Het duurt 15 minuten tot 2 uur, afhankelijk van de droger. Soms kun je een langere tijd kiezen, variërend van 1,5 tot 24 uur.
Een normaal droogprogramma duurt ongeveer 90 minuten bij gebruik van een condensdroger of luchtafvoerdroger. Bij warmtepompdrogers duurt het iets langer voor je wasgoed droog is omdat deze gebruikmaken van een lagere droogtemperatuur.
Als je merkt dat het steeds langer duurt voordat je wasgoed droog is, kijk dan of je het probleem op een van de volgende manieren kunt oplossen. De droogtijd kan langer zijn als het pluizenfilter verstopt is. Het pluizenfilter vangt pluis en vezels van kleding op en moet na elke droogcyclus worden gereinigd.
Condensdroger: droogt snel
Gemiddeld doet een condensdroger 2 uur en 1 kwartier over het drogen van 8 kilo was. Dit is een half uur sneller dan bij een warmtepompdroger. Vergeet niet dat je wasgoed met een condensdroger minder lang mooi blijft en je veel energie verbruikt. Dit komt door de hoge droogtemperatuur.
Gemiddeld duurt het 24 uur voordat wasgoed binnen echt droog is. Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Laat je wasmachine nog een keer extra draaien
Een simpele truc om was sneller te laten drogen is om je wasgoed eens extra op te schudden na het wassen. Kleding dat gewassen is met een wasprogramma met laag toerental zijn vaak nog erg vochtig nadat het uit de wasmachine komt.
En voor wie het zich afvraagt: ja, ook in de droger kunt u best bijtijds de was eruit halen, met de vochtige dampen die daar bij vrij komen. Dit valt ook met regelmatige reiniging van het rubber, en goed luchten, te voorkomen.
Maak de droger schoon
En vooral de pluisfilter en de condensor. Tijdens het drogen ontstaat veel pluis, waarvan het meeste wordt opgevangen in de pluisfilter. Is deze verzadigd, dan kan de warme lucht niet meer goed uit te trommel, waardoor de vochtigheid hoog blijft en jouw kleding minder goed droogt.
Wanneer een verkeerd droog programma gekozen wordt, kan de kleding krimpen in de droger. Wanneer er kleding in de droger gedroogd wordt, wat niet geschikt is voor drogen in een droger, dan kan de kleding krimpen.
Alles wat u voor deze tijdwinst nodig heeft is een droge handdoek of theedoek. Door deze samen met de natte was in de droger te doen, wordt de was tot wel een 3e van de tijd sneller droog. Dit kan zomaar meer dan een halfuur schelen dus.
Let op. Het wordt niet aangeraden droogproces stoppen tijdens werking. Als er geen dringende redenen zijn om dit te doen, wordt aanbevolen het droogproces te laten doorgaan totdat deze is voltooid. Om het droogproces te stoppen voordat de cyclus is voltooid, druk je op de aan/uit-schakelaar om de droger uit te zetten.
Als de filter of condensor vervuild is kan deze verstopt raken en het vocht niet meer opnemen. Dat kun je voorkomen door 'm regelmatig schoon te maken. Maak ook de sensor – die meet of het wasgoed droog is – elke maand schoon.
Wat betekent kastdroog nu precies? Vanaf nu weet je het: Kastdroog betekent dat je was droog genoeg is om direct opgeborgen te worden in je kast, maar…de was is nog niet helemaal kurkdroog, dus het is slim om je was niet te lang in de kast te laten liggen.
Voor het drogen van handdoeken, jeans en beddengoed kies je het katoenprogramma. Heeft je wasdroger speciale droogprogramma's voor deze soorten wasgoed? Dan kies je die. Voor de dikke stoffen van jeans en handdoeken, gebruik je de droogtegraad 'extra droog'.
Wil je je was snel drogen of heb je geen (buiten)ruimte om de was op te hangen, dan is een wasdroger een goede optie. Zeker als je kinderen hebt en veel wassen achter elkaar wilt draaien, is het fijn om de kleding snel weer in de kast te kunnen leggen.
Hoe vaak je de droger moet schoonmaken is vooral afhankelijk van het gebruik. Als de wasdroger bijna nooit wordt gebruikt hoef je deze minder vaak schoon te maken. Bijna normaal gebruik is minimaal eens per maand schoonmaken goed.
Handdoeken. Zit er geen apart droogprogramma voor handdoeken op je wasdroger en wil je weten welk droogprogramma voor handdoeken geschikt is? Kies dan altijd voor het katoenprogramma op de stand extra droog. Zo weet je zeker dat jouw handdoeken lekker fluffy en droog uit de wasdroger komen.
Katoen-droog: algemeen programma voor het drogen van het wasgoed. Synthetisch-droog: een droogprogramma op een lage temperatuur voor zeer tere stoffen. Kast-droog: de was wordt gedroogd op basis van de detectie van het aantal wasgoed en het gewicht dat in de trommel zit.
Hoe ontstaat stank in de wasmachine
Een stinkende wasmachine wordt veroorzaakt door vetluis. Vetluis is een zeepbacterie die gedijt in een warme, vochtige omgeving. Vetluis geeft een muffe, zure geur en kan grijze of bruine vlekken geven op je net gewassen wasgoed.
De deur uit gaan met jouw wasmachine of droger aan is dan ook geen goed idee. Het advies van Brandweer Nederland is als volgt: zorg er altijd voor dat je thuis én wakker bent als één van deze apparaten aanstaat, zodat je een eventuele brand vroegtijdig kunt ontdekken. En zorg voor een werkende rookmelder.
Houd je ruimte 'warm' tijdens de het drogen van de was. Dat betekent niet dat je de verwarming direct vol open moet draaien, maar wel dat het raam beter dicht kan blijven. Als je was dan droog is lucht je even flink door het raam wagenwijd open te zetten. De lucht die vol met vocht zit vliegt snel naar buiten.
Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen. Daarom mag je jeans ook nooit in de droger doen.
Sneller de was drogen in huis met een luchtontvochtiger
Is er veel vocht in je huis dan zal je was een stuk minder snel drogen. Dat geldt ook bij vochtig weer. Een goede luchtontvochtiger biedt uitkomst.