Waarom je trap vernissen? Hout is een natuurlijk materiaal dat onderhevig is aan slijtage. Om een afgeleefd effect na enkele jaren gebruik te vermijden, is het nodig om je trap te vernissen. De vernislaag beschermt het hout zodat je trap in perfecte staat blijft.
Trap vernissen: prijzen en tips
Algemeen gesproken betaal je voor 0,75 of 1 liter vernis tussen de 20 en 40 euro. Voor 2,5 liter vernis moet je rekenen op 70 à 90 euro. Als je een vakman inschakelt moet je uitgaan van een prijs rond 15 à 20 euro per trede.
Afhankelijk van de gebruiksfrequentie van de trap, breng je 1 of 2 onverdunde afwerkingslagen aan wanneer de grondlaag droog is. Ook de eerste afwerkingslaag moet eerst opdrogen voordat je een tweede laag aanbrengt.
Tussen de lagen 2 uur laten drogen. Tussen de lagen licht schuren met schuurpapier (korrel 150-180) om een gladde en goed hechtende ondergrond te verkrijgen.
Waarom gebruik je vernis? Met vernis geef je een mooie glans aan je houten kast of trap, terwijl de eigen houtstructuur zichtbaar blijft. Bovendien bescherm je je meubels tegen vochtkringen van glazen, of tegen verkleuring door het binnenvallende zonlicht.
Gebruik schuurpapier om het laatste vuil te verwijderen en het oppervlak glad te maken. In sommige gevallen is het niet nodig om de oude laag te verwijderen. Als de oude laag nog erg glad is, kun je het oppervlak gewoon schuren en vervolgens een nieuwe vernislaag aanbrengen.
De vernis zorgt ervoor dat hij tegen vocht kan, waardoor je de stenen voor een hele lange tijd buiten kan leggen zonder dat je verf eraf gaat. Kan gebruikt worden op de meeste beschilderbare oppervlakken.
Deze informatie zal per product variëren. Voor langdurige en duurzame bescherming adviseren wij tot wel 10 lagen aan te brengen (afhankelijk van het gekozen verfsysteem). Naarmate het aantal lagen toeneemt, zal schuren tussen de lagen met een fijn schuurpapier de glans en diepte van de vernis benadrukken.
Antwoord. De eerste stap in het renovatieproces van een trap is het verwijderen van de oude, versleten laag. Vernis of verf kan je inderdaad het makkelijkst met een afbijtmiddel verwijderen. Gebruik een plamuurmesje of een verfkrabber om de losgeweekte basislaag te verwijderen tot op het blanke hout.
Het is dan ook belangrijk om je trap periodiek te onderhouden, één keer in de 1 tot 3 jaar. Ikzelf kies dan al jaren voor het oliën met behulp van Rubio Monocoat (RMC) Soap en 2-componenten-olie. De producten van Rubio Monocoat bevatten natuurlijke ingrediënten en zijn volledig vrij van vluchtige stoffen.
Dan adviseren wij om voor een trap met 12 treden uit te gaan van acht m2 verf. Dit is ongeveer 1 liter primer per laag. Voor het aflakken adviseren wij 2 liter, maar dit is afhankelijk van uw ondergrond.
Lak de trap altijd 2 keer af. Zo heb je een optimale bescherming. Schilder de treden om en om en verdeel dit over 2 dagen. Op dag 1 schilder je de even traptreden en op dag 2 de oneven treden.
Een trap laten schilderen door een schildersbedrijf kost gemiddeld € 45 per uur, inclusief verf. De kosten van het schilderen van een trap liggen gemiddeld op € 600. Uiteraard kunnen de kosten hoger of lager uitvallen, afhankelijk van bijvoorbeeld het type trap dat je laat schilderen.
Wij adviseren bij het kiezen van verf voor de trap om een watergedragen verf te nemen. Dit type verf stinkt niet, wordt keihard nadat de laag volledig droog is en is ook beter voor het milieu. Kies voor kwaliteit door te kiezen voor de merken Sikkens, Sigma of Wijzonol.
Het drogen van de vernis zal tussen de vierentwintig tot achtenveertig uur duren. Ook is het raadzaam dat je de te vernissen schilderijen en het penseel waarmee je de vernislaag gaat aanbrengen als wel je vernis zelf in dezelfde, droge en stofvrije, ruimte ongeveer 24 uur laat acclimatiseren.
Het voordeel van beits ten opzichte van verf en vernis, is dat het wel beschermt tegen licht en vocht, maar tegelijk het hout nog laat ademen (en dus vocht laat verdampen). Verf- of vernislagen kunnen uiteindelijk barstjes of blazen gaan vertonen.
Wanneer je schilderij vernist is met een 'gewone schilders' vernis op water of terpentine basis, dan kun je hem niet verwijderen. Je kunt dan wel proberen of je er overheen kan schilderen. De kans is echter groot dat de oppervlaktespanning van de vernis te groot is om de verf goed te laten hechten.
Hoe kan je vernis verwijderen? Vernis verwijderen doe je het best zo snel mogelijk met white spirit. Oude vlekken moet je voorbehandelen met zachte zeep of borax en vervolgens nawassen met een gewoon wasproduct. Spoel tenslotte met azijn.
Verniswas is in verschillende standaard kleuren verkrijgbaar; de houttinten notelaar en gouden den en de kleuren taupe, wit, zwart, grijs. Ook is er een kleurloze, transparante verniswas. Met witte verniswas kun je een fris whitewash effect creëren en de standaard grijstint is een koel neutraal grijs.
Net als benzine is terpentine een aardoliedistillaat. Vaak wordt terpentine gebruikt als verdunner of oplosmiddel van verf, vernis en lak.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Breng de vernis in een dunne laag aan volgens de richting van de houtnerven. Breng een eerste laag aan en laat drogen. Maak vervolgens glad met een heel fijne (180 tot 240) of extra fijne korrel (280 tot 400) om vervolgens minstens een tweede laag aan te brengen. Hoe meer lagen, des te sterker uw vernislaag.
Verfborstels om te lakken
Een platte kwast is ideaal voor een lak, lazuur of vernis. Om grotere oppervlaktes te verven is een platte kwast beter dan een ronde kwast aangezien deze ontworpen is voor nauwkeurige werkjes uit te voeren. Een ronde kwast zal een kleinere oppervlakte bedekken dan een platte kwast.