Niet alleen bier is in Engeland een populair drankje, ook thee wordt gezien als iets typisch Engels. Engeland is een echt theeland. Zij drinken hun thee vaak wel twee keer zo sterk als wij. Nog een (voor ons) gekke gewoonte is dat mensen in Engeland soms melk bij de thee doen.
Voor veel ouders in Engeland begint kerst al een paar weken voor de grote dag van 25 december, als de kinderen een verlanglijstje voor de Kerstman schrijven. Op kerstavond zullen de kinderen een kerstsok bij het voeteneinden van hun bed neerleggen. Als ze slapen stopt de Kerstman cadeaus in de sok.
Vaak vinden ze beleefdheid, gereserveerdheid en zelfbeheersing belangrijk en willen ze bij onbekenden van gelijke stand hoffelijk en niet aanmatigend overkomen. Privacy is erg belangrijk in het VK (m.n in Engeland) en dit moet worden gerespecteerd.
Engeland staat om veel dingen bekend. Denk daarbij aan Engelse pubs, dubbeldekkerbussen, rode telefooncellen, thee en het koningshuis. Het landschap van Engeland staat bekend om de vele groene hooglandschappen en de rotsachtige stranden.
Groet zoals het hoort
Het is gebruikelijk om alleen bij de eerste ontmoeting de hand te schudden, daarna schudden Britten geen handen meer, zelfs niet bij een afscheid. Een woordje als 'hallo' is prima om mee te groeten.
Toch is Tweede Kerstdag in meerdere landen bij wet een erkende feestdag. De Britten noemen het Boxing Day, de Ieren vieren St. Stephen's Day en voor weer een ander betekent het niets anders dan een bezoekje aan een woonboulevard of dineren met de schoonfamilie.
In Groot-Brittannië heet de Kerstman ook wel Father Christmas, in Frankrijk Père Noël en in Spanje Papá Noel.
Zo kun je onder andere kiezen uit cinnamon, peppermint, en ginger. Fudge en toffees zijn verpakt in de leukste blikjes als een dubbeldekker bus, the big wheel of de bekende Engelse telefooncel. Combineer de chocolate chip cookies of oreo koekjes met een lekker kopje hot chocolate.
Britse thee wordt gemaakt van zwarte theeblaadjes, dus houd dit in gedachten wanneer je thee koopt. Earl Grey is een beproefd recept, maar veel Engelse mensen drinken ook gewone 'zwarte thee', 'breakfast tea' of 'Ceylon thee'. Enkele bekende Britse merken zijn PG Tips, Tetley's en Yorkshire Tea.
Een compleet Engels ontbijt bestaat uit baked beans in tomatensaus, worstjes, bacon, een spiegeleitje, champignons en natuurlijk black pudding (of bloedworst, ook wel Boudin Noir genoemd).
Tijdens Oud en Nieuw eten Engelsen graag chips met azijnsmaak en een varken aan het spit. Ook eten ze nog een taart die gevuld is met vlees.
Letterlijk betekent Boxing Day dus 'dag van de dozen', in dit geval kerstdozen. In Engeland wordt er in dit tijdperk ook veel gewinkeld. Een beetje zoals Black Friday in de Verenigde Staten (en ook Nederland) dus. Naast voetbal is de 26e december ook bekend voor het paardenracen en vossenjacht.
In Nederland mogen we onszelf gelukkig prijzen dat we na kerstavond en Eerste Kerstdag nog een feestdag mogen vieren. Dit is ook het geval in onder andere België, Oostenrijk, Duitsland en Italië. Toch zijn er ook landen waar Tweede Kerstdag geen feestdag in en dus niet wordt gevierd.
Tweede kerstdag is een officiële feestdag in in ieder geval de volgende landen: België (Duitstalige Gemeenschap), Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland (traditioneel niet Noordrijn-Westfalen en Saarland maar steeds vaker wel), Estland, Frankrijk (Elzas-Lotharingen), Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, ...
Christenen herdenken dat Jezus, de zoon van God, op de wereld kwam. Protestanten en rooms-katholieken vieren Kerstmis op 25 december. Deze datum is gekozen door de Romeinse keizer Constantijn, omdat dit samenviel met het Romeinse zonnefeest. Orthodoxe christenen vieren de geboorte van Jezus op 7 januari.
In Amerika wordt alleen Eerste Kerstdag gevierd. Maar ook Kerstavond is belangrijk. Dan wordt er gegeten met de hele familie en in sommige gezinnen worden dan ook al de cadeaus uitgepakt. Maar gebruikelijker is het dat de kinderen op Kerstochtend de cadeaus onder de kerstboom vinden.
Het kerstfeest is ontstaan in de vierde eeuw na Christus, en wel tegelijk in Rome en Jerusalem. Daarom werd het feest op twee verschillende data gevierd: te Rome op 25 december, in Jerusalem op 6 januari.
How are you? Mogelijke antwoorden zijn: Het gaat goed, dank je/u. Very well, thank you.
Saying Goodbye!
Farewell! Have a good day! Take care! Bye! / Bye bye!
In Amerika is het heel gewoon om een voorbijganger te begroeten. Een vriendelijke glimlach en een korte verbale begroeting is hier al meer dan genoeg. Kijk niet weg als je langs loopt, maar merk de ander op met een knikje en een glimlach.