Toegelaten: rogge, haver, gerst, spelt, maïs, rijst, soja, boekweit, maniok, sesam, quinoa en hun afgeleiden, tarwevrij brood, beschuit, muesli, havervlokken, koekjes. Niet toegelaten: tarwe(bloem) afgeleiden (zetmeel, griesmeel, vlokken, paneermeel), brood, beschuiten, gebak, koekjes (zoet of zout).
Vanaf maandag 4 september kun je elke dag vers glutenvrij brood kopen bij Albert Heijn. Dit verse glutenvrije brood is verrijkt met extra vezels en vrij van zowel tarwe als lactose. Albert Heijn is de eerste supermarkt in Nederland met dagelijks vers gebakken glutenvrij brood.
Glutenvrij brood kan gemaakt zijn van graansoorten die van nature glutenvrij zijn zoals: boekweit, rijst, haver, quinoa, gierst, amarant (kiwicha), teff, tapioca, sorghum of maïs.Ook sojameel, kastanjemeel en kikkererwtenmeel zijn glutenvrij.
Glutenvrij brood wordt over het algemeen gemaakt met graansoorten die het eiwit gluten niet bevatten. Voorbeelden hiervan zijn rijst, haver, quinoa, boekweit en gierst. Koop je een glutenvrij brood bij de bakker dan mag je er zeker van zijn dat er geen gluten inzitten.
Hoe simpel kan het zijn? In plaats van brood op basis van tarwe, eet je brood op basis van spelt, of zelfs een ander graan. Onder andere Albert Heijn en Jumbo verkopen verse speltbroden. Natuurwinkels als EkoPlaza hebben vaak meer varianten met spelt, zoals speltkrentenbrood.
Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft. Het maakt daarbij niet uit of het een brood is van tarwe, spelt, rogge of een andere graansoort. En ook niet of het brood gemaakt is met gist of met desem.
Mensen met een tarwe-allergie kunnen dus niet de producten eten die gemaakt zijn met de graansoort "Tarwe'. Wel kunnen ze goed tegen andere granen zoals; tritordeum, spelt, rogge, gerst ect.
Het antwoord is: nee. Alhoewel de eigenschappen van spelt in veel opzichten verschillen van tarwe, is het wel degelijk een nauwverwante graansoort die gluten bevat.
Het zit verwerkt in diverse producten zoals brood, pannenkoeken, pasta en couscous. Er zijn verschillende soorten tarwe zoals emmer, spelt, harde durum-tarwe en zachte broodtarwe. Volkoren tarwe is een belangrijke bron van vezels, vitamines en mineralen.
Het verschil tussen spelt en tarwe
Spelt en tarwe zijn beide graansoorten. De twee zijn zelfs familie van elkaar en komen oorspronkelijk van dezelfde voorouder, namelijk de emmertarwe. Ondanks de verschillen in de stevigheid van het vliesje om de graankorrels, zijn de voedingswaarden van spelt en tarwe bijna hetzelfde.
Het verschil met de graansoorten rogge, spelt en tarwe is dat pure haver glutenvrij is. De eiwitten van pure haver hebben een andere aminozuursamenstelling dan de glutenbevattende granen en daardoor leveren ze geen problemen op voor mensen die niet tegen gluten kunnen.
Desem- of zuurdesembrood wordt meestal gewoon gemaakt van tarwe. Er wordt geen gist gebruikt om het deeg te laten rijzen, maar desem. Desem is zuur geworden deeg: de bakker mengt water en meel en laat dit enkele dagen rusten. Na een paar dagen groeien er bacteriën en gisten in het mengsel.
Glutenvrije producten zijn niet automatisch ook tarwevrij. Glutenvrij is namelijk niet hetzelfde als tarwevrij. Dit kan behoorlijk verwarrend zijn als je net glutenvrij moet gaan eten. Als je glutenvrij eet, eet je geen tarwe maar vermijd je óók andere producten waar gluten in zitten zoals rogge, bulgur, spelt etc.
Graansoorten die van nature glutenvrij zijn, zoals amarant, boekweit, gierst, quinoa, canihua, sorghum en teff, kunnen ook tot meel gemalen worden.
Spelt is nauw verwant aan tarwe, al zijn er ook verschillen: Speltkorrels zijn iets langwerpiger dan tarwekorrels, maar hebben ongeveer dezelfde kleur. De smaak van spelt is iets pittiger dan die van tarwe.
Spelt bevat dezelfde tarwe-eiwitten als tarwe (spelt is immers niets meer dan een tarweras) en veroorzaakt daarom veelal ook klachten bij een tarwe-allergie (1).
In principe wordt bij een tarwe-allergie geen recepten uitgeschreven. Het is belangrijk dat je er zelf voor zorgt om de voedingsstoffen die tarwe bevatten te vermijden, zodat je geen last krijgt van klachten. Een diëtiste kan je helpen bij het vinden van een geschikt dieet, waarbij je geen tarwe binnenkrijgt.
Rijst behoort tot de grassenfamilie van granen, de Poaceae. De rijstplant is een grasgewas die eetbare en voedzame zaden produceert. Binnen deze familie horen ook vele andere graansoorten zoals tarwe, haver, spelt en gerst. Rijst heeft het geslacht Oryza, dat erop wijst dat het om een rijstplant gaat.
Havermout is een volkoren graansoort, het is gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels. Havervlokken bestaan uit óngeknipte en geplette haverkorrels. Havermout en havervlokken worden soms geroosterd vanwege de smaak. Vaak worden ze voorgestoomd, om de bereidingstijd te verkorten.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.