Toon begrip
Oordeel niet en bied een luisterend oor aan. Al is het maar af en toe een belletje, kaartje of berichtje. Probeer te laten weten dat je er voor hem of haar bent en dat deze persoon er toe doet. Vraag ook of je wat kunt doen of betekenen maar liever niet: ''Als ik een keer wat kan doen, dan zeg het maar.''
Lees over depressie om te weten wat het is, bijvoorbeeld op Thuisarts. Luister naar uw naaste. Toon begrip en neem hem of haar serieus. Ga eventueel mee naar een gesprek met de huisarts.
Wat kan ik doen wanneer mijn depressieve partner geen hulp wil? Probeer in eerste plaats voor jezelf te zorgen en blijf doen wat goed voor jou is. Zoek zelf steun in je omgeving en blijf niet alleen met het probleem zitten. Praat er ook over met je huisarts.
Mensen met een depressie hebben moeite zich te concentreren en zullen vaker warrig zijn. Je kunt je partner helpen met bijvoorbeeld het onthouden van afspraken; Help je partner met goede voeding; Oppassen met adviezen (“als je meer zou sporten zou je je beter voelen”).
Hoe lang duurt een depressie? Een depressie kan een paar weken of zelfs maanden duren. Sommige mensen raken in hun leven één keer depressief, andere mensen krijgen vaker last van een depressie. Bij ongeveer 50% van de mensen duurt een depressieve periode korter dan drie maanden.
Over het algemeen gaan de klachten binnen drie maanden vanzelf over, maar als hulp te laat komt kunnen klachten flink verergeren en kan je depressie zelfs chronisch worden. Erkennen dat je depressief bent is vaak de eerste stap naar herstel. Depressiviteit worden niet altijd tijdig herkend.
Iemand wil geen contact met anderen of anderen mijden hem/haar. Hij/zij is erg somber, geniet nergens van en vindt het leven uitzichtloos. Hij/zij reageert heel heftig op kleine gebeurtenissen. Hij zij wordt dan bijvoorbeeld woedend of heel verdrietig.
Als het niet goed gaat met iemand, merk je dat meestal aan diens emoties: vaker geïrriteerd of boos, minder fut, sneller huilen, … Ook snelle schommelingen in de stemming kunnen een teken zijn. Bij mensen die psychisch in de knoop zitten, overheerst vaak hopeloosheid.
Neem de problemen van de andere persoon serieus en luister begripvol. Wat voor jou iets kleins lijkt, kan voor iemand anders heel belangrijk zijn. Zeg dus niet “Zo erg is het toch niet” of “Gewoon niet meer aan denken”. Je kan wel zeggen "Dat moet lastig voor je zijn”.
Bij het ontstaan van een depressie zijn vooral serotonine, noradrenaline en dopamine van belang. In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters.
Zware depressie
Zware depressies hebben een grote invloed op het dagelijks leven: je gaat op den duur nergens meer naar toe, het lukt niet meer om te werken, boodschappen te doen, voor kinderen te zorgen en een normaal dag- en nachtritme te volgen.
We adviseren u om een afspraak met de huisarts te maken als u tijdens een aantal weken last heeft van enkele van de volgende verschijnselen: U voelt zich elke dag somber. U vindt dingen minder interessant of het lukt u niet (of minder makkelijk) om plezier te maken. Uw eetpatroon verandert en/of u valt af.
Mensen die depressief zijn, zijn langdurige tijd somber en hebben vrijwel nergens zin in. Ze verliezen vaak interesse in de dingen om zich heen en kunnen niet echt meer genieten. Men spreekt van een depressie als de gevoelens van neerslachtigheid minstens twee weken duren. Hierbij hoort ook een gebrek aan motivatie.
Complimenteer hem voor de dingen die hij kan en doet
Het klinkt misschien raar, maar ik realiseerde me dat ik geen idee heb hoe dat zou moeten, en ik vind het echt knap dat je dat kan. ' Er is altijd iets te vinden waarvoor je hem bewondert, of dat nou thuis is, in jullie relatie, of in zijn werk.
Mensen van 25 tot 35 jaar hebben het vaakst ooit in het leven één of meer psychische aandoeningen gehad en mensen van 55 tot 65 jaar het minst vaak. Stemmingsstoornissen komen het vaakst voor bij mensen van 45 tot 55 jaar, angststoornissen bij 35 tot 45-jarigen en middelenstoornissen bij 18 tot 35-jarigen.
Wanneer gaat somberheid over in een depressie? Het verschil zit vooral in de duur en de hevigheid van de gevoelens. Iedereen voelt zich wel eens somber. Je kunt een baaldag hebben en daarna weer blij zijn, of je een tijdje somber voelen na een vervelende gebeurtenis.
Veel depressieve mensen melden zich in eerste instantie bij de huisarts met onverklaarbare lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn of spierpijn, problemen met de ontlasting, slaapproblemen, verandering van eetlust of een verminderd libido.
Neurotransmitters. Bepaalde stoffen in de hersenen maken een mens kwetsbaar voor depressie. Dat zijn de zogenaamde neurotransmitters, die zorgen voor emoties, eetlust en concentratievermogen. Enkele van deze neurotransmitters, namelijk serotonine en noradrenaline, werken in op de stemming.