Om jou te beschermen tegen gevaar wil het energiek blijven. Het eten van koolhydraten of zoetigheid geeft je lichaam snel energie en dat wil je lichaam graag, vooral als het voelt dat jij moe wordt. Zorg daarom 's avonds voor gedempt licht en ga bijtijds naar bed als je moe bent.
Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Dat je geneigd bent (door) te eten terwijl je vol zit, heeft voor een deel te maken met je brein. Toen onze prehistorische voorouders rondtrokken, was voedsel nog een schaars goed. Als er zoet, vet en calorierijk eten was, dan was het overlevingstechnisch gezien handig om je daar zo vol mogelijk mee te proppen.
Compulsief overeten
Bij overmatig eten eet je teveel omdat je bepaalde voeding bijvoorbeeld erg lekker vindt. Dwangmatig overeten is geen keuze. Het is dan ook een eetbuistoornis. Het is niet duidelijk wat binge-eating disorder (BED) precies veroorzaakt, maar schuldgevoel speelt vaak een rol.
Als je uitgerust bent en regelmatig een pauze neemt, kun je veel beter omgaan met stress en emoties. Ook frisse buitenlucht en sporten helpen hierbij. Zorg voor een gezond eetpatroon: eet zo puur en onbewerkt mogelijk, drie maaltijden per dag en voldoende van alle voedingstoffen.
Je lichaam heeft (meer) brandstof nodig
Wanneer je bijvoorbeeld veel sport en te weinig eet, dan zal je meer honger krijgen, omdat je lichaam simpelweg meer energie nodig heeft. Wanneer je gewicht wilt verliezen is het belangrijk om niet te weinig te gaan eten of regelmatig maaltijden over te slaan.
Snack met wortels, tomaatjes en komkommer. En gooi gewoon meer groente in je maaltijden. Meer groente eten geeft je een vol gevoel zonder dat het je belemmert bij het afvallen. Maar blijf erop letten dat je ook voldoende hele granen, peulvruchten en (plantaardige) eiwitten binnenkrijgt zoals noten, tofu en tempeh.
Boulimia Nervosa
Je hebt geen controle over wat je eet. Net als bij de eetstoornis anorexia ben je obsessief bezig met eten en je gewicht. Je bent bang om aan te komen of dik te worden. Na je eetbui voel jij je schuldig en wil jij de eetbuien zo snel mogelijk compenseren.
Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen sacraal kannibalisme, met een meer symbolisch of ritueel karakter, en profaan kannibalisme, waarbij mensenvlees puur als voedsel wordt gezien.
Maar dan is er ook nog emotionele honger. Je hebt ergens zin in en het maakt vaak niet zoveel uit wat het precies is. Deze 'honger' komt vaak plotseling opzetten en kan zelfs al heel snel na een maaltijd opkomen.
Vier manieren om emotie-eten te herkennen
Denk aan producten als chocolade, kaas, snoep, ijs, patat of bijv. pizza. De honger zit nu niet in je maag (een normale behoefte), maar in je mond. Bij emotie-eten komt er vaak een plotselinge sterke drang naar 'dat ene product'.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Hoeveel keer je eet maakt niet zo veel uit. Je kan bijvoorbeeld 3 hoofdmaaltijden – verdeeld over de dag – eten: ontbijt, lunch en avondeten. Maar 4, 5 of 6 keer per dag een kleinere maaltijd kan in principe ook. Het gaat er uiteindelijk om dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, maar dat is maar een ruwe schatting en is zoals eerder gezegd afhankelijk van verschillende factoren. Vrouwen hebben over het algemeen een lagere energiebehoefte dan mannen omdat ze een kleinere hoeveelheid aan spiermassa hebben.
Bij stress merk je vaak dat er iets in je eetpatroon verandert. Dat kan ook betekenen dat je meer of minder honger hebt. Let goed op wat je eet want je kunt stress verminderen door op je voeding te letten.
We hebben gezien dat onze hersenen aangeven dat het aangenaam is om te eten, zolang we honger hebben. Als we gezond snacken voordat we honger hebben gekregen, zullen we gezond eten nooit écht waarderen. Daarom is het goed om voortaan honger niet te vermijden, maar er juist bewust van te worden.
Dat hongerige gevoel in de avond is eigenlijk de schuld van natuurlijke, biologische processen. Onze biologische klok staat nou eenmaal zo afgesteld dat het weerstaan van zoete, zoute en zetmeelrijke producten in de avond moeilijker is.
Bij trek en eetdrang kun je er bewust voor kiezen om niet aan dit gevoel toe te geven. Het is belangrijk om op zo'n moment te realiseren wat er gebeurt in je lichaam en het gevoel wat je hebt. Maak een overwogen keuze om niks te eten of iets gezonds te eten. Je kunt bij trek en eetdrang kiezen voor afleiding.
Emotie eten of stress eten, is wanneer je eet om te ontsnappen aan de slechte gevoelens die je ervaart, in de hoop dat je je beter voelt. Soms is het een bewuste beslissing, maar vaker is het gewoon een hersenloze reactie op een vage, negatieve emotie.
Wanneer je een eetbui hebt, heeft dat vaak een oorzaak die niets te maken heeft met fysieke trek hebben. Stress, een slechte dag of eenzaamheid; ze behoren allemaal tot de oorzaken. Neem op het moment dat je een eetbui voelt opkomen even tijd voor jezelf.
Vaak is het handig om afleiding te zoeken. Bel iemand op, ga een stukje wandelen of houd een dagboek bij. Regelmatig eten, nooit een maaltijd overslaan en gezonde snacks meenemen kunnen ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en eetbuien worden voorkomen.