Op de kortere termijn (10 jaars) zien we rendementen van 2% tot 10% cumulatief per jaar exclusief dividenden. Op de langere termijn kun je uitgaan van cumulatieve rendementen tussen de 5 – 8 % per jaar exclusief dividenden.
Het rendement op de ETF met Amerikaanse aandelen valt gelijk op als je naar de grafiek kijkt. Met een totaal rendement van 314% is het veruit de best presterende beleggingscategorie geweest de afgelopen jaren. De achterliggende ETF voor Amerikaanse aandelen is 'VUSA', de Vanguard S&P 500 ETF.
Het rendement van een ETF volgt de koersbewegingen van de onderliggende producten in het fonds. Volgt een ETF bijvoorbeeld de S&P 500, dan zal deze bestaan uit aandelen van bedrijven binnen deze index.
Een ETF of Tracker heeft als doel om beleggers hetzelfde rendement te bieden als de onderliggende markt (minus de kosten van de ETF). Stijgt een index bijvoorbeeld met 7%, dan heeft de ETF op deze index min of meer hetzelfde rendement. Dit geldt ook als de index daalt.
Hoe maak je winst met ETF's? Winst maken met ETF's gebeurt doordat de waarde van de onderliggende effecten in de index stijgt, wat leidt tot een stijging van de waarde van de ETF. Bovendien kunnen sommige ETF's dividend uitkeren, wat een extra bron van inkomsten kan zijn voor beleggers.
Hoeveel dividend geeft een aandeel? Veel bedrijven en ETFs geven 1 tot 2% dividend per jaar (dit is het dividend ten opzichte van de aandelenkoers). Dat zou betekenen dat je voor elke euro elk jaar €0,01 tot €0,02 dividend krijgt. Er zijn ook bedrijven of ETFs die een stuk meer dividend geven.
Nadelen van ETF's
De ETF-aanbieder heeft niet alle onderdelen van de index in bezit, maar slechts een deel. Een index kan wijzigen door herbalancering of het verdwijnen van een bedrijf, dus aandeel, van de beurs. Dividenduitkeringen van de onderliggende beleggingen.
ETF-details
Risico: Beleggers in obligatie ETFs kunnen geld verliezen tot het totale verlies van hun belegging als gevolg van de Belangrijkste risicofactoren zoals kredietrisico, liquiditeitsrisico en veranderingen in rentetarieven zoals beschreven in het essentiële-informatiedocumentTAT/TGBT) en prospectus.
Is beleggen in ETF verstandig? Ja, beleggen in ETF's kan een verstandige keuze zijn vanwege de diversificatie, lage kosten en eenvoud. ETF's zijn passief beheerde fondsen die een brede marktindex volgen, waardoor ze een effectieve manier bieden om te beleggen in een brede waaier van effecten.
De SPDR-etf haalt het hoogste rendement. Deze heeft ook de laagste kosten. De etf van Amundi weet het rendement van de benchmark het beste na te bootsen, waarschijnlijk door de volledige replicatie.
Als je al goed weet in welke bedrijven je wilt beleggen, dan zijn aandelen wellicht een beter beleggingsinstrument om te kiezen dan ETF's. Je kunt er dividend mee verdienen en het rendement op een belegging in aandelen kan veel hoger zijn dan bij ETF's, maar brengt echter ook een hoger beleggingsrisico met zich mee.
Een ETF is zowel geschikt voor de lange termijn belegger als voor de snelle jongens zoals daytraders en alles wat daar tussen zit. Daytraders kunnen heel goed handelen in ETFs want een ETF kun je tenslotte net als een aandeel constant kopen en verkopen.
Als beginnende belegger zijn er uitstekende ETF's die (globale) spreiding bieden. Een voorbeeld van een gespreide ETF is de Vanguard Total World Stock ETF.
Wilt u verstandig beleggen en uw risico beperken? Dan is het slim om uw belegging te verspreiden. Dit kunt u zelf doen door aandelen van verschillende bedrijven en branches te kopen of voor uw laten doen, door te beleggen in een ETF.
Voor een distributieversie van de ETF betaal je áltijd 0,12% beurstaks bij aan- en verkoop. Koop je ETF's aan voor een bedrag van 1.000 euro, dan zal je tussen dus de 1,2 en 13,2 euro belasting moeten betalen aan onze overheid.
Een ETF heeft dus als taak de onderliggende waarden te volgen. Een ETF zal dus geen beter resultaat boeken dan de onderliggende waarden maar wel zo belangrijk ook geen slechter. Dat maakt een ETF zeer betrouwbaar en dat is ook een van de redenen dat ik uitsluitend in ETFs beleg.
Wanneer u begint met beleggen in aandelen is het verstandig om te starten met een kleine investering. Op die manier krijgt u feeling met het beleggen en kunt u gestaag uw vermogen opbouwen. Binnen dit segment kunt u denken aan goedkope aandelen zoals: Ordina, PostNL, Nokia, Deceuninck, Renewi, BAM, Atari of Pharming.
Om te leven van beleggingen maakt de belegger zich afhankelijk van de waardetoename van effecten. De afgelopen 100 jaar is het rendement op de aandelen gemiddeld 7%-8% geweest (zie Dow Jones 100 jaar). Een gemiddelde voor de langere termijn, dat echter geen houvast biedt om van te leven.
Ja, het is nu verstandig om te beleggen, mits je er het geld voor hebt. Er is namelijk geen 'beste' moment om in te stappen. Een goed rendement wordt niet bepaald door 'timing the market', maar door 'time in the market'. De tijd dat je belegd bent is namelijk veel belangrijker dan het timen van het instapmoment.
Herbeleggende ETFs keren geen dividenden uit; maar herbeleggen deze automatisch. Bij dergelijke ETFs profiteert u dus van een "rente-op-rente-effect". Deze ETFs zijn geschikt voor belegger die over een lange periode kapitaal willen opbouwen, en niet voor beleggers die regelmatige inkomsten willen genereren.
Als de index daalt die de ETF volgt, dan daalt de koers van uw ETF ook. U kunt, net als voor beleggen in het algemeen, (een deel van) uw inleg verliezen. Een passieve ETF presteert nooit beter dan een onderliggende index of mandje. Met een actief beleggingsfonds heeft u die kans wel.
De Pimco US Dollar Short Maturity UCITS ETF (MINT) gaat fier aan kop van de lijst met ETF's die een Morningstar medal dragen; de afstand tot de andere ETF's als het gaat om rendement is fors. Geen enkele andere komt ook maar in de buurt van de ruim 13% rendement in de eerste 10 maanden van 2022.
ETF's volgen vaak een index, terwijl beleggingsfondsen actief op zoek gaan naar de beste beleggingen. Dit betekent dat ETF's een meer gespreide portefeuille kunnen hebben, terwijl beleggingsfondsen meer gericht kunnen zijn op specifieke beleggingen en marktontwikkelingen.