Laat de appeltaart na het bakken goed afkoelen. Verpak de appeltaart luchtdicht. In de vriezer blijft de appeltaart ongeveer 2 maanden goed. Verwarm de ontdooide appeltaart voor het serveren in 5-10 minuten op in een voorverwarmde oven (160-180°C).
Bij een ongebakken taart snij je deze nooit in stukken maar vries je de taart in zijn geheel in, in een taartdoos dus. Voorzie de taartdoos of de diepvriesbakjes van een etiket met naam en invriesdatum en plaats de taart in de vriezer. Minimaal een dag laten invriezen.
Verpakt in een taartdoos kan de appeltaart buiten de koelkast nog 1 tot 2 dagen goed blijven, in de koelkast kun je de appeltaart dan tot drie dagen bewaren. Wil je een taart langer bewaren dan is invriezen eigenlijk de enige optie. Je kunt de taart dan tot drie maanden bewaren.
Laat de appeltaart ontdooien: 5 uur bij kamertemperatuur of 24 uur in de koelkast. Oven (165°C): verwarm in een voorverwarmde oven de bevroren appeltaart ca. 20 minuten.
Antwoord: Bewaar de appeltaart in de koelkast. Dan blijft de appeltaart drie dagen goed.
Kun je appeltaart in bakblik, vershoudfolie of aluminiumfolie in de vriezer bewaren? Zeker! Wij adviseren om bakblik achterwegen te laten. Wanneer je de appeltaart in stukken hebt gesneden kun je ze het beste apart in huishoudfolie wikkelen om ze vervolgens in luchtdichte plastic verpakking in de vriezer te plaatsen.
Een tweede keer invriezen kan wel, maar enkel onder bepaalde voorwaarden: Het voedsel moet in de koelkast ontdooid zijn. Dus zeker niet onder warm water of op het aanrecht van de keuken laten ontdooien want dan geef je bacteriën de ideale omgeving om zich te ontwikkelen en te vermenigvuldigen.
Ja hoor, dat kan
Die kun je ook van tevoren maken en hoef je alleen maar over de vulling te strooien.
Dit lekker krokant gebakken appeltaart kan dan te vochtig worden. Dus in de koelkast altijd in een taartstolp, en goed afsluiten. Zo'n taartstolp kun je eigenlijk in iedere huishoudwinkel kopen. Op deze manier kun je de appeltaart een dag of twee maximaal in de koelkast bewaren.
Wil je de appeltaart opwarmen? Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet de appeltaart er tien minuten in. Hij is dan weer lekker knapperig.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Gedecoreerde taarten kun je goed invriezen, let wel op de vulling. Taarten met een slagroomvulling kun je niet invriezen. Verpak de taart goed als je deze invriest en doe er ook een plastic zak omheen.
De taart is goed zodra de vulling stevig oogt, maar nog wel een beetje wiebelig is. Daarna haal je hem niet uit de oven, cheesecakes laat je afkoelen in de oven, met de deur op een kleine kier (bijvoorbeeld door er een pollepel tussen te steken).
– Als u een taart in de vriezer bewaart, deze minimaal 4 uur van te voren eruit halen en langzaam laten ontdooien in de koelkast. Wilt u de taart sneller serveren, snij de taart dan alvast in punten en zet deze uit elkaar. Een taartpunt heeft ongeveer 1 uur nodig om te ontdooien.
Bakken op onder- en bovenwarmte
"Appeltaart bak je het beste op 180 graden in de oven", zegt Van den Broek. "Gebruik liever geen hete lucht, dat werkt als een föhn en is te agressief. Zet de oven op onder- en bovenwarmte." De taart in zijn geheel wat lager zetten helpt tevens om de bodem beter gaar te krijgen.
Laat de taart 10 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder dan de springvorm, laat de taart dan helemaal afkoelen en bestrooi hem met poedersuiker.
Strooi wat paneermeel, allesbinder of een verkruimelde beschuit op de bodem of door de vulling. Strooi wat custardpoeder op de bodem voor je de vulling er in doet. Verkruimel wat speculaasjes (even in een zip-zakje doen en met de deegroller er over heen) of amandelspijs en strooi hier een laagje van over de bodem.
Blind bakken is hét geheim voor een krokante, mooie, goudbruine taartbodem. Eigenlijk houdt het in dat je de taartbodem eerst voorbakt met een steunvulling er in. Dit zorgt ervoor dat je bodem mooi krokant wordt, gelijkmatig gaart en niet teveel rijst zodat er voldoende ruimte overblijft om hem daarna te vullen.
Geen magnetron!
Ik krijg de vraag eigenlijk nooit, maar wil het toch even gezegd hebben: warm je baksels niet op in de magnetron. Ze worden misschien warm, maar het maakt ze niet lekkerder. Weg knapperig baksel, hallo zacht of zelfs zompig gebakje. Nee hoor, gewoon in de oven opwarmen dus.
Daarnaast wordt een appeltaart er ook lekkerder van. Ik bak mijn appeltaart het liefst een dag van tevoren. Na een dag is een appeltaart het lekkerst.
Smaken trekken goed door en de uiteindelijke koekjes (of taartbodems) krijgen een betere structuur. Hoe langer het deeg rust, hoe beter het resultaat. Ik mag zelf het deeg graag al een dag van tevoren maken. Zeker bij bijvoorbeeld speculaas of gingerbread koekjes, de smaak wordt dan zoveel lekkerder.
In de koelkast blijft taart zo'n 2 – 3 dagen goed. Zorg er wel voor dat je hem goed afdekt onder een taartstolp of in een taartdoos, zodat de geurtjes van ander eten in je koelkast niet in de taart trekken. Ook invriezen kan heel goed bij taart. Doe de taart in de taartdoos en verpak die in een plastic zak.
Bakpapier. Fruitsoorten zoals bessen, kersen, perziken, pruimen en nectarines zijn prima in te vriezen. Hoe je dat dan het beste doet?
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Voor wat betreft de diepvriezer
De temperatuur mag maximaal -18° bedragen, zo blijven de etenswaren 48 uur lang diepgevroren zolang u de deur van de diepvriezer niet opendoet en deze goed gevuld is. Diepgevroren producten koelen elkaar immers ook, waardoor ze langer goed blijven. Opgelet!