Past in een mofeind, waardoor een overgang naar metaal mogelijk is. Ook geschikt voor het PVC overgangsstuk.
O-ringen behoren tot de meest gebruikte afdichtingen die in machines en apparaten worden toegepast omdat ze goedkoop, eenvoudig te produceren, betrouwbaar en makkelijk te monteren zijn. Het materiaal waarvan een O-ring wordt gemaakt is voornamelijk een elastomeer.
Een standaard NBR O-ring heeft een hardheid van 70º Shore A. De aanduiding is dan NBR 70. Een andere hardheid bij NBR O-ringen 90º Shore A. Hoe hoger de waarde, hoe harder het rubber.
O-ring FKM - 51415
Viton® 51415 is een hoogwaardig fluorelastomeer, groen van kleur, dat zeer goed bestendig is tegen vele chemicaliën, olie, vet en brandstoffen, en door de hoge dichtheid tevens goed toepasbaar in vacuümtoepassingen.
NBR is een synthetisch polymeer en geschikt voor neutrale vloeistoffen zoals water of hydraulische olie bij temperaturen tot ongeveer 75°C. EPDM en FKM hebben meestal betere eigenschappen en het wordt aanbevolen om één van deze stoffen te kiezen in plaats van NBR.
Door de o-ring om een meetkegel te leggen kan ook de juiste maat bepaald worden. De maten van een o-ring wordt als volgt aangeduid: Inwendige diameter x de snoerdikte (d1 x d2). Eventueel aangevuld met het type materiaal en hardheid.
O-ringen van Viton®, ook wel FKM genoemd, worden voornamelijk gebruikt voor afdichtingen in hydraulische systemen en de petrochemische industrie. Rubber ringen van Viton 80 Shore A worden vaak gebruikt bij toepassingen met oliën en hogere temperaturen, tegen temperaturen lager dan -20ºC is Viton slecht bestand.
Leg het rubber op een bakplaat of een hittebestendig oppervlak, verwijder het met een tang en leg het in een handdoek om af te koelen terwijl je controleert op krimp. Droge hitte werkt goed voor het krimpen van nieuw rubbermateriaal dat moet krimpen, maar niet voor oud rubber.
VMQ (siliconen) is een groep van elastomere materialen gemaakt van siliconen, zuurstof, waterstof en koolstof. Extreem temperatuurbereik en lage temperatuurflexibiliteit zijn kenmerken van siliconencompounds. Als een groep hebben siliconen een slechte treksterkte, scheurbestendigheid en slijtvastheid.
Natuurlijk rubber breekt af en hardt uit omdat hitte, oliën en zelfs gewoon zuurstof chemische reacties veroorzaken. Daarom is het beperken van blootstelling aan hitte, oliën en zuurstof een manier om het uitharden van rubberen voorwerpen te vertragen.
Zodra de temperatuur gaat dalen neemt de elektrische weerstand weer af omdat immers de atoomtrillingen qua amplitude kleiner gaan worden. Dat betekent ook dat het materiaal gaat krimpen. Ieder metaal heeft zijn eigen fysische eigenschappen en dat betekent dat het ene metaal veel meer of minder uitzet dan de andere.
FKM is de afkorting voor fluorelastomeer volgens de Amerikaanse ASTM standaard, FPM is de afkorting voor hetzelfde materiaal, maar dan volgens het DIN/ISO systeem.
FKM (FPM, Viton®, Fluorel®) is bestand tegen minerale oliën en vetten, alifatische, aromatische en ook speciale gechloreerde koolwaterstoffen, benzine, dieselbrandstoffen, siliconenoliën en vetten. Het is geschikt voor hoogvacuümtoepassingen.
EPDM is bestand tegen glycol, hydraulische vloeistoffen en ozon- en uv-straling. Daarentegen is dit rubber niet bestand tegen aardolie, benzine, diesel, kerosine en propaan (gas).
NBR rubber
Door zijn slijtvaste eigenschappen gaat het nitrile rubber erg lang mee. Het is daarnaast erg goed bestand tegen vetten, oliën, smeermiddelen, koolwaterstoffen en een aantal verdunde zuren. Ook heeft het een goede hittebestendigheid, NBR kan namelijk gebruikt worden bij temperaturen tussen de -30°C en 120°C.
Het is erg goed bestand tegen oliën, vetten, smeermiddelen, koolwaterstoffen en een aantal verdunde zuren. Daarnaast is het goed bestand tegen hitte, NBR rubber kan namelijk gebruikt worden bij temperaturen tussen de -30°C en 120°C.
Ten opzichte van andere metalen zoals staal en RVS heeft aluminium een relatief hoge lineaire uitzetting. Zo zet aluminium bij een gelijk temperatuurverschil meer uit dan staal. Dit betekent dat men bij de inzet van aluminium sterker rekening dient te houden met de lineaire uitzetting van het materiaal.
Het lengteverschil is ongeveer 15 cm Toegevoegd na 6 minuten: De uitzettingscoefficient van staal en ijzer (de belangrijkste materialen van de toren) zijn ongeveer 12*10^-6. Dus lijkt het eerder genoemde verschil van 15 cm een realistisch uitkomst voor een toren van 317 meter.
Producten zoals WD40 en vaseline (petroleum) bevatten veel oplosmiddelen, welke helaas in je rubbers trekken en het rubber kunnen aantasten en op laten zwellen.
Roet, gebruikt om de rubbermassa te versterken, heeft een zodanig kleine deeltjesgrootte dat het het rubber zwart kleurt. In de toekomst kunnen we mogelijk roet vervangen als een versterkende verbinding en dan kunnen we in principe banden van elke kleur maken.
Rubber onderhoud
Een simpele oplossing hiervoor is het insmeren van de rubbers met een onderhoudsmiddel, of een zuurvrije vaseline. Wanneer het gaat om rubber in de bouw of zware industrie heeft u al gauw een professionele oplossing nodig.
Je kunt siliconenspray o.a. gebruiken om scharnieren en sloten, elektrische installaties, rubber, plastic, chroom en leer te beschermen tegen vocht. Siliconenspray heeft namelijk een prima vochtafstotende werking.
Daar is siliconenvet (en aanverwante smeermiddelen) het enige juiste middel voor. Waarom: tast de rubber ringen niet aan, net als bij de duikers, maar heeft daarnaast een afdichtende werking.