Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut. Blauw licht uit beeldschermen onderdrukt het slaapopwekkende hormoon melatonine. Voor een goede nachtrust kan je televisies, laptops, smartphones en tablets 's avonds beter laten liggen.
Gemiddeld bleken mensen die in een blauwe kamer slapen, 7 uur en 52 minuten te slapen. Andere favoriete kleuren voor een goede nachtrust zijn geel, groen, zilver en oranje. Dat kleur een enorme impact heeft op de individuele psyche en emoties, is vrij bekend.
Regel 1: Biologisch gezien komt het erop neer dat blauwachtig licht de productie van melatonine onderdrukt. Melatonine wordt in de volksmond ook wel het slaaphormoon genoemd. Door dit licht wordt je dus eigenlijk meer alert, waardoor je dus makkelijker wakker blijft, wat natuurlijk niet gewenst is.
De enige kleur licht, die geen invloed heeft op de aanmaak van melatonine is rood licht. Steeds meer nachtlampjes hebben deze kleur daarom al als standaard kleur. Een zoutlamp geeft bijvoorbeeld ook een zacht rood licht en is een goed alternatief voor een traditioneel nachtlampje.
Blauw licht staat voor kalmte, stabiliteit en mannelijkheid. Het is een minder creatieviteit en emotiesopwekkende kleur dan bijvoorbeeld oranje en rood. Gebruik blauw licht om een moment van kalmte en rust te creëren. Ook voor een luxe, betrouwbare uitstraling is blauw geschikt.
rood: stimulerend voor lichaam en geest, helpt bij vermoeidheid en depressie. oranje: stimuleert seksualiteit en optimisme, helpt bij nierproblemen, chronische verkoudheid en ademhalingsproblemen.
Het belangrijkste voordeel dat groen geeft is; rust en stilte. Deze kleur repliceert de natuur die onze geest oppikt als ontspannend. Groen is perfect voor slaapkamers omdat het een rustgevende kleur heeft. De beste kleuren om groen mee te combineren zijn een andere tint groen, wit, blauw en vele andere kleuren.
Slapen in het donker is gezonder
* De waarschijnlijke oorzaak hiervan is dat licht je slaap en biologische klok verstoort. Andere mogelijke bijwerkingen van slapen met het licht aan zijn: overgewicht, ongelukken door slapeloosheid en een verhoogde kans op hart en vaatziekten.
Wel stelt Van der Meijden dat de kans groot is rood licht van een LED-lamp bevorderlijk is voor de nachtrust. "Er gebeurt wel iets." Het rode licht van een gloeilamp werkt minder goed, omdat het minder zuiver is. Overigens helpt het ook al om blauw licht te vermijden voor het slapen gaan.
De lichtkleuren zeer warm wit (2200-2700K) en warm wit (3000K) zijn het beste te gebruiken in de slaapkamer. Hierbij mag wel gezegd worden dat mensen over het algemeen niet graag gewekt worden door te felle verlichting. Warm witte verlichting kan door een deel van de mensen dan ook als te fel worden ervaren.
Groen staat voor groei. Een levendige kleur die ontspannend werkt en frisheid en energie geeft. Groen is de rustigste van alle kleuren. Het oog wordt er nooit door geïrriteerd en kan daardoor in onbeperkte hoeveelheid gebruikt worden.
Naast de bevordering van energieproductie, stimuleert rood licht therapie ook je bloedsomloop. Zodoende wordt er meer zuurstof en andere nutriënten naar je weefsels vervoerd waardoor je lichaam sneller herstelt. Zowel bijna infraroodlicht als natuurlijk licht stimuleert de vorming van antioxidanten.
Blauw is niet alleen rustgevend in de slaapkamer, maar ook in de woonkamer. Blauw is de kleur van de hemel en van de zee. Dat is dan ook de reden waarom deze kleur rust uitstraalt en een rustgevend effect heeft op je gemoedstoestand.
Grijs is net als bruin een sombere en deprimerende kleur. Het zorgt ervoor dat je gestrest raakt en dat je de slaap niet goed kunt vatten. Mensen die in een grijze slaapkamer sliepen, sliepen iets meer dan 6 uur.
Blauw licht uit beeldschermen van tablets en smartphones is slecht voor het vatten van de slaap. Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut.
Je neigt dan veel eerder naar rustgevende kleuren zoals blauw of groen. Toch kan het soms slim zijn om bij stress wat meer geel op te zoeken. De kleur is opvallend, maar kan je denkproces en zenuwstelsel wel stimuleren. De kleur stemt je vrolijk en die positiviteit kun je in een stressvolle periode wel gebruiken.
Kegeltjes daarentegen zijn gevoelig voor rood licht. Door je omgeving met rood licht te verlichten geef je dus de kegeltjes genoeg licht om detail te kunnen onderscheiden. En omdat de staafjes het niet waarnemen, zal het je nachtzicht minder verstoren dan wit licht.
Daglicht zorgt ervoor dat je dagritme in balans blijft en je een 24-uursritme behoudt. Licht beïnvloedt namelijk de aanmaak van het stresshormoon cortisol en het slaaphormoon melatonine. We nemen licht waar met onze ogen. Die verzamelen het en geven het door aan onze hersenen.
Slapen in volledige duisternis is beter voor uw gezondheid omdat duisternis de afscheiding van melatonine bevordert, het slaaphormoon dat u helpt in slaap te vallen. Mensen die moeilijk in slaap vallen en 's nachts vaak wakker worden, moeten daarom in volledige duisternis slapen.
4) Dim 's avonds de lichten
Dim dus de lichten 2 à 3 uur voordat je naar bed gaat. Ook het licht van een computerscherm of tv houd je wakker. Je kunt dus beter lezen voor het slapen gaan, maar doe dat niet bij een lamp die te fel is, maar bij een lamp van 15 watt.
Normaal gesproken produceert je lichaam het slaapverwekkende hormoon melatonine als voorbereiding op je slaap. Melatonine wordt in de volksmond ook wel “het slaaphormoon” genoemd en wanneer je jezelf voor of tijdens het slapen blootstelt aan licht wordt de productie van dit hormoon onderdrukt.
Zwart is een mysterieuze kleur die verband houdt met angst en het onbekende.
Groen is een kleur die positieve associaties geeft. Natuur, groei, ontspanning, gezondheid en evenwicht. Het is een goede kleur om te gebruiken voor 'positief' en 'vooruitgaan'. Sommige merken zijn onlosmakelijk verbonden met een bepaalde kleur: voor groen is Interpolis daar een goed voorbeeld van.
Uit de Britse studie blijkt namelijk dat zowel mannen als vrouwen geel de onaantrekkelijkste kleur vinden. Maar liefst 39% van de ondervraagde mannen en 31% van de vrouwen is het daarmee eens.
Persoonlijk staat de kleur voor zelfrespect en een hoge aanspraak op status of waardigheid. Het combineert de vreugde in geel met de rust in blauw. De kleur ontspant en kalmeert ons. Veel mensen associëren groen met welvaart, vrijheid en veiligheid: nooduitgangen worden aangegeven met groene borden.