Kelderbier is een vorm van grootverpakking voor de horecaondernemer. In de kelder van de horecagelegenheid staat een grote biertank van 500 of 1000 liter, die een vaste plek heeft en door een tankauto, met geavanceerde uitrusting, keer op keer gevuld wordt. Men spreekt ook wel van een kelderbierinstallatie.
Aangesloten tanks zijn minimaal 3 weken houdbaar en niet aangesloten tanks zijn minimaal 3 maanden houdbaar.
Wat is een tankbier tapsysteem? Tankbier is een gebruiksvriendelijk tapsysteem zonder fustwisselingen. Speciale watergekoelde tanks en een gekoelde leiding zorgen ervoor dat je altijd koud bier op de tap hebt – vers geleverd vanuit onze brouwerij.
Tankbier prijs 1000 liter €1475,- ex btw premium pils 5% Alc.
'Die tanks zijn gekoeld en geïsoleerd. In die tanks zit een plastic zak. Die zak wordt met luchtdruk leeg geperst. We gebruiken dus geen CO2 of koolzuurgas meer zoals bij gewone vaten.
Bier is een ambachtelijk product met natuurlijke ingrediënten. Er is geen verschil tussen het vers gebrouwen bier in de brouwerij en tankbier. Het assortiment bestaat uit een volume van 125, 250, 500, 1000 liter of groter. De tanks op de bierwagens hebben een volume vanaf 1000 liter of groter.
Positie van het glas en het flesje
Als je begint met inschenken, hou je het glas onder een hoek van 45 graden. Het flesje hou je ongeveer 1 of 2 centimeter boven het glas vast, ongeveer ter hoogte van het midden. Als je vanuit deze positie schenkt, zorgt dat voor de beste luchtigheid en daarmee een mooie schuimlaag.
De prijs zit hem niet in de ingrediënten. Bier bestaat bijna geheel uit water. Reken met 100 procent minus het alcoholpercentage en je hebt het percentage water. Een pilsje met 5 procent alcohol bestaat dus voor 95 procent uit water, een speciaalbier met 8 procent alcohol dus voor 92 procent.
Deels komt dat door ontwikkelingen waar de horecabazen niets aan kunnen doen zoals de pandemie, bijkomende problemen in de wereldwijde logistiek en droogte. Zo was de belangrijkste grondstof graan de afgelopen twee jaar al de helft duurder geworden en drijft de oorlog in Oekraïne de prijs verder op.
Als amateurbrouwer mag je thuis voor jezelf en je gasten bier brouwen. Voor populaire doe-het-zelf bierbrouwpakketten gelden geen regels. Maar wordt het teveel voor eigen gebruik en ga je het bier verkopen, dan ben je ondernemer.
Bier kun je prima een dag bewaren na openen. Door zuurstof verliest het bier echter smaak en is er kans op oxidatie. Laat het daarom niet te lang open staan en sluit het goed af. Mits het niet muf ruikt, proeft of er vreemd uitziet, kun je bier na openen prima drinken.
Wanneer je een bierflesje of blikje hebt geopend, is het aan te raden om het zo snel mogelijk op te drinken. Geopend bier blijft namelijk niet heel lang goed. Als je het echt nog wil bewaren is het aan te raden om dit maximaal 1 dag te doen en het biertje in de koelkast te zetten.
Een pint bier kostte toen 35 frank, of 0,85 euro, en een koffie 40 frank. “Het was een tijd dat je als cafébaas niet meer nodig had dan een tapkraan met pilsbier en een bak met grote flessen cola.
De prijzen zijn gestegen. We schreven in 2017 de prijzen van een vaasje bier op van vijftig kroegen, en we deden nu weer een ronde. Er zijn uitschieters zoals Café Le Journal aan de Neude waar een biertje 3,75 euro kost, maar als je goed zoekt kan je ook nog voor 2,50 euro terecht. Gemiddeld komen we op 3,20 euro uit.
De gemiddelde prijs van een krat van 24 flesjes á 0,30 liter van Heineken Pilsener is €17,01 (€2,36 per liter). De gemiddelde prijs van Heineken Pilsener in de winkel is €2,74 per liter. In een krat 24×0,30 zit in totaal 7,20 liter. Op een krat 24×0,30 Heineken Pilsener zit €3,90 statiegeld.
Pilsje op terras kost gemiddeld 3 euro: 'Maar de glimlach blijft gratis' Foto: Novum RegioFoto. Om maar met de deur in huis te vallen: het pilsje op terras en in het café is inderdaad duurder geworden. Gemiddeld is een glas bier van 25 cl tien cent duurder geworden.
Bovengistende bieren op fles kunnen het beste geschonken worden in schone droge glazen. Op deze manier blijft het schuim langer staan en de smaak van het bier langer behouden. Bij een nat glas zit er een klein laagje water tussen het bier en het glas, wat nadelig is voor het bier en zijn smaak.
Ontspan je keel en houd je adem in.
Slik niet terwijl je de inhoud van het glas in je mond laat stromen. Laat je keel in plaats daarvan ontspannen en het bier zo je maag in stromen. Laat de zwaartekracht het werk voor je doen.
Wanneer je het bier schuin en traag in het glas schenkt, komt er niet veel schuim vrij. Eigenlijk is dat wat we willen. Maar dat betekent dat al die koolzuur die normaal schuim zou worden nu nog bier is.
Bier is een ambachtelijk product met natuurlijke ingrediënten. Er is geen verschil tussen het vers gebrouwen bier in de brouwerij en tankbier. Het assortiment bestaat uit een volume van 125, 250, 500, 1000 liter of groter. De tanks op de bierwagens hebben een volume vanaf 1000 liter of groter.
Oud bier is namelijk niet schadelijk voor de gezondheid. Enkele jaren geleden werden brouwers door de EU verplicht om houdbaarheidsdatums op hun bierflesjes te zetten. Iets waar veel protest op kwam, want bier bederft niet. Het kan wel anders gaan smaken en na lang bewaren kan er een vertroebeling optreden.