Het Vlaamse konijn is een leuk huisdier welke zowel buiten in een konijnenhok voor de Vlaamse Reus als binnen in een binnenverblijf voor konijnen gehouden kan worden. Door de nieuwsgierigheid en leergierigheid van dit konijn is het vrij eenvoudig de Vlaam dingen aan te leren.
Training. Het is belangrijk dat u zelf heel consequent bent als u uw konijn zindelijk wilt krijgen. Elke keutel die naast de bak gaat, moet u zelf in de bak leggen. Plasjes die buiten de bak gaan veegt u op met een keukenpapiertje en u legt het papiertje met de urine in het toilet van uw konijn.
Een Vlaamse Reus heeft geen speciale voeding nodig, maar eet wel aanzienlijk meer dan andere konijnen. Als je een konijn van dit ras koopt, is het dan ook belangrijk om een flinke voorraad voer aan te leggen. Ook is het verstandig regelmatig groenvoer te geven. Een gevarieerd dieet is erg belangrijk voor dit ras.
Voor grotere konijnen zoals Vlaamse Reus en Franse Hangoren komt u al gauw aan minimaal 10 vierkante meter en overdag een vrije uitloop in de tuin. Het schuilhok moet voldoende ruimte bieden zodat de konijnen hier ook languit in kunnen liggen.
Ga indien mogelijk in het hok of de ren zitten en anders ernaast met de deur open. Zorg dat u iets lekkers bij de hand heeft zoals groenvoer, speciaal snoepgoed voor konijnen of gewoon voer. Vaak vinden ze dit al lekker genoeg om even te komen kijken.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
De Franse Hangoor is gek op aandacht. Dit ras is zeer op mensen gericht en houdt van knuffelen. Door zijn vriendelijke karakter heeft dit konijn geen moeite met andere huisdieren.
Een Vlaamse reus koop je vaak al voor 15-35 euro. Er zijn zelfs fokkers in Nederland die zelf tatoeages aanbrengt in de oren van de Duitse Reuzen.
Voeder appels en peren met mate. Men geeft best niet te veel bonen, erwten, maïs, kool (alle variëteiten), spruitjes en sla. Vooral bij Vlaamse reuzen is het geven van groenvoer ook belangrijk, net zoals goed hooi.
De hoeveelheid droogvoer voor een vlaamse reus zou 25-30 gram per kg. lichaamsgewicht per dag moeten bedragen. Een jong konijn tot de leeftijd van 6-8 maanden, mag naar behoefte krijgen. Let echter wel op eventuele wamvorming of andere tekenen van “dikmakerij”.
Waar zet je het konijnentoilet? Het is handig om de bak in eerste instantie neer te zetten op de plek waar je konijn (het grootste gedeelte van) zijn behoefte doet. Gaat je konijn hiervoor vervolgens een andere plek opzoeken, dan verplaats je de bak mee.
Het is een feit dat een Vlaamse reus relatief duur is in het onderhoud. Dit komt omdat Vlaamse reuzen veel eten en omdat er een goed en ruim konijnenhok nodig is. Omdat een Vlaamse reus veel ruimte nodig heeft, is een konijnenhok voor binnen geen optie. Een konijnenhok voor buiten heeft dus de voorkeur.
Er kunnen verschillende redenen zijn. - Lichamelijke kwaal. Wanneer je konijn altijd zindelijk was, en ineens begint naast de wc te plassen zou je het eerst kunnen denken aan een gezondheidsprobleem zoals een infectie aan de urinewegen, blaasgruis, blaasstenen of een nierziekte.
Zet je konijntje in de kooi, en laat hem dan 1 of 2 dagen aan de kooi, en aan het huis wennen, dus niet uit de kooi halen. Houd kleine kinderen een poosje bij de kooi weg. Kleine kinderen willen hun handje of vingertjes door de tralies steken, en daar kan je konijntje angstig van worden.
Over het algemeen is het zo dat hoe groter het ras, hoe minder oud die wordt. Zo wordt een Vlaamse reus of Franse hangoor vaak maximaal 6 jaar oud, terwijl een dwergkonijntje makkelijk 2x zo oud kan worden.
Een dwergkonijn kan hele goede vriendjes zijn met een Vlaamse reus. En je moet niet raar kijken als de kleinste de baas is. Territoriumdrift en hormonen spelen een grote rol in het gedrag van konijnen. Het is heel waarschijnlijk dat er agressie ontstaat als je twee konijnen bij elkaar zet.
In het Guinness boek met Wereldrecords staat de hoogste sprong die een konijn gemaakt heeft op 99.5 cm. Vinden ze ergens tussendoor een opstapje of een plek om zich tegen af te zetten, dan kunnen konijnen zelfs nog hoger springen. Maar een gemiddeld Nederlands konijn springt uit eigen wil maximaal 45 centimeter.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Een blij konijn
Jouw konijn kan ook met zijn voorpootjes gestrekt liggen en tegelijkertijd zijn achterpootjes naar de zijkant leggen. Het konijn kan tevens compleet uitgestrekt liggen met zijn voorpootjes naar voren en achterpootjes naar achteren.
Tijd om te wennen
Zet de kooi op een rustige plaats in huis. Laat je konijn eerst aan alle geluiden en mensen om hem heen wennen, terwijl hij in de kooi blijft. Praat tegen hem en geef hem door de tralies heen zijn eigen voer of wat lekkers. Pas als hij wat meer gewend is, kun je het dier in een ren laten lopen.
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.
Konijnen zijn hele sociale en intelligente dieren, waardoor ze goed te trainen zijn. Daarnaast is het erg leuk om samen met je konijnen spelletjes te spelen. Dit zorgt namelijk ook voor afwisseling in het leven van het konijn en je bouwt een sterke band met ze op. Een konijn moet een aantal uur per dag loslopen.
Zo kan een konijn bijvoorbeeld bijten als hij wordt opgepakt of vastgehouden. Ook als iemand hem pijn doet of iets wil doen dat hij niet prettig vindt, zoals nagels knippen of medicijnen geven, kan hij bijten. Het is een manier om zichzelf te verdedigen.