Helaas is het nog niet mogelijk om naar 112 te sms'en als je in nood bent. Je kunt alleen bellen met de Meldkamer via het nummer 112.
Als bellen naar 112 lastig voor u is, kunt u ook via SMS contact met een meldkamer zoeken om een noodgeval te melden. Dit heet e-sms, dat staat voor 'emergency-sms'. Stel: u bent in een noodsituatie en u heeft politie, brandweer of ambulance nodig, maar u bent niet in staat om te bellen naar het noodnummer 112.
Kan ik een sms sturen naar 112? Ja. U mag de 112 sms-service alleen gebruiken als u niet of niet goed kunt spreken of horen. Om in een noodsituatie te kunnen sms'en naar 112 moet u zich eenmalig aanmelden bij 112.
Bij een stille sms wordt een bericht verstuurd naar een mobiele telefoon waarbij de bezitter van die telefoon niets merkt. Het is dan ook geen bericht met inhoud en veroorzaakt niet het afgaan van een beltoon.
Wat is een stealth-sms? De politie kan, als het mobiele nummer van een verdachte bekend is, sms-berichten sturen aan de verdachte. Die sms'jes zijn 'stil', de gebruiker van de telefoon krijgt er geen melding van in zijn scherm.
Re: Bevoegdheid politie traceren mobiel
De politie kan, via de rechter commissaris, telefoon gegevens opvragen bij strafbare feiten waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan. Dus ook bij vernieling.
Doe je aangifte en ga je met de politie op zoek naar je telefoon? Dan hebben ze een IMEI-nummer nodig waarmee ze je telefoon kunnen tracken. Dit vind je door #06# in te voeren in je telefoon. Voor opsporing via IMEI hoeft je telefoon niet aan te staan.
112 locatie: Meldkamer ziet direct waar je bent
De techniek wordt automatisch ingeschakeld als je naar het 112-noodnummer belt: je hoeft dus niet zelf je instellingen in te duiken. Tijdens het bellen wordt je precieze locatie berekend aan de hand van het wifi-netwerk, gps-signaal en andere sensoren.
Als u 112 belt met uw mobiele telefoon, dan ziet de medewerker van de centrale meldkamer uw locatiegegevens en mobiele gegevens. Hierdoor kunnen de hulpdiensten sneller aanwezig zijn om hulp te verlenen.
Bellen met 112 zonder verbinding met eigen provider
Krijgt u geen verbinding met het mobiele netwerk van uw eigen provider? Dan kunt u toch altijd 112 bellen. Want de netwerkproviders in Nederland hebben afgesproken om 112 oproepen van elkaar over te nemen. Dit heet gecumuleerde of gestapelde dekking.
U kunt met een mobiel zonder beltegoed of (geldige) simkaart toch per ongeluk 112 bellen. Dit kan als de batterij niet leeg is. Op het scherm verschijnt 'noodoproep'. Als u dan de beltoets indrukt, belt u automatisch naar de alarmcentrale.
Dit kunt u instellen door naar 'instellingen' te gaan en vervolgens bij 'SOS-noodmelding' te selecteren dat uw telefoon automatisch het noodnummer belt. Hieronder ziet u hoe het kopje 'SOS-noodmelding' eruit ziet.
Als je 112 belt krijg je een algemene 112-centralist aan de lijn. De centralist vraagt waar je bent en of je ambulance, brandweer of politie wilt spreken. Daarna krijg je de juiste hulporganisatie aan de telefoon. Als je belt vanaf een vaste telefoonlijn, dan weet de 112-centrale je locatie en telefoonnummer al.
Je kan het nummer 112 bellen met een vaste of mobiele telefoon. Het Europese noodnummer is overal gratis.
Als u 112 belt met een mobiele telefoon, stuurt AML (Advanced Mobile Location) tijdens het gesprek uw locatie naar de meldkamer. AML werkt vanzelf als u met een Androidtelefoon (met minimaal versie 4.0) of iPhone (met minimaal iOS13) 112 belt. Ook als de locatievoorzieningen in uw telefoon uit staan.
112 voor ambulance en brandweer. 101 voor politie.
De Nokia 8210 stamt uit 1999, heeft geen WiFi, Bluetooth of near field-verbinding, waardoor niemand je kan volgen. Wel zit er infrarood op, waardoor je vliegensvlug al je contacten over kan zetten naar een ander toestel.
In principe zijn de adresgegevens die bij het IP-nummer horen alleen bekend bij de internetprovider. Zij zullen deze gegevens nooit zomaar aan iemand geven. Zelfs niet aan de politie.
Met een prepaid leren zij verstandig omgaan met hun belminuten en gaan ze niet over een bepaald bedrag heen. Je bent niet te traceren met een prepaidkaart. Op het moment dat je deze verwijdert van je mobiel, kan niemand jouw locatie via deze manier achterhalen en blijft je privacy ongeschonden.
Voor iedereen met een Android-smartphone is er de app 'Zoek mijn vrienden'. Deze app werkt vrijwel hetzelfde als Life360.
De locatie achterhalen? Ga naar android.com/find, log in met je Google-account en traceer de exacte locatie van je telefoon. Instellingen > beveiliging > locatie op afstand bepalen > inschakelen.
IMEI-nummer traceren via 'Apparaat vinden'
Google biedt hier een oplossing voor in de app 'Vind mijn apparaat' (Find My Device in het Engels). In de app is het IMEI-nummer toegevoegd bij apparaatgegevens.