Het diploma Vakmanschap CO heeft een geldigheid van vijf jaar, maar de bedrijfscertificering is pas vanaf 1 april 2023 verplicht.
Het Bewijs van Vakmanschap CO is na het behalen 5 jaar geldig. Na die periode van 5 jaar moeten monteurs zich opnieuw laten certificeren. De route naar persoonscertificering moeten ze dan weer opnieuw afleggen.
Voor meer informatie van CO-certificatie, klik hier. De kosten bedragen € 795,- (excl.btw) per persoon.
Vanaf 1 april 2023 is CO-certificaat verplicht
De minister benadrukt dat deze ingangsdatum niet nog een keer zal worden heroverwogen. Bedrijven die vanaf 1 april 2023 niet zijn gecertificeerd, mogen zolang ze geen certificaat hebben, niet meer werken aan gasverbrandingsinstallaties.
CO-certificaat verplicht
Vanaf 1 april 2023 mogen alleen gecertificeerde bedrijven installatie, onderhoud en reparatie uitvoeren aan cv-ketel, geiser, gashaard, gaskachel en rookgasafvoer: de 'gasketelwet'. Servicemonteurs van die bedrijven moeten een bewijs van vakmanschap hebben.
De Gasketelwet (ook wel CO-certificering genoemd) is een Nederlandse wettelijke regeling die vakbekwaamheidseisen stelt aan cv-monteurs en installatiebedrijven die verwarmingsketels inbedrijfstellen na plaatsing, reparatie of onderhoud.
Waar kan ik mijn certificaatnummer vinden? Het certificaatnummer wordt afgegeven door de certificerende instelling. Techniek Nederland heeft hier geen inzicht of inzage in. Voor navraag over uw certificaatnummer moet u dus contact opnemen met uw certificerende instelling.
Op 1 april 2023 is de gasketelwet ingegaan.Deze wet houdt in dat alle bedrijven die met gasverbrandingsinstallaties werken, zoals geisers en cv-ketels, gecertificeerd moeten zijn. Dit roept bij veel bedrijven en monteurs vragen op: waarom komt die nieuwe wet er en wat verandert er allemaal?
Een erkend installateur is aangesloten bij een van de brancheverenigingen. Voorbeelden van brancheverenigingen zijn Sterkin en Uneto-VNI. Zoek op internet op 'erkend installateur'.
Het CO-certificaat is verplicht voor bedrijven en monteurs die installatie, onderhoud, reparatie en vervanging uitvoeren aan gasverbrandingstoestellen. Dit kan een cv-ketel, gashaard, geiser, gaskachel en rookgasafvoer zijn.
CO-keur, zelf gecertificeerd door een Certificerende Instelling, regelt vervolgens de interne audits en het kwaliteitshandboek. Als aangesloten bedrijf krijg je dan de certificering in licentie.
Definitie. Het certificaat is in feite een soort diploma, maar dan voor een of meer vakken die samen niet voldoende zijn om een diploma te verwerven. Het vermeldt het vak of de vakken waarvoor de kandidaat een eindcijfer van 6 of meer heeft behaald (zie artikel 2.58 WVO 2020).
In 2015 publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid een rapport naar de gevaren van koolmonoxide bij cv-ketels. Uit dit rapport bleek dat de huidige erkenningsregelingen, keurmerken en certificeringen burgers niet de veiligheid geven die ze mogen verwachten.
Zo is vanaf 1 april 2023 certificering verplicht voor werkzaamheden aan gasgestookte cv-installaties, gas-sfeerhaarden en warmtapwatertoestellen, óók als u werkt voor particulieren. Lees hier meer. Een erkenning wordt door InstallQ afgegeven.
Iedereen kan certificaten en keurmerken afgeven. Maar er zijn ook toetsende instanties die hierin gespecialiseerd zijn. Een toetsende instantie kan zich laten accrediteren om sommige certificaten en keurmerken af te mogen geven.
Met het persoonscertificaat Vakmanschap CO toon je aan dat je vakbekwaam bent om werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties uit te voeren, zodat er geen koolmonixode vrij kan komen. Om het certificaat Vakmanschap CO te behalen, moet je zowel een theorietoets als een praktijkexamen succesvol afleggen.
Houd bij het bepalen van je uurtarief altijd rekening met de kosten, maar prijs jezelf niet uit de markt! Wat is het uurtarief van een installateur? Het gemiddelde uurtarief van een installatiemonteur is €50,- bruto. Als starter zit je wat lager, heb je meer kennis, kun je een hoger tarief vragen.
Hoe weet ik of een bedrijf gecertificeerd is? Je kunt een CO-vrij gecertificeerde installateur herkennen aan het CO-vrij logo. Vraag ernaar bij de installateur. Hij is verplicht om dit te laten zien.
Daarvoor is professionele, gekalibreerde apparatuur nodig. Bovendien weet de monteur waar hij de meting moet doen.'' Een gecertificeerd bedrijf herken je aan het CO-vrij logo en kun je terugvinden op de site van CO-wijzer. Alleen een gecertificeerde installateur kan beoordelen of je cv-installatie echt veilig is.
Deze maatregel van de overheid betekent niet dat je nu geen nieuwe cv-ketel mag kopen. Een nieuwe cv-ketel kan voor jou nog steeds de beste keuze zijn. En met je nieuwe cv-ketel kun je weer jaren vooruit: de maatregel geldt alleen voor cv-ketels die na 31 december 2025 worden aangeschaft.
Het is vanaf 1 april 2022 verboden om zelf de cv-ketel te installeren of repareren, of dat te laten doen door een 'handige neef'. Alleen gecertificeerde installateurs mogen nog worden ingeschakeld, zo staat in de zogenoemde 'gasketelwet' die morgen officieel in werking treedt.
Onderhoud is niet wettelijk verplicht, ook niet na de invoering van de Gasketelwet. Maar wij raden wel aan om uw cv-ketel regelmatig te laten onderhouden. Hierdoor heeft u minder kans op storingen, gaat de cv-ketel langer mee en blijft de cv-ketel energiezuinig werken.
De monteur reinigt en controleert de cv-ketel. Er zijn verschillende contracten.
Om te starten als dikwandig cv-monteur, heb je de de opleiding Installatietechniek of opleiding Werktuigbouwkunde op mbo niveau 2 of mbo niveau 3 nodig. Hier leer je bijvoorbeeld hoe je moet lassen en leidingen kan fitten. Zo ben je goed voorbereid op alles dat je tijdens je werk tegenkomt!