Ezels zijn heel kieskeurig over wat ze drinken: schoon, vers water! Een stevig vastgezette emmer of zelf vullende waterbak is ideaal, maar zorg wel dat deze dagelijks wordt verschoond. Houd bij gebruik van een emmer goed zicht op de hoeveelheid die de ezels drinken: afwijkend drinkgedrag kan duiden op ziektes.
Welke voeding krijgen ezels? Ezels doen zich in de zomer graag tegoed aan gras, hooi en tarwestro.In de winter is stro de voornaamste voedselbron.
Een ezel drinkt ongeveer 15-30 liter water per dag. Aangezien de dagelijkse hoeveelheid sterk varieert is een automatische vuller de beste oplossing. De rammen drinken als ze dat doen ongeveer 15 liter water, terwijl de vrouwtjes ongeveer 4 liter per dag drinken, een lammetje drinkt ongeveer 0,6 liter per dag.
Zoals elk dier heeft ook een ezel een degelijke verzorging nodig. 1- Voeding : ezels eten naast gras en hooi ook bieten, wortels, rapen, aardappels, brood, krachtvoer enz. Ezels eten kortom zowat alles. Maar ezels zijn geen vuilbakken die leven van keukenafval.
Voeding. Ezels hebben in de zomer voldoende aan gras, aangevuld met hooi of tarwestro. Het hooi of tarwestro moet vezelrijk, schoon, droog, schimmelvrij en stengelig zijn. Kuilvoer is ongeschikt voor ezels.
Stap 2: leg het halster voor de ezel neer, laat het even liggen en pak het daarna in je handen. Blijft de ezel staan: belonen. Rent hij weg: blijf wachten tot hij terugkomt en probeer het nogmaals, totdat het wel lukt. Stap 3: aai de ezel met het halster over de hals.
Soms kan dit wel zorgen voor geluidsoverlast vooral als het ook 's nachts gebeurt. Een ezel die geen gezelschap heeft van een soortgenoot zal zeker van zich laten horen. Heeft hij iets tekort; zijn gebalk zal er je attent op maken. Vaak balken ezels voor aandacht of om ons te begroeten.
Schuilplaats in de weide
De schuilstal kunnen ze ook gebruiken tegen de zon. En hoewel ezels van nature best goed tegen de hitte kunnen, is ook voor ezels het hele dag in de volle zon staan niet goed. Zorg dus altijd voor voldoende schaduw in de weide.
Weidedieren zoals geiten en ezels kunnen niet goed tegen de kou en al helemaal niet tegen de regen. Hun vacht is niet waterdicht. Zorg voor een droge en tochtvrije stal.
Ezels houden van aandacht en wandelen. Ze vinden het heerlijk om lekker geknuffeld en geaaid te worden. Omdat de ezel wat langzamer loopt dan een volwassenen, kunnen ook kinderen het tempo goed bij houden en is het voor u als volwassenen een ontspannen avontuur.
Zo is ezelmelk zeer goed tegen allerlei allergieën, eczeem en is ezelmelk weerstandverhogend. Je krijgt er ook nog eens meer energie van en de smaak is veel beter dan van koemelk. Mensen die het drinken vinden het erg lekker. Het heeft een wat zoetere smaak als koemelk.
De richtlijn die je mag aanhouden, is 1,5% van lichaamsgewicht aan droge stof per dag. Voor een ezel van 200 kilo kom je hiermee, afhankelijk van het % droge stof, ongeveer uit op 3-4 kilo ruwvoer per dag.
Ezels hebben een droge stal en een weide nodig. In de stal (minimaal acht vierkante meter per ezel) moeten ze kunnen schuilen. De vacht van een ezel kan, in tegenstelling tot een paardenvacht, niet tegen regen. Een ezelweide van duizend vierkante meter is voor twee ezels voldoende.
Hooi en stro kunnen verder – met mate - worden aangevuld met wortelen, appels en geplette granen. Gerst is het meest geschikte graan, gevolgd door haver (geeft energie) en maïs. Geef van maïs niet teveel, want de ezel wordt er al gauw te dik van.
Ezels zijn heel kieskeurig over wat ze drinken: schoon, vers water! Een stevig vastgezette emmer of zelf vullende waterbak is ideaal, maar zorg wel dat deze dagelijks wordt verschoond. Houd bij gebruik van een emmer goed zicht op de hoeveelheid die de ezels drinken: afwijkend drinkgedrag kan duiden op ziektes.
Heel vaak gaat de ezel zich rollen op de grond. Hiervoor hebben ze een vast plekje waar al gauw geen sprietje gras meer groeit. Het rollen heeft voor onze ezel een belangrijke functie. Zo verwijderen ze dode haren en parasieten uit hun vacht.
Wat veel mensen niet weten, is dat een ezel – in tegenstelling tot een paard – geen 'waterdichte' vacht heeft. Ezels kunnen dus niet goed tegen regen en kou. Daarom moeten ezels altijd kunnen schuilen in een overkapping of schuur.
Reacties. NOOIT anderen je ezels laten voeren,je hebt geen enkele controle op wat en hoeveel ze krijgen. Voor je het weet zit je met een zieke (je weet niet waarvan) en een hoge dierenarts rekening. Zelf mag je best een keer als versnapering iets geven,bv een blaadje andijvie of lof of een worteltje.
Voor een maand lekker en schoon liggen kost dat € 24,50 per ezel.
Door de zachte winters zijn ook vlooien en luizen alsmaar talrijker op zoek naar een gastheer. Over het algemeen hebben ezels weinig last van huidparasieten.
Maak jaarlijks een afspraak met uw dierenarts om de ezel in te enten tegen tetanus en influenza en ontworm de ezel drie tot vier keer per jaar.
Het duidelijkste geluid dat een ezel maakt is het balken, dat over een afstand van enkele kilometers te horen is. Het balken geeft informatie over de status van het balkende dier en kan bovendien de samenhang van de groep handhaven. In het wild zijn het vooral de dominante hengsten die balken.
Balken van ezels
Door te balken geeft de ezel aan wat voor status hij of zij heeft in de groep. Op die manier blijft de samenhang van de groep gehandhaafd. In het wild balken veelal de dominante ezels, ook wel hengsten genoemd. Merries en veulens balken een stuk minder, tenzij de merries hengstig zijn.
Roofdieren leveren gevaar op. Honden zijn roofdieren, dus: alle ezels verzamelen en weg ermee! Dit gedrag ligt verankerd in de genen van elke ezel.