Als je een fles cola voorzichtig opent, krijg je niet al te veel belletjes en dus weinig schuim: het opgeloste kooldioxide komt maar langzaam vrij, in stromen van belletjes. Sluit de fles weer af, en het kooldioxide kan niet meer ontsnappen: de cola blijft zijn 'prik' houden.
Frisdrank is in de zeventiende eeuw ontstaan. Men noemde het destijds nog priklimonade. De drankjes werden eigenlijk vernoemd naar het fruit dat er in zit. Door koolzuur toe te voegen aan de drank, ontstaat er prik frisdrank.
Nadat je twee glazen cola hebt ingeschonken, kun je in de fles knijpen, zodat al het overige lucht weg is. Het koolzuur kan in een volle fles frisdrank niet uit de vloeistof ontsnappen, omdat er nauwelijks lucht in de fles zit. Hoe leger de fles wordt, hoe groter de hoeveelheid lucht waar het koolzuur naartoe kan gaan.
Een fles spuitwater zal dan ook meer spuiten wanneer ze warm is dan wanneer ze gekoeld is. Breng je spuitwater aan de kook dan zal het gas beetje per beetje ontsnappen uit het water en in de lucht komen. Daar zie je het natuurlijk niet meer. Je houdt daarna "plat" water over.
Conclusie. Prik in water, bier, champagne of frisdrank heeft geen enkele invloed op de gezondheid. Prik is niet echt zuur, maar zorgt wel voor een lichtzure smaaksensatie. Prik is niet schadelijk voor tanden of maag, beïnvloedt de botmassa niet en over eventuele effecten op kanker is niets bekend.
Er is namelijk een verschil in de voedingswaarde. Spa rood beschikt over meer metalen en meer mineraalzouten (droogrest). Spa blauw is dus gezonder.
Bruisend water wordt ook wel koolzuurhoudend water genoemd. De bubbeltjes in dit water zijn kooldioxide die natuurlijk of kunstmatig in het water gevangen is waardoor het bubbels veroorzaakt. Het enige bijproduct van koolzuur in water is dat het een iets hogere zuurtegraad heeft.
Sodawater wordt in de praktijk ook weleens gebruikt voor koolzuurhoudend water, bijvoorbeeld als ingrediënt van cocktails. Spa bruis is standaardtaal in België. Het wordt vooral in informele taal gebruikt. Spa rood is standaardtaal in Nederland.
Een bruiswatertoestel voegt koolstofdioxide (CO2) toe aan je water of frisdrank, indien het toestel dat toelaat. De CO2 zit bij al de bovenstaande modellen samengeperst in een cilinder. Door op een knop drukken, pomp je de CO2 in de fles met water en krijg je bruiswater.
Koolzuur maak je door natriumcarbonaat of natriumwaterstofcarbonaat (ook bicarbonaat genoemd) te nemen en daar zuur (azijn, citroensap, ...) aan toe te voegen.
Prik bestaat uit kleine belletjes die in de frisdrank ontstaan. Er zit geen lucht in maar koolzuur. Eerst is het koolzuur opgelost. Door het roeren ontstaan er heel veel belletjes en ontsnapt het koolzuur uit de frisdrank.
Onderzoekers van de University of South California hebben ontdekt dat het koolzuurgas twee verschillende sensaties veroorzaakt: het maakt dingen zuur en het geeft een brandend gevoel. Dit komt door zenuwen die reageren op pijn, druk en temperatuur in de neus en mond.
De frisdranken waren niet bevroren toen ze uit de koelkast gehaald werden, maar wanneer een flesje ontkurkt werd, bevroor de inhoud onmiddellijk. De oorzaak hiervan is vriespuntsverlaging. Wanneer iets opgelost wordt in een vloeistof, dan zal het mengsel bevriezen bij een lagere temperatuur dan de zuivere vloeistof.
De belletjes komen van koolzuurgas, CO2. Bij de bereiding van koolzuurhoudende dranken, wordt er onder druk koolzuurgas doorgeleid, totdat de vloeistof is verzadigd. Koolzuurgas, CO2, lost namelijk goed op in water, waarbij koolzuur, H2CO3 ontstaat. Er bestaat een evenwicht tussen koolzuur en koolzuurgas.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
De koelkast- of vriezerupgrade
Ongeveer zoals dat het geen goed idee is om een natte jas aan te trekken als het buiten vriest. Pak je flesjes en blikjes in natte jasjes, en je kunt binnen drie kwartier (in de koelkast) tot een kwartiertje (in de vriezer) genieten van een perfect gekoelde Coke!
Na deze datum neemt de kwaliteit af. Voor Coca-Cola Light en Coca-Cola Zero adviseren wij de softdrinks na de houdbaarheidsdatum niet meer te nuttigen, omdat de zoetstoffen die zijn toegevoegd om de natuurlijke suikers te vervangen, hun smaak kunnen verliezen na deze datum.
De prik in frisdrank is niet slecht voor de tanden. Koolzuur is wel een zwak zuur maar heeft geen invloed op het gebit1,2. Sterke zuren, zoals citroenzuur, zorgen ervoor dat de pH-waarde in de mond omlaag gaat. De pH-waarde is een maat om de zuurgraad te meten.
- Het koolzuur is slecht voor uw maag en darmen
De kleine hoeveelheid die dan toch de maag bereikt, wordt snel opgenomen door de maagwand. Deze mythe klopt dus enkel voor mensen met reeds een gevoelige maag of darmen want het gas in spuitwater kan dan soms een opgeblazen gevoel bezorgen.
Sprankelend water geeft je een vol gevoel
De koolstofdioxide in bruisend water zorgt ervoor dat koolzuurhoudende bubbels je maag vullen en je hersenen verleiden tot een vol gevoel, wat betekent dat je waarschijnlijk minder zult eten. Het bruisen verhoogt de maagactiviteit die helpt bij dat “volle” gevoel.
Is Nederlands kraanwater veilig? Ja. De eisen die aan kraanwater worden gesteld op het gebied van biologische en chemische veiligheid zijn erg hoog, en de kwaliteit wordt door middel van regelmatige analyses streng bewaakt. Een enkele keer geven drinkwaterbedrijven een kookadvies.
Jazeker! In feite heeft het zelfs een geheim wapen dat plat water niet heeft: bubbels. Die kleine koolzuurbubbeltjes in een glas bruisend water hebben een groot effect als het gaat om gewichtsverlies en gewichtsbehoud. De koolzuurhoudende bubbels vullen de maag meer dan gewoon water en geven je hersenen een vol gevoel.
Hoewel er nauwelijks calorieën in Coca Cola Zero zit, zitten er wel zoetstoffen in die door overmatig gebruik minder goed zijn voor de gezondheid. Je wordt dus niet dik van Coca Cola Zero, maar je zult wel aan de zoetstoffen moeten denken. Door niet overmatig Zero dranken te drinken is het in ieder geval niet ongezond.