De kimono is een traditioneel Japans kledingstuk bestaande uit verschillende lagen kleding. Er zit meestal een grote variatie aan stoffen zoals zijde en katoen in de kimono gecombineerd met kleurrijke patronen. Tegenwoordig dragen de meeste Japanners alleen nog een kimono tijdens officiële aangelegenheden.
Kimono betekent ook wel 'ding (mono) om te dragen (ki)'. De kimono is een kledingstuk met een complexe geschiedenis die is gevormd door de evolutie van het weven, verven en borduurtechnieken, maar ook door culturele veranderingen in Japan. De kimono's werden in eerste instantie ingevoerd als onderkleding.
De geisha draagt de strik in de centuur, obi, achter op de rug. Vanwege de moeilijkheid van het strikken hebben de meisjes en vrouwen veelal hulp nodig bij het aankleden. De gewone japanner bezit twee verschillende kimono's: een voor de wintermaanden en een voor de zomermaanden.
Een traditionele kimono is van zijde gemaakt en kost nieuw zo'n 60.000 euro. De meeste kimono's worden van moeder op dochter doorgegeven. De gewoonte is dat een kimono drie generaties meegaat. Tegenwoordig zijn er ook confectie-kimono's en die zijn wel betaalbaar, o.a. door het gebruik van polyester draden.
Een Japans bed is altijd koel, omdat de tatami voor een natuurlijke airconditioning zorgt, wat zeker in de zomer aangenaam is. Je zal hier veel minder snel in beginnen te zweten. ' Uiteraard kiezen mensen niet alleen uit gezondheidsredenen voor een Japanse slaapkamer, ook het esthetische speelt een grote rol.
Japanners geven elkaar geen hand bij een begroeting, ze buigen. Hoe meer respect je hebt voor de ander, des te dieper wordt er gebogen. Eigenlijk is het zo dat er bij een begroeting geen lichamelijk contact is. Weet je dat je iemand van Japanse afkomst gaat ontmoeten en weet je niet goed wat te doen, wacht dan even af.
Naast rijst houden de Japanners van brood en noedels en een rijke variatie van vlees, vis, groenten en fruit. Bij het traditionele Japanse koken worden verse ingrediënten met grote zorg bereid. Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep, pickles en vis of vlees.
Een kimono met een drukke print is het mooist met een eenvoudige outfit, zoals een jeans en een basic T-shirt. Zo laat je 'm schitteren in z'n eenvoud, en vermijd je dat het geheel té druk wordt. Omgekeerd geldt hetzelfde: draag je een top, rok of jurk met een print, kies dan voor een meer klassiek exemplaar.
Het van oudsher verdeelde Japan moest één natie worden. In die tijd werd de kimono ingevoerd en gevierd als symbool van culturele eenheid. Hij leek op de kosode die Japanners eerder droegen, maar hij sloot nauwer om het lichaam en had een grotere sjerp.
De kimono is een traditioneel Japans kledingstuk bestaande uit verschillende lagen kleding. Er zit meestal een grote variatie aan stoffen zoals zijde en katoen in de kimono gecombineerd met kleurrijke patronen. Tegenwoordig dragen de meeste Japanners alleen nog een kimono tijdens officiële aangelegenheden.
Ook werd de kosode het basis kledingstuk bij uitstek voor zowel vrouwen als mannen. kosode betekend letterlijk "korte mouwen" terwijl kimono veel bredere mouwen heeft.
Japanners zullen elkaar bij het begroeten nooit een hand geven. Zij maken een buiging, waarbij er heel exact gekeken wordt dat de laagste in rang ook de diepste buiging maakt. Als buitenlander hoeft men zich hier niet aan te houden, of men doet niets of men volstaat met een lichte buiging.
De Japanse Zithouding is vergelijkbaar met de Heldhouding. In tegenstelling tot in de Heldhouding komen de zitbotjes in de Japanse Zithouding niet tussen de voeten maar op de hielen.
De twee belangrijkste godsdiensten in Japan zijn Shinto en Boeddhisme. Shinto is Japan's inheemse godsdienst en is ontstaan in het verre verleden.
Een yukata (浴衣) is een Japans kledingstuk, gebaseerd op de kimono. De yukata is in tegenstelling tot de traditionele kimono gemaakt van katoen of synthetische stof in plaats van zijde, en geldt als een traditioneel zomerkledingstuk. De naam betekent vrij vertaald “badkleding”.
Voor zeer officieel heeft men nog de 'yoru obi'. Om de kimono dicht te houden, wordt als eerste een smalle ceintuur, een soort 'hulp-obi' omgedaan, de 'date-jime', met daar weer een klein riempje omheen om de date-jime dicht te houden. Dit riempje heet 'koshihimo'. Dan komt de obi, een paar meter lange en ong.
Eet niet onderweg
Als toerist is het handig om je broodje of sushi al wandelend op te eten, als je van de ene attractie naar de andere loopt. In Japan wordt dit als onbeleefd gezien. Je wordt geacht fastfood, snacks en drankjes ter plekke op te eten en te drinken.
Drinken in Japan: Kraanwater is overal goed drinkbaar hoewel het wat naar chloor kan smaken. Verder wordt er in Japan veel thee gedronken en dan met name in de variant 'groene thee'. Sake is wellicht de meest bekende drank van Japan, maar er wordt toch vooral veel bier gedronken.
Bij het eten in Japan kiest men vaak voor water, groene thee, saké of bier. Het drinken van frisdranken zoals cola bij het eten is lang niet zo gebruikelijk als hier. Sterker nog het wordt gezien als aparte “traktatie” op zich en past niet zo goed bij het eten.
Ondanks de reputatie als duur land zijn de prijzen in Japan de afgelopen jaren gedaald. Als je je reis een beetje voorbereid hoeft je budget voor Japan helemaal niet zo groot te zijn. Voor€65 tot €80 kom je al een heel eind. Die bedragen zijn wel voor de echte budget reizigers.
De Japanners (Japans: 日本人, Nihon-jin) zijn een volk dat de Japanse archipel bewoont. De Japanners vertegenwoordigen 98,5% van de bevolking van Japan. Wereldwijd zijn er zo'n 129 miljoen mensen met Japanse afkomst, waarvan er 125 miljoen in Japan verblijven.
Het geven van fooien is niet gebruikelijk (zelfs beledigend) in Japan. In de meeste restaurants wordt er 10-20% bij de rekening opgezet als fooi.
Het kan zelfs nog erger: slapen op de grond vergroot de kans op een hernia. De stevige ondergrond ondersteunt de S-curve van je ruggenwervel namelijk niet. En zonder die steun, knellen de tussenwervels. Dat bewijst dus dat slapen op de grond niet altijd even goed is, en slapen op een slechte matras al helemaal niet.