Eros was de Griekse god van de vleselijke liefde. In het Latijn heet hij Amor (liefde) of Cupido (begeerte). Eros was het hulpje (volgens sommigen de zoon) van Aphrodite, de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. Hij was degene die mensen verliefd maakte door een pijl in hun hart te schieten.
Cupido wordt meestal afgebeeld als een naakt, mollig jongetje met vleugeltjes en een pijl-en-boog. Hij schiet, volgens de mythe, magische pijlen in harten van mensen en goden om deze verliefd te laten worden.
Eeuwenoud. Het verhaal van Cupido is al heel oud en gaat helemaal terug naar de tijd van de Romeinen. Cupido komt namelijk voort uit de Griekse god van de liefde, Eros. Net zoals bij veel goden veranderde de Romeinen de naam van de god naar Cupido of Amor.
Hij is de zoon van Venus, de godin van de liefde. In het Grieks heet hij Eros, de god van de liefde en vruchtbaarheid. Mars is de vader van Cupido.
Ares was de god van de oorlog en het geweld. Hij was een zoon van Zeus en Hera. Bijna altijd was hij op stap met Eris, zijn zus en godin van de tweedracht.
Eros is in de Griekse mythologie de Griekse god van de liefde en de seksuele begeerte. Voorgesteld als een naakte jongen met gouden vleugels aan zijn schouders, een krullebol en een boog waarmee hij magische pijlen afschoot. De zoon van Aphrodite en Ares, die het hart van goden en mensen doorboorde.
Eros was de Griekse god van de vleselijke liefde. In het Latijn heet hij Amor (liefde) of Cupido (begeerte). Eros was het hulpje (volgens sommigen de zoon) van Aphrodite, de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. Hij was degene die mensen verliefd maakte door een pijl in hun hart te schieten.
In de Romeinse mythologie is Cupido (in het Latijn : Cupido, inis, f wat "verlangen, liefde" betekent ; in hedendaags Engels: Cupido ; in hedendaags Duits: Cupido ), zoon van Venus en Mars , de god van de liefde . Hij is de zeer toegewijde dienaar van zijn moeder, zoals te zien is in de mythe van Psyche.
Onderwereld (mythologie)
De onderwereld of het schimmenrijk is de plaats waar men volgens de Griekse mythologie naar toe ging nadat men dood ging. Hij wordt bewaakt door Cerberos, een driekoppige hond. De god van de onderwereld is Hades. Wanneer men stierf ging je, begeleid door Hermes, naar de Styx.
In de Griekse mythologie is Aphrodite de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. De Romeinen noemden haar Venus. In de beeldende kunst wordt ze vaak vergezeld door haar hulpje Eros, wiens liefdespijlen onweerstaanbaar zijn. Aphrodite was de dochter van oppergod Zeus en Dione.
De Egyptenaren aanbaden meer dan 2000 goden. Sommige veranderden in de loop van de geschiedenis van naam of smolten samen, maar het ontzag voor hen bleef groot. Voor de Egyptenaren was de natuur heilig, en daarom hadden veel van hun goden dierlijke trekken, zoals een dierenhoofd.
Kamadeva (god van begeerte, van 'kama', begeerte en 'deva', god, Kaamdew) is een god in het hindoeïsme.
Godin Bastet
De figuur in het midden is de kattengodin Bastet. Haar cultus werd vooral populair toen de deltastad Boebastis in de Derde Tussenperiode (1076-723 v. Chr.) tijdelijk de politieke hoofdstad van heel Egypte werd.
Ook van de “reine” zinnelijke liefde was Aphrodite de godin.
De godin Nikè staat in de Griekse mythologie symbool voor 'de overwinning'. Zij werd doorgaans uitgebeeld als een jonge gevleugelde vrouw. De Romeinen noemden haar Victoria.
In de psychoanalyse gebruikt Sigmund Freud het begrip eros in de betekenis van levensdrift. Eros is hiermee tegengesteld aan thanatos, ofwel doodsdrift.
Oorspronkelijk was Dionysos de Griekse god van de vruchtbaarheid. Later werd hij vooral bekend als god van wijn en plezier. De Romeinen noemden hem Bacchus. Dionysos was de zoon van oppergod Zeus en koningsdochter Semele.
Een platonische relatie: vroeger en nu
Het woord platonisch stamt af van de Griekse filosoof Plato. Hij sprak over de trappen van de liefde en volgens Plato was de platonische liefde de hoogste trap van de liefde. Hij omschreef deze liefde als het streven en begeren naar schoonheid, waarheid en goddelijkheid.
Drie soorten liefde: agapè, eros en philia.
Tijdens de afwezigheid van haar man, vertrok Helena op een dag met Paris, de zoon van de laatste Trojaanse koning: Priamus. Toen deze Paris de godin Aphrodite eerder tijdens de bekende twist om de appel als mooiste godin had verkozen, had zij hem als dank de mooiste vrouw ter wereld beloofd.