgrond ideaal. In het beste geval moet het ook rijk zijn aan humus en voedingsstoffen. Laurierkers groeit niet op extreem zure grond en wateroverlast moeten worden vermeden.
Plant u een laurierhaag met deze soorten en houdt u het snoeien goed bij, dan kunt u uw laurierhaag ongeveer 80 tot 90 centimeter breed houden.
Wanneer laurierhaag snoeien? Een laurier dient twee keer per jaar gesnoeid te worden, een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. Het is hierbij belangrijk dat het niet te koud en niet te warm is, omdat het voor de plant dan lastiger is om te herstellen.
Wanneer u een laurierhaag gaat snoeien is het beste moment om dit te doen in het voorjaar (rond maart en april). Daaropvolgend is het raadzaam nogmaals te snoeien in augustus-september. Tweemaal per jaar snoeien resulteert in een volle strakke laurierhaag.
Echter, laurier is in onze contreien niet winterhard. Kan de plant lichte en kortstondige vriestemperaturen tot ongeveer -5°C probleemloos doorstaan, dan zal aanhoudende vorst leiden tot uitdroging of schade aan stam of kruin. Vormgesnoeide planten in het bijzonder verliezen zo hun esthetisch karakter.
De naam laurier wordt ten onrechte ook wel gebruikt voor de veel aangeplante laurierkers (Prunus laurocerasus). Het is een struik of boom die wel 100 jaar oud kan worden.
Laurier Genolia ® (Prunus laurocerasus 'Genolia' ®)
De Prunus laurocerasus 'Genolia', in het Nederlands de laurier Genolia, is een type laurier met een smalle opgaande groei. Hierdoor blijft de haagplant van nature smal en is dan ook zeer geschikt voor het creëren van een smalle laurier haag.
Laurier struik bewateren
Bladhoudende heesters zoals de Laurier hebben geen bewatering nodig in de winter. In het voorjaar en de zomer is wekelijkse bewatering bij de kluit raadzaam. Probeer het blad niet nat te maken, tenzij het een droge periode is en de Laurier op dat moment in de schaduw staat.
Qua plaagdieren zijn vaak slakken, vlooien, luizen, mijten, taxuskevers en mineervliegen de boosdoener. Laurier ziektes kunnen zijn: bladvlekkenziekte, hagelschot en valse meeldauw.
Wilt u een mooie dichte en strakke haag dan is het aan te raden de laurier twee keer per jaar te snoeien. Het is ideaal als de laurierhaag aan de onderzijde ongeveer 10 cm breder is dan aan de bovenkant, zo vangen alle bladeren goed het licht.
Je kunt de Laurierkers in augustus of in september bemesten met kali meststoffen, dit zorgt ervoor dat de winterharde plant nog sterker word in de winter.
Voor een gezonde groei heeft de laurier tijdens de groeiperiode voeding nodig. Omdat deze plant vrij traag groeit, is DCM Meststof Ilex, Osmanthus & Bladhoudende Heesters de beste keuze.
Je moet de laurier als hij in de groei is bemesten. Bemesten doe het beste in maart-april en juni-juli. Door een laurierkershaag 2 keer per jaar te bemesten met een speciale hagenmeststof houd je hem gezond en groen. De bemesting moet je wel weer afbouwen vanaf augustus of september.
Kijken we naar de overige laurierkersen in ons assortiment, dan is de laurier 'Caucasica' de snelst groeiende soort. Jaarlijks groeit de laurier 'Caucasica' zo'n 40 tot 50 centimeter. In tegenstelling tot de meeste andere laurierkersen blijft de laurier 'Caucasica' daarbij ook redelijk smal.
De meeste mensen houden hun laurierhaag echter mooi strak en symmetrisch. Om dit te bewerkstelligen, is scherp snoeigereedschap nodig. U kunt kiezen tussen een handheggenschaar en een elektrische heggenschaar. Met een elektrische heggenschaar kunt u een zeer strak en egaal resultaat bereiken.
Koop gewoon een degelijke meststof voor de siertuin en geef hiervan de juiste hoeveelheid zoals voorgeschreven door de fabrikant. Dit zal tot een gestage groei leiden die gezond is en die de struik in evenwicht laat ontwikkelen.