Bijvoorbeeld: als iemand aanvallend is, wordt de ander opstandig. Dit heet ook wel symmetrisch gedrag. Als twee mensen samen in hetzelfde kwadrant zitten, houden zij hetzelfde gedrag in stand.
De mate van dominantie roept een tegengestelde reactie op. Bijvoorbeeld: als iemand heel volgend is, neemt de ander een leidende rol op zich. En andersom. Dit heet ook wel complementair gedrag.
Volgens de Roos van Leary roept verticaal tegenovergesteld gedrag een complementaire reactie op. Dus als je het gedrag iemands gedrag wilt versterken, moet je kiezen voor gedrag dat daar verticaal tegenover staat.
De Roos van Leary, ontwikkeld door Timothy Leary, is een communicatiemodel dat is voortgekomen uit een psychologisch onderzoek naar de werking van gedrag. De Roos van Leary gaat ervan uit dat gedrag, gedrag oproept. Met andere woorden; de Roos gaat uit van actie en reactie, oorzaak en gevolg, zenden en ontvangen.
Roos van Leary, Timothy Leary. Gedrag is te voorspellen. Timothy Leary ontwikkelde hiervoor het interactiemodel, de Roos van Leary. De Roos van Leary werd gepubliceerd in 1957 (The Interpersonal Diagnosis of Personality) door deze Amerikaanse psycholoog.
Leidend gedrag: Initiatief nemen, oplossingen bieden en je mening geven. Maar ook bemoeizuchtig, bazig en het middelpunt willen zijn. Helpend gedrag: Vriendelijk, complimenten geven en aanmoedigen. Maar ook betuttelend en klef.
Wederzijdse beïnvloeding
Mensen beïnvloeden elkaar continu door bepaald gedrag te vertonen. Waarop de ander dan weer reageert. Leary stelt dus dat je mede verantwoordelijk bent voor het gedrag van een ander. Je kunt immers je eigen gedrag sturen.
De Roos van Leary test geeft inzicht in het eigen gedrag. In je training leer je de deelnemers om bewust(er) gedragskeuzes te maken om de interactie en communicatie te beïnvloeden.
De interactiesleutel van de Roos van Leary legt uit hoe je uit de verstikkende liefdesdans kunt komen: Komt jouw gedrag overeen met de positie helpend en het gedrag van de ander met de positie meewerkend? Zet dan gedrag in vanuit de positie opstandig.
De 'Roos van Leary' is een veelgebruikt model voor het duiden en beïnvloeden van gedrag. Uitgangspunt is de voorspelbaarheid van gedrag. Het model is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Timothy Leary in 1957 ('The Interpersonal Diagnosis of Personality').
Voorbeelden Roos van Leary
Gedrag roept gedrag op. Wat iemand zegt en doet, roept voorspelbaar gedrag op bij de ander. Die ander vult het gedrag als het ware aan. Het is alsof de interactie er voor moet zorgen dat de ene helft van een boodschap moet worden aangevuld tot een geheel.
Lett: aanvullend. In de elektronica wordt deze term veel gebruikt als het gaat om symmetrische versterkerschakelingen waarbij transistoren gebruikt worden die zo goed als identieke eigenschappen hebben, maar met tegengestelde polariteit werken.
Iemand die bovengedrag vertoont heeft de neiging zich dominant op te stellen. Iemand die ondergedrag vertoont heeft de neiging zich meer afwachtend, volgzaam op te stellen.
Gedragsbeïnvloeding is de toepassing van psychologische principes achter het menselijk gedrag tot interventies op het niveau van de maatschappij, organisatie of individu. Het is daarmee een geheel andere route dan het afdwingen van gedrag middels wetgeving of economische maatregelen.
Dominante mannen zijn het gewend om hard te werken voor wat ze willen en daardoor krijgen ze ook vaak hun zin. Kies zorgvuldig uit van welke dingen je echt een punt wil maken, en laat de rest lekker aan hem over. Grote beslissingen die ook veel invloed hebben op jouw leven, die moet je natuurlijk samen maken.
Kenmerken van dominant gedrag
zijn vaak sturend en geven weinig ruimte aan anderen om hun mening te ventileren. drukken snel hun eigen zin door: het moet wel gaan zoals zij het voor ogen hebben. zijn teveel aan het woord. zijn soms bazig, arrogant of te nadrukkelijk aanwezig.
Wees duidelijk in je boodschap: geef aan wat je wel en wat je niet wilt én wees duidelijk over je grenzen. Spreek kort en kernachtig: dominante types hebben een hekel aan lange gesprekken en willen snel to the point komen. Behoud oogcontact. Bied een beperkt aantal keuzes; beperk je tot twee mogelijke opties.
De complementaire kleuren staan tegenover elkaar. Rood staat tegenover groen, geel tegenover paars, oranje tegenover blauw.
In het niet-wetenschappelijke traditionele kleursysteem dat bijvoorbeeld door schilders soms gehanteerd wordt, zijn de complementaire kleuren: rood en groen. geel en paars. blauw en oranje.
Die vier verschillende kleuren zouden iets zeggen over de mate waarin iemand dominant (rood), invloedrijk (geel), stabiel (groen) of consciëntieus (blauw) is.
De kleur geel
Het wordt geassocieerd met vreugde, geluk, verstand en energie.