Door het intrekken van je navel ben je niet meer in staat om een buikademhaling toe te passen. Dit heeft in meer of mindere mate impact en kan een kettingreactie aan klachten veroorzaken in je lichaam. Ook wanneer je niet je navel intrekt zijn er andere redenen waardoor je onbewust geen buikademhaling toe past.
'Wanneer je je buik steeds intrekt, belemmer je niet alleen de ademhaling, maar ook je bekkenbodemspieren. Je gaat beide overbelasten en die overspannen spieren maken dat je last kunt hebben van pijnklachten tijdens de seks, constipatie of zelfs rug- en nekpijn.
Ademhaling en bekkenbodem
Tijdens het inhouden van je buik kan je waarschijnlijk niet goed inademen. Dit zorgt ervoor dat er stress in je lijf ontstaat. Zeker wanneer je dit al een langere tijd doet. Naast dat het slecht is voor je ademhaling, (over)activeer je je bekkenbodem ook nog eens wanneer je je buik inhoudt.
Je buik inhouden is in eerste instantie helemaal niet nodig, laten we dat voorop stellen. Bovendien heeft het nadelige gevolgen voor je gezondheid. Je buik inhouden heeft namelijk nadelige effecten op je ademhaling en je bekkenbodem.
Je buikspieren aanspannen is dus belangrijk om je wervelkolom (je rug) te beschermen. Hierin lopen je zenuwbanen die naar je hersenen gaan, het is super belangrijk dat deze goed beschermd blijven. Dat doen onder andere je buikspieren.
Als je net zwanger bent, zul je niet veel zien of voelen aan je zwangere buik. Het is wel mogelijk om lichte krampen te ervaren, een opgeblazen gevoel en sommige vrouwen ervaren benauwdheid. Allemaal logisch aangezien je lichaam ruimte vrij maakt boor je baarmoeder waardoor ander organen verplaatsen.
Zeventig procent van de Nederlandse vrouwen heeft er wel eens last van: een opgeblazen gevoel tijdens haar menstruatie. Je hormonen zijn flink aan het schommelen deze week en er verandert een hoop in je lichaam. Je darmen gaan trager werken en doordat je lichaam vocht vasthoudt, onttrekt het vocht uit je darmen.
Spanningen, angst, oververmoeidheid en overbelasting kunnen de oorzaak zijn van een onregelmatig ademhalingspatroon. Hierdoor maakt ons lichaam de stresshormonen cortisol en adrenaline aan.
Borstademhaling kost meer energie dan buikademhaling. Dit komt omdat je bij het inademen en bij het uitademen je spieren zich moeten aanspannen. De buikademhaling staat bekend als de beste ademtechniek. Je middenrif gaat naar beneden, zodat de ruimte in je borstholte groter wordt.
Buikademhaling | Waarom is het lastig om naar je buik te ademen? Als jij al langere tijd verkeerd ademt dan weet je lichaam niet meer goed hoe te ademen. Je ademhalingsspieren zijn zo verkrampt en overbelast dat het niet meer goed lukt. Dit kan je merken door een heel gespannen gevoel in je borstkas of middenrif.
Een opgezette buik kan gepaard gaan met buikpijn of andere maag- of darmklachten. Kenmerkend aan een opgezette buik is hetgeen waar dit symptoom zijn naam aan ontleent: je voelt en ziet daadwerkelijk dat je buik is opgezet. Hij is boller en staat strakker dan normaal. Bewegen, aanraken of zitten kan ongemakkelijk zijn.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Wat veroorzaakt een opgeblazen buik? Een opgeblazen of opgezwollen gevoel in de maag of darmen kan op verschillende manieren ontstaan: Er wordt meer lucht dan normaal ingeslikt, bijvoorbeeld omdat je te snel eet of drinkt, te veel eet of te snel praat. De bacteriën in je darmen zorgen voor (overmatige) gasvorming.
Bepaalde groenten: zoals broccoli, bloemkool, spruiten, boerenkool en kool bevatten bepaalde fytonutriënten, zoals indole-3-carbinol (I3C) die erbij helpen bepaalde xeno- oestrogenen, die voor opslag van buikvet zorgen, tegen te gaan.
Naast de compound oefeningen is het ook nodig om specifieke buikspieroefeningen uit te voeren. Hiermee maak je je buikspieren groter en sterker. Wanneer je vetpercentage laag genoeg is, dan zal je snel een sixpack zien. Voorbeelden van isolatieoefeningen zijn de bicycle crunch, planking en leg raises.
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieën en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.
In sommige gevallen zit de pijn in de bovenrug bij de longen. De één voelt de pijn op een specifieke plek, de ander voelt pijn en stijfheid in de hele bovenrug. De pijn kan uitstralen naar de borst, de nek of de armen. Ook hoofdpijn en ademhalingsproblemen kunnen een gevolg zijn van hoge rugpijn.
Middenrif- en borstademhaling
Doorgaans zal daarna passief uitgeademd worden, bij actieve uitademing trekken andere tussenribspieren de ribben weer naar beneden. Bij borstademhaling beweegt vooral de borstkas voorwaarts en omhoog. In de praktijk is de normale ademhaling een combinatie van beide.