Het is van oudsher gebruikelijk om in Nederland nette zwarte kleding te dragen naar een begrafenis of crematie. Zwarte kleding wordt gezien als beleefd en netjes en daarnaast is zwart in deze situatie ook vaak een teken om te tonen dat je rouwt.
Zo kunt u kiezen om een nette rok, jurk of pantalon te dragen. Ook een blouse is zeer gepast tijdens een uitvaart. Welke keuze u ook maakt, het is vooral belangrijk dat u dichte kleding draagt. Daarnaast is het, net zoals bij kleding voor mannen, gebruikelijk dat u donkere kleding draagt.
Waarom donkere kleding bij een uitvaart? Het is nog altijd gebruikelijk om donkere kleding te dragen naar een begrafenis of crematie. Tegenwoordig wordt donkergrijs, donkerblauw en zwart het meest gedragen. De reden dat er voor donkere kleding wordt gekozen is uit respect voor de overledene en de nabestaanden.
Bij een afscheidsdienst (begrafenis of crematie) is rode nagellak minder gepast. Felgekleurde nagels zijn een blikvanger, terwijl het bij een begrafenis in het algemeen gewenst is als mensen zich een beetje gedekt kleden: geen felle kleuren, geen uitbundige sieraden of extravagante make-up, geen rode nagels.
Naar een begrafenis draag je nette, rustige en donkere kleding. Dat toont respect naar de overledene en de familie. De meeste mannen dragen naar een uitvaart een net pak in een donkere kleur. Daaronder kun je een wit, grijs, blauw of zwart overhemd dragen.
Alle kleuren staan goed op korte nagels
Maffe kleuren zoals wit, geel en turkoois zijn voorbeelden van kleuren die je goed op korte nagels kan dragen. Ook donkere kleuren staan vaak ontzettend goed op korte nagels, maar zorg er wel voor dat je ze netjes lakt.
Het dragen van bijvoorbeeld felle kleuren, opvallende prints en sieraden of sportkleding is af te raden. Een donkere, neutrale rok of jurk met donkere panty is voor dames een veilige keuze. Voor mannen is een net colbert met een donkere (spijker)broek zonder gaten of andere opvallende kenmerken gepast.
Witten rozen en witte lelies zijn misschien wel de meest gebruikte bloemen bij een begrafenis of crematie.
Bij de traditionele condoleance staan de familieleden op een rij en worden zij door iedereen gecondoleerd. Iedereen die naar de condoleance komt, staat achter elkaar in een rij. Totdat zij aan de beurt zijn. De familie kan er ook voor gekozen hebben om de condoleance minder formeel te houden.
Een cocktailjurk kan eventueel ook in de zomer, maar zorg er dan voor dat de jurk niet te kort is en geen decolleté of diepe V-hals heeft. Zorg verder voor nette, donkere of lichtgrijze schoenen, het liefst zonder hoge hakken.
Waarom dragen we traditioneel zwarte kleding bij een uitvaart? Zwart is traditioneel gezien de kleur van rouw. Hiermee toont u respect en medeleven. In sommige culturen is het niet zwart, maar juist wit waarmee u laat zien in rouw te zijn.
Meestal wordt een uitvaartkist gedragen aan een aantal handvatten ofwel handgrepen die aan de zijkanten van een kist zijn gemonteerd. Meestal zitten er vier stuks aan iedere kant van de kist, zodat deze met acht personen kan worden gedragen. Dat kan dan vanzelfsprekend ook met minder: bijvoorbeeld zes personen.
Nee, er bestaat geen verplichting om bloemen te sturen voor een begrafenis of crematie, hoewel er altijd mensen zijn die het wel doen. Intimi van de overledene sturen vaak bloemen en soms wordt er een boeket of een krans gestuurd namens de (oud-)collega's van het werk of namens een vereniging of club.
Het hoogtepunt van de rouwcultuur in Europa ligt in de 19e eeuw toen er zeer uitgebreide regels waren over hoelang en hoe er gerouwd moest worden. In de eenentwintigste eeuw is het dragen van rouwkleding meestal beperkt tot de periode rond de begrafenis of crematie.
U kunt gemiddeld uitgaan van 2 uur. Heeft de uitvaart een condoleance vooraf, kerkdienst met begrafenis en daarna koffie, dan kunt u rekenen op zo'n 3 tot 4 uur.
Wanneer het een crematie betreft wordt er nooit gekozen voor “Rust zacht” omdat dit verkeerd kan overkomen bij de nabestaanden. Er passen 50 tekens (inclusief spaties) op een rouwlint.
De aronskelk staat alom bekend als de bloem voor rouw en verdriet. Deze bloem staat symbool voor de periode van rouw, verdriet en angst die volgt op een nare gebeurtenis.
Deze majestueuze bloemen staan voor een sterk karakter, morele integriteit en oprechtheid. Witte anjers staan voor pure liefde en onschuld. Rode staan voor bewondering en roze anjers staan voor de herinnering. Deze worden in sommige landen zelfs exclusief voor uitvaarten gebruikt, omdat ze symbool staan voor de dood.
Dit vetlaagje beschermt ons tegen invloeden van buitenaf. Bij de levende mens wordt dit laagje steeds opnieuw aangemaakt. Bij overlijden stopt dit proces. Doel ter conservering is om dit laagje zoveel als mogelijk in stand te houden zodat bescherming tegen invloeden van buitenaf blijft bestaan.
Bij het afleggen worden de ogen gesloten met een plakkertje of klein kapje dat onder het ooglid wordt geplaatst. De mond wordt gesloten met een klein kussentje onder de kin of wordt soms met een enkele hechting dichtgehouden. De overledene wordt aangekleed met eigen kleding die vaak van ten voren al is uitgekozen.
Hoelang duurt een avondwake
Het is niet precies te zeggen hoelang een avondwake duurt maar gemiddeld is dit zo rond een uur of anderhalf, zeker als er een kerkdienst wordt gehouden. Het is gebruikelijk om na deze dienst de nabestaanden te condoleren, zeker als je niet naar de begrafenis of crematie gaat.
De nagellakkleur van het jaar 2022 is volgens Pantone is Very Peri en blijft de trends domineren. Terwijl ook geel, groen en blauw nog steeds te verkrijgen zijn in alle soorten pasteltinten. De kleur die dit seizoen weer tot leven komt? Electric blue, de meest populaire kleur van het moment.
Veel "experts" adviseren om in 2022 voor een pastelkleurtje te kiezen. Hierbij zijn onder meer pastelgeel, -paars en -roze echte aanraders, al zijn er natuurlijk meer kleuren die je kunt kiezen.
In de lente en zomer 2022 zie je vooral pasteltinten, groene nagels en natuurlijke nagels terugkomen. Ook lange stilettonagels en French manicure met een twist zijn helemaal hot en trendy.