Asbest bestaat uit heel kleine vezeltjes die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Door het inademen van losse asbestvezels kan na lange tijd longkanker, longvlies-, of buikvlieskanker ontstaan. Asbest is alleen schadelijk als je losse vezels inademt.
De kans dat je na een éénmalige blootstelling ziek wordt, is heel klein. De kans om kanker te krijgen door asbest hangt af van de hoeveelheid vezels die iemand inademt tijdens zijn leven.
De eerste symptomen van de ziekte verschijnen vaak pas tientallen jaren na de blootstelling aan asbest. De symptomen die bij asbestziekten kunnen voorkomen zijn moeilijkheden bij het ademhalen, hoesten, pijn op de borst of in de schouderbladen, vocht achter de longen of in de buikholte, koorts en gewichtsverlies.
Laat asbestinventarisatie doen
Van verdacht materiaal nemen ze een monster, dat laten ze testen in een laboratorium. Je kunt namelijk alleen onder een microscoop zien of ergens asbest in zit. Geef bij dit bedrijf aan wat je van plan bent in je woning te gaan doen: een kleine plaatselijke klus, renovatie of sloop.
Longvlieskanker en buikvlieskanker noemen we mesothelioom. Er zit vaak een lange tijd tussen de periode dat iemand asbest heeft ingeademd en het moment dat hij kanker krijgt. Het kan dertig jaar tot zestig jaar duren voor iemand mesothelioom krijgt.
Klachten zijn: moe zijn, afvallen en moeilijk ademen. U krijgt onderzoeken, zoals een CT-scan. U wordt niet meer beter van asbestkanker. Met behandelingen kunt u langer leven of minder klachten krijgen.
Voor alvleesklierkanker en mesothelioom ('asbestkanker') blijven de prognoses onverminderd slecht. Ook de 10-jaarsoverleving is fors vooruitgegaan. Voor het decennium 1991-2000 lag die nog op 43%, maar voor 2011-2020 was 59% van alle mensen die de diagnose kanker kregen na 10 jaar nog in leven.
Je kunt nog steeds in een huis met asbest wonen, maar het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Asbest kan schadelijk zijn voor de gezondheid als de vezels worden ingeademd, dus het is belangrijk om het niet te verstoren.
Ja, de gezondheidsrisico's zijn vergelijkbaar. Bij zowel shag als sigaretten krijgt de roker de giftige verbrandingsproducten van tabak binnen, zoals teer en koolmonoxide. Deze stoffen zijn de belangrijkste veroorzakers van schade aan de gezondheid.
Als je 100% wilt weten of er asbest in je huis zit, moet je het materiaal onder een microscoop leggen. Daarvoor kun je terecht bij een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf. Het onderzoek kost geld, maar dan heb je wel zekerheid.
Asbest is alleen gevaarlijk als het wordt gefragmenteerd en de vezels in de lucht terechtkomen in de vorm van asbeststof. Als deze vezels worden ingeademd, kunnen ze ernstige aandoeningen veroorzaken.
Hierdoor kunnen er klachten ontstaan van kortademigheid, pijn en/of verstopping van de darmen. Ook gewichtsverlies en vermoeidheid kunnen optreden. Mesothelioom is helaas niet te genezen. Wel kan geprobeerd worden de ziekte te remmen met medicijnen.
En dan zijn er nog de verschillende asbestsoorten. Bruin asbest is gevaarlijk, blauw asbest nog gevaarlijker. Maar 90% van het asbest dat nu nog in gebouwen zit, is wit asbest.
Naast hun lichte gewicht hebben de asbestvezels aerodynamische eigenschappen. De combinatie van deze twee kwaliteiten zorgt ervoor dat asbest onder ideale, dat wil zeggen droge, omstandigheden in principe eindeloos lang in de lucht kan blijven.
Wereldwijd worden jaarlijks naar schatting 125 miljoen mensen blootgesteld aan asbest op de werkplek. Jaarlijks sterven wereldwijd ruim 107.000 mensen aan asbestgerelateerde ziekten zoals buikvlies- of borstvlieskanker (mesothelioom), longkanker en stoflongen (asbestose).
Inventariseren, melden, verwijderen en vrijgeven
Vóór aanvang van het werk moet het asbest verwijderd zijn, tenzij de werksituatie daarmee onveiliger wordt. Hiertoe moet er een asbestinventarisatie plaatsvinden. Deze is verplicht bij gebouwen en objecten die vóór 1994 gebouwd zijn.
Er kunnen vezeldeeltjes loskomen die een risico vormen voor de gezondheid. Asbestvezels die in de lucht zweven, kunnen na inademen diep in de longen doordringen.Dat kan - meestal pas na jaren - longkanker of mesothelioom (longvlies- of buikvlieskanker) veroorzaken.
Het verwijderen van asbest zonder sloopmelding is een overtreding. U riskeert een boete van € 1.000,00.
Door het inademen van losse asbestvezels kan na lange tijd longkanker, longvlies-, of buikvlieskanker ontstaan. Asbest bestaat uit heel kleine vezeltjes die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Door het inademen van losse asbestvezels kan na lange tijd longkanker, longvlies-, of buikvlieskanker ontstaan.
In Nederland zijn in het verleden ongeveer 340.000 mensen op het werk met asbest in aanraking gekomen. Een klein deel van hen zal door mesothelioom overlijden. Tussen 1989 en 2021 hebben in Nederland 14.450 mensen de diagnose mesothelioom gekregen.
De vooruitzichten bij mesothelioom zijn niet goed. Je kunt niet genezen van mesothelioom. Gemiddeld leven mensen na de diagnose nog 13 tot 15 maanden. Je krijgt een behandeling om de ziekte te remmen en je klachten tegen te gaan.
Mesothelioom wordt veroorzaakt door inademen van asbest. Er zijn geen andere oorzaken bekend.
Antwoord. Niet iedereen die asbestvezels inademt, krijgt daardoor kanker. De kans om kanker te krijgen door asbest ligt aan de hoeveelheid asbestvezels die iemand heeft ingeademd. Dit is weer afhankelijk van de hoeveelheid asbestvezels in de lucht en de duur dat iemand deze lucht heeft ingeademd.
Asbestose is een algemene verstijving van de long door verlittekening van het longweefsel na blootstelling aan asbest. De ziekte wordt vastgesteld op CT-scan. Bij vergevorderde vorm krimpen de longen: de longfunctie vermindert en men wordt kortademig bij inspanning.
Bij de meeste mensen is de oorzaak blootstelling aan asbest in het verleden. Veel mensen zijn in het verleden in Nederland met asbest in aanraking geweest. Het inademen van asbestvezels kan na verloop van jaren leiden tot de ziekte mesothelioom, ook wel borstvlies-, longvlies-, buikvlies- of asbestkanker genoemd.