Om te vermijden dat ze hun kop per ongeluk volledig onderdompelen, laten ze het water bewegen om het niveau te checken, of ze gaan even na hoe diep het is met hun poot. Sommige poezen morsen met opzet en drinken dan van de grond. Zo weten ze meteen zeker dat het niet om diep water gaat.
Tekenen die wijzen op snorhaarstress zijn dat je kat bijvoorbeeld een grote hap brokken neemt en die naast zijn bak legt om ze daar alsnog op te eten. Of als hij zijn poot in zijn drinkbak steekt en die aflikt, of knoeit met zijn drinkwater en het vervolgens van de grond likt.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Door middel van hun snorharen kunnen katten zich oriënteren. Bij het drinken uit een drinkbakje kan er ee n statische reactie plaatsvinden. Hierdoor gooit de kat in een reflex het drinkbakje om. Bij stromend water heeft de kat geen last (meer) van deze statische reactie.
Ze zijn territoriaal
Katten hebben niet altijd bij mensen thuis op de bank kunnen chillen; het zijn oorspronkelijk geen huisdieren. Ooit leefden ze buiten en moesten ze hun territorium beschermen. Door op jouw spullen te gaan liggen, claimen ze hun plekje in huis.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Als jouw kat met haar kop tegen je aan wrijft of met haar neus langs jouw schouder, borst of heup gaat, wil ze jou zo voorzien van haar geur. Daardoor worden jullie eigen lichaamsgeuren met elkaar gemengd. Dat is een soort territoriumafbakening. Jouw kat wil aan andere katten laten weten dat jij al een kat hebt.
Praktisch voor onszelf misschien, maar katten hebben hun drinken en eten het liefst zo ver mogelijk uit elkaar, aldus de kattenexpert. Zoek daarom twee rustige plekjes op in huis, ver uit elkaar, een end van de kattenbak en op dertig centimeter afstand van de muur. Zo eet en drinkt je kat nog lang en gelukkig.
Katten zijn hygiënische dieren, ook wat eten en drinken betreft. Daarom houden ze graag eten en drinken gescheiden. Daarnaast vinden deze dieren het fijn om het bakje minstens 30 centimeter van de muur te hebben staan. Zo kan hij achter het bakje staan en de ruimte goed overzien.
Drinken is van levensbelang
Vooral bij katten die uitsluitend droogvoer krijgen en bij katten met blaasproblemen is drinken van levensbelang. Veel katten drinken graag uit de kraan of uit een bakje buiten. Dat heeft niet zozeer te maken met het feit dat ze stromend water lekkerder vinden.
Je kat aankijken …
Een kat aankijken is geen enkel probleem. Integendeel, een goed gesocialiseerde kat zoekt zelf oogcontact met je. Met name als ze iets van je wil, zoals eten of aandacht, weet ze precies wat ze moet doen om dat te krijgen. Een kat kijkt ook naar jou om je gedrag te observeren.
Liefdesbeetjes. Katten bijten om twee redenen. Een pijnlijke beet geven ze enkel als ze zich bedreigd voelen, maar soms delen ze ook zachte beetjes uit. Die zachte liefdesbeetjes betekenen dat ze je echt super vinden.
Katten laten bijvoorbeeld hun achterste zien als begroeting en laten hun oogjes toevallen als ze ons 'kusjes' willen geven. Wij echter gaan naar hen toe en kijken hen aan, want dat is nu eenmaal wat we doen: we trekken instinctief onze ogen open als we iets schattigs zien en willen dit graag aanraken en strelen.
Dat is in veel gevallen géén uitnodiging om die buik aan te raken. Zeker onbekende katten ervaren dat als ongewenste intimiteiten. Op de rug rollen kan een uitdaging tot spel zijn, of een manier om te laten zien dat de kat zich ontspannen voelt.
Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen.
Weet je waarom jouw kat rondjes draait voordat ie gaat liggen? Dat is instinctief. In het wild maakt ie zo van lang gras een lekker bedje. In het Diabolo klimmeubel vindt jouw kat, na zijn klimcapriolen, vast ook een lekker plekje om te slapen.
Katten vermijden instinctief waterbronnen die te dicht bij hun voedsel staan. Wanneer katten in het wild op dieren jagen, ontbinden de karkassen en rotten. Katten weten dat waterbronnen in de buurt van dode dieren bacteriën bevatten. Dus gaan ze ergens anders drinken.
Zet meerdere waterbakjes op verschillende (rustige) plaatsen in huis. Veel katten houden er niet van om te drinken waar ze eten, zet het water dus niet meteen naast de voerbak. Varieer met het type drinkbak, sommige katten vinden het prettiger drinken uit een bak van roestvrij staal of keramiek.
Waterbak niet naast de voerbak
Vaak wordt het waterbakje naast het voerbakje gezet. Maar een kat wil meestal niet drinken als hij op diezelfde plaats gegeten heeft. Ook dat heeft met natuurlijk gedrag te maken. Katten in het wild zorgen ervoor dat hun drinkplaats ver verwijderd is van de plek waar ze eten.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Zet de kattenbak op een rustige plaats waar je kat makkelijk bij kan. Een plek waar je kat in alle rust kan gaan zitten, zonder dat ze zich opgejaagd voelt. Plaats de kattenbak bovendien nooit naast de voer- en drinkbakjes of een slaapplaats. De kat is een zeer proper dier en wil die plekken niet bevuilen.
Wat mag een kat eten? Zoals gezegd bestaat het natuurlijke dieet van een kat uit vlees, orgaan en spier. Dus veel eiwitten, beperkt vet, vrijwel geen koolhydraten aangevuld met zo'n 70% water. Dat is de gezonde basis voor de jagende kat in de natuur maar ook voor de huiskat van nu.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.