Het aantal woninginbraken is in de afgelopen tien jaar met 75 procent gedaald tot 23,5 duizend inbraken. Bij ongeveer 1 op de 10 inbraken vond de politie een verdachte. In 2012 registreerde de politie nog 8 440 personen als verdachte van woninginbraak, in 2021 is dit aantal gedaald tot 2 110.
interactieve kaartHet aantal woninginbraken is het afgelopen jaar opnieuw fors gedaald. De politie kreeg zo'n 23.500 meldingen binnen, in 2020 waren dat er nog ruim 30.500 en in 2019 zelfs 40.000.
De populairste dagen van het jaar
Kerst en Oudejaarsdag zijn voor inbrekers de meest geliefde momenten om in te breken, maar ook op Nieuwjaarsdag en Koningsdag slaan inbrekers vaak hun slag. Tijdens deze feestdagen wordt anderhalf tot twee keer zoveel ingebroken als wat in die tijd van het jaar gebruikelijk is.
Inbrekers gaan voor snel en makkelijk
Anders dan je misschien zou verwachten, wordt er vaker ingebroken in rijtjeshuizen dan in vrijstaande woningen. Het hang- en sluitwerk in deze woningen is vaker verouderd, zodat de inbreker makkelijker en sneller naar binnen en buiten kan.
Kast in woonkamer
Zij verklapten dat de eerste en voornaamste plek die ze doorzoeken de woonkamer en keuken zijn, meer bepaald kastlades. Het is dus geen goed idee om juwelen of sleutels in de kast te verstoppen, want de kans is groot dat de inbrekers ze meenemen.
Veel inbrekers slaan toe tussen 10.00 uur 's morgens en 15.00 uur 's middags. Over het algemeen geven inbrekers de voorkeur aan overdag een woning leeg te roven. Hierbij zijn ze vooral op zoek naar huizen waarvan ze vrij zeker zijn dat er tegen die tijd niemand thuis zal zijn.
Een inbreker hoeft alleen de sleutel maar om te draaien en hij is binnen. Ook een openstaand raampje geeft gemakkelijk toegang tot de woning. Vaak zal de inbreker in deze situaties eerst even aanbellen. Doet er niemand open, dan slaat hij zijn slag.”
136 keer per dag een inbraak
Sterker nog, uit onderzoek van de stichting blijkt dat dit geldt voor twee op de vijf Nederlanders. “Als je het slot of cylinder de afgelopen vijf jaar niet hebt vervangen, dan is er een grote kans dat een inbreker binnen drie minuten bij je binnen staat”, aldus Staal.
Een inbraak duurt gemiddeld slechts 5 minuten. Inbrekers weten dat ze weinig tijd hebben voordat ze opgemerkt worden. Ze hebben maar één minuut nodig om het huis binnen te dringen, 3 minuten om alle waardevolle spullen te verzamelen en nog een minuut om het huis weer te verlaten.
Bel 112 als u vermoedt dat de daders nog in de buurt zijn. Bel 0900-8844 als u aangifte wilt doen. Dan komt de politie bij u thuis de aangifte opnemen en direct kijken of er sporen zijn achtergebleven die kunnen leiden naar een dader.
Een inbraak als u zelf thuis bent
Bel direct met 112 om de politie te waarschuwen. Breng uzelf en familieleden in veiligheid, bij voorkeur in een kamer die op slot kan. Maak lawaai, inbrekers schrikken hiervan en zullen willen vluchten. Doe de lichten aan in huis, als u dit op afstand kunt doen.
Dit doe je op de site politie.nl bij 'Mijn buurt'. Hier kun je zelf zien waar en wanneer er precies wordt ingebroken door de vier cijfers van je postcode in te vullen. Vervolgens zullen de inbraken van de afgelopen drie maanden in je buurt verschijnen op de kaart.
Gemiddeld genomen neemt het aantal woninginbraken in Nederland af. In de periode juli tot en met september 2021 zijn er landelijk 6.347 woninginbraken geregistreerd, in dezelfde periode in 2020 was dit 7.691.
Landelijk zijn er 820 aangiftes die na een half jaar nog niet in behandeling zijn genomen. Terwijl de afspraak is dat dit binnen 6 maanden gebeurt. Een verdachte is dan vaak nog niet gehoord. In totaal zijn er ongeveer 3350 zedenzaken in behandeling.
Uit onderzoek blijkt dat bijna 50% van de inbrekers binnen één jaar terugkomt. De inbrekers kennen de weg, weten wat er te halen valt en hopen dat de gestolen producten vervangen zijn door gloednieuwe exemplaren.
Of je een inbreker mag slaan hangt af van twee rechtsbeginselen: noodweer en noodweerexces. Noodweer wordt in het Wetboek van Strafrecht uitgelegd als het gebruiken van geweld voor 'de noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed tegen ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding.
Inbrekers hebben niet meer dan een tandenstoker nodig om te zien of u thuis bent. Ze steken de tandenstoker tussen de deur en kijken of hij er na een paar dagen nog steeds zit. Voor dezelfde truc gebruiken ze een munt, een stuk papier, een stuk karton of een stuk plastic.
Ook elders tandenstokers
"De tandenstokers kunnen gebruikt worden als verkenning voor een inbraak. Stokjes die blijven zitten, wijzen op een deur die niet vaak gebruikt wordt en dus op bewoners die niet thuis zijn. Zo weten inbrekers dat ze ongestoord hun slag kunnen slaan", zegt Tuytschaever.
Juwelen blijven het meest gestolen bezit. Deze trend neemt toe. Tussen 2009 en 2015 is hun aanwezigheid in de buit van inbrekers gestegen van 37% tot 54%. Laat ze dus niet liggen en houd ze uit het zicht.
Plaats anti-inbraakstrips op je voordeur, achterdeur en ramen. Voorzie je voordeur van een kierstandhouder of een deurspion. Plaats een barrièrestang in je klapramen als je deze open wilt kunnen laten staan. Plaats antiklimstrips op schuttingen, muren, regenpijpen en daken.
De veiligste manier om contant geld te bewaren in huis, is in een kwalitatieve kluis. Dit betreft een kluis die niet kan worden meegenomen bij inbraak en die niet kapot gaat bij brand. Je hebt dus robuuste brandwerende kluizen nodig. Mocht er brand uitbreken, dan ben je in ieder geval je geld niet kwijt.