In Nederland mag een voertuig met (elektrische) motoraandrijving alleen de weg op als het goedgekeurd is als bromfiets. Door de Tweede Kamer is een uitzondering gemaakt voor Segway-achtige voertuigen, omdat deze even veilig kunnen zijn als een bromfiets, maar niet dezelfde keuring kunnen doorstaan.
Nee, je hebt geen rijbewijs nodig om te mogen karten.
Een kustrijwiel (go-cart, belle-tax, …) is GEEN fiets, dus je mag met een kustrijwiel NIET op het fietspad rijden. Je mag er daardoor ook NIET mee in de verboden richting van éénrichtingsstraten (waar fietsers dit wel zouden mogen) rijden.
Het lijkt een regelrecht recept voor de dood, maar dat weerhield een stel megalomane creatievelingen niet om deze gemotoriseerde skelter klaar te maken voor de openbare weg. De kart lijkt niet direct de beste optie voor woon-werkverkeer, maar mag van de overheid wel degelijk de straat op.
Verbod op 'recreatief nachtverblijf'
Want hoewel je volgens de Nederlandse wet in principe overal langs de openbare weg in je auto mag slapen, heeft bijna elke gemeente dit in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verboden.
Reguliere 45 km auto's mag u besturen zonder auto rijbewijs. Wanneer er wordt gesproken over een 45 km auto rijden zonder rijbewijs, wordt met rijbewijs vaak een auto rijbewijs bedoeld. Je hebt namelijk geen autorijbewijs nodig om een 45 km auto te mogen besturen.
Omdat elke kart anders is, is het heel moeilijk om een gemiddelde prijs te geven, maar ga ervan uit dat een nieuwe kart ongeveer de 6000 a 7000 euro kost voor een automaat tot ongeveer 8000-9000 voor een schakelkart. 2e hands vind je al goede karts voor ongeveer de helft van dat geld.
Gemiddelde snelheid karts
De gemiddelde snelheid bij karts ligt rond de 60 km per uur. Pas op want dit is de gemiddelde snelheid!
De 125cc 2-takt motor levert ongeveer 30 pk en trekt door tot maar liefst 14.500 toeren. Deze racekarts accelereren in 5 seconden naar 100 km/h en afhankelijk van het circuit is een topsnelheid van 125 km/h mogelijk.
De karts kunnen ongeveer 60 km/u maar halen dit niet op ons circuit. Door de vele bochten en de hoogteverschillen in ons circuit rijdt de kart ongeveer 35 km/u.
Voor kinderen vanaf 8 jaar met een minimale lengte van 125 cm is het al mogelijk om te komen karten in een kinderkart. Vanaf 14 jaar met een minimale lengte van 155 cm mag er in een gewone kart gereden worden.
Snelheid superkart
Een superkart heeft een motor met zo'n 250cc en vaak is het een schakelbak met 5 of 6 versnellingen. Het gewicht is veel lager dan een auto, waardoor je als een speer over het circuit schiet. Je kan dan ook snelheden behalen van zo'n 250 km/h.
Bij karten neem je het in eenzitsvoertuigen tegen elkaar op. Om in een kart te mogen rijden heb je geen rijbewijs nodig.
De volwassenenkarts beschikken over 6,5 PK en 200 CC.
Een kart weegt tussen de 100 en 200 kilo.
Het Canadese bedrijf Daymak maakt deze supersnelle elektrische kart. Hij gaat 0 naar 100 km/u in anderhalve seconde. De nieuwe C5 Blast-kart heeft een DC-motor met 10KW en 12 kleine elektrische motoren.
Goedkoop is karten niet: 2.000 tot 3.000 euro per jaar ben je gemiddeld zeker kwijt als je het als serieuze sport wilt beoefenen.
En let op: veel mensen denken dat je geld kan verdienen met karten als je in een hogere klasse rijdt, maar dat is voor de meesten van ons niet haalbaar. Hoe hoger je komt, hoe meer het gaat kosten. Of je moet de mogelijkheid krijgen om voor een fabrieksteam te rijden, dan maak je wél kans om betaald te worden.
De duurste manier om wedstrijden te karten is met een eigen kart.Hier krijg je namelijk te maken met je eigen variabele kosten. Denk aan een setje banden, schades, onderhoud, benzine, inschrijfgelden, etc. Dit zorgt ervoor dat het al snel redelijk duur wordt, een kart aanschaffen is namelijk het probleem nog niet.
Brandstoffen die wel gebruikt kunnen worden zijn: BP Ultimate 98, Esso Energy Supreme+ RON 98 (let op de 'plus' want hiervan bestaat ook de ongeschikte 95 versie) en de traditionele Superplus 98 brandstof van o.a. Gulf, Q8 en Tango.
Wanneer is het niet meer toegestaan om auto te rijden? Wanneer je 17 jaar bent, mag je in Nederland autorijden.Eerst onder begeleiding, en vanaf je 18e helemaal zelfstandig. Je krijgt een rijbewijs (B) dat (meestal) 10 jaar geldig is, en mag dit normaal gesproken onbezorgd verlengen tot je 75 bent.
Wordt u verplicht tot het doen stilhouden van de auto door de politie? U bent verplicht het rijbewijs te tonen. Kunt u deze niet tonen dan overgaat u een overtreding en de politie gaat over tot het opmaken van een proces-verbaal. In de meeste gevallen komt u er met een waarschuwing vanaf.
Als u 70 km per uur of harder rijdt, maar niet harder dan 99 km per uur, dan wordt het rijbewijs voor vier (4) maanden ingehouden. Als u meer dan 100 km per uur te hard rijdt, dan wordt het rijbewijs ingenomen voor zes (6) maanden. Ten tweede is van belang of u eerder te hard heeft gereden.