Kan ik hem weggooien? Nee, u mag uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs niet weggooien. Officieel is het document eigendom van het Rijk en niet van u. Daarom moet u het inleveren bij de gemeente als het verlopen is.
Als uw oude paspoort al verlopen is, moet u het inleveren bij de aanvraag. Is het paspoort nog niet verlopen, dan moet u het inleveren bij het ophalen van uw nieuwe paspoort. Bij het ophalen van uw nieuwe paspoort kunt u aangeven dat u uw oude paspoort graag terug wilt. Het oude paspoort wordt dan ongeldig gemaakt.
De Nederlandse overheid adviseert om je identiteitsbewijs níet af te geven of te laten kopiëren. Dit om identiteitsfraude te voorkomen. Niettemin wordt dit geregeld door accommodatieverschaffers gevraagd.
Meervoudige vermissingen
Wanneer de aanvrager 3 of meer vermissingen (van paspoorten en Nederlandse identiteitskaarten) heeft in 5 jaar, komt hij in aanmerking voor opname in het Register Paspoortsignaleringen (RPS) op grond van artikel 24b Paspoortwet. De aanvraag voor een nieuw paspoort wordt dan aangehouden.
Er zijn geen wetten of regels zijn om iets te doen of te laten met een rijbewijs (en met het paspoort) van een overledene. Men kan dus twee dingen doen: - bewaren; - weggooien.
U moet een paspoort of identiteitskaart van een overledene inleveren. Dit doet u bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente.
Als iemand overlijdt, moet je dit melden aan de bank. Je kunt als nabestaande niet altijd zomaar de bankzaken regelen. Je moet eerst verschillende documenten opsturen om toegang te krijgen tot de rekening. Dit is vaak ook nodig als je de rekening bijvoorbeeld op 1 naam wilt zetten of wilt beëindigen.
Het gebruik van een teruggevonden paspoort is strafbaar. De gemeente vernietigt het document om fraude en misbruik te voorkomen. Nederlanders op Curaçao, Sint Maarten of Aruba die hun reisdocument kwijt zijn, moeten na melding bij de politie naar het Kabinet van de Gouverneur ter plaatse.
Tot 18 jaar: € 88,55. Vanaf 18 jaar: € 120,10. Ook: tweede paspoort.
Kan ik hem weggooien? Nee, u mag uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs niet weggooien. Officieel is het document eigendom van het Rijk en niet van u. Daarom moet u het inleveren bij de gemeente als het verlopen is.
De veiligste plek om je geld en belangrijke papieren te bewaren is in een kluisje in je hotel.
Moet ik mijn paspoort of identiteitskaart meenemen tijdens reizen naar het buitenland? U heeft niet alleen een paspoort of identiteitskaart nodig als u de grens over gaat. U moet u ook kunnen identificeren tijdens uw verblijf of onderweg. Daarom moet u altijd een geldig paspoort of geldige identiteitskaart meenemen.
U bent strafbaar als u geen origineel en geldig identiteitsbewijs kunt of wilt laten zien. U loopt dan het risico op een boete. Dit staat in de Wet op de uitgebreide identificatieplicht.
Uw Nederlandse rijbewijs is in het buitenland niet geldig als identiteitsbewijs. Buiten Nederland kunt u zich alleen identificeren met een geldig paspoort of een geldige ID-kaart.
U kunt een paspoort of ID-kaart niet verlengen. U moet steeds een nieuw reisdocument aanvragen. Vanaf 18 jaar hoeft u maar eens in de 10 jaar een nieuw paspoort of ID-kaart aan te vragen. Voor kinderen onder de 18 jaar zult u eens per 5 jaar een nieuw paspoort moeten aanvragen.
Je paspoort mag niet al lang verlopen zijn. Het land van bestemming moet een nooddocument accepteren. Indonesië, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten accepteren dit bijvoorbeeld niet. Je moet aantonen dat je de reis niet kunt uitstellen.
Je bent formeel niet verplicht om een ID-kaart bij je te dragen. In Nederland hebben we namelijk een toonplicht, geen draagplicht.
In het Register paspoortsignaleringen (RPS) zijn de gegevens opgenomen van personen aan wie geen paspoort verstrekt mag worden. En personen van wie het paspoort vervallen verklaard is. In het RPS worden alleen personen opgenomen die op grond van de Paspoortwet aanspraak maken op een Nederlands reisdocument.
Hoeveel kost het? De aangifte van een verlies, diefstal of defect is gratis. Voor de aanvraag van je nieuwe identiteitskaart betaal je wel 25 euro.
Als je iets vindt op een publieke plaats, op de openbare weg bijvoorbeeld, dan moet je dat bij de politie of de gemeente afgeven. Die houdt het bij en zoekt de eigenaar of wacht tot die zijn verloren voorwerp komt terugvragen. Is er na 6 maanden geen eigenaar opgedoken, dan blijft het voorwerp eigendom van de gemeente.
Zoals gesteld kan geld opnemen na overlijden strafbaar zijn. Dit gaat dan over geld opnemen van rekening overledene. De stelregel is dat na het overlijden van de partner of andere dierbare het niet is toegestaan om geld van de rekening af te halen, zonder iets te regelen.
De kinderen erven de blote eigendom. De nagelaten goederen (dit is de erfenis) bedragen meestal de helft van die bankrekeningen en beleggingen. De andere helft is van de langstlevende en valt buiten de erfenis.