Valt de einddatum van uw huidige energiecontract aan het begin van de zomermaanden? Dan is overstappen (nog) niet verstandig. Na de zomer kunt u het beste van energieleverancier wisselen, wanneer er een klein verschil is tussen uw verbruik en de opgewekte stroom.
Verander elk jaar van energieleverancier
Je hoeft zeker niet ieder jaar van leverancier te veranderen. Wel is het aan te raden om één keer per jaar de CREG Scan te doen, zodat je weet of je nog goed zit. Maak er een vaste gewoonte van wanneer je je jaarlijkse afrekeningsfactuur ontvangt.
Risico. Het zijn vooral de explosief gestegen energieprijzen waardoor overstappen momenteel risicovol is. Die zijn ongeveer zes keer zo hoog als in april van dit jaar. 'De prijzen in de energiemarkt vertonen heel veel grilligheid op dit moment', zegt Ben Woldring van prijsvergelijker gaslicht.com.
Meerjarig energiecontract
Energieprijzen voor een jaarcontract zijn nu erg hoog, vanwege de onzekerheid op de korte termijn. Normaal gesproken adviseert de Consumentenbond elk jaar over te stappen, vanwege de premies die energiebedrijven geven aan nieuwe klanten, waarmee veel te besparen is.
De energiemarkt is voortdurend in beweging. Dat betekent dat de prijs voor gas en de prijs voor elektriciteit continu kunnen stijgen of dalen. Om je energierekening zo laag mogelijk te houden, kun je het beste kiezen voor een vaste energieprijs. Zo ben je gegarandeerd van een voordelige energieprijs.
Er is niet één energieleverancier aan te wijzen die de goedkoopste energie levert. Sommige leveranciers bieden klanten welkomstkortingen. Andere energieleveranciers maken gebruik van actietarieven. Je kunt via Pricewise profiteren van een groot aantal energie-aanbiedingen van energieleveranciers.
De netbeheerkosten stijgen in 2022 in totaal met gemiddeld 13 euro per huishouden. Hoeveel u volgend jaar gaat betalen, is afhankelijk van uw netbeheerder. U vindt u de netbeheerkosten die u per 1 januari moet betalen in onze vergelijker.
Als u energieleveranciers wilt vergelijken, moet u eerst weten hoeveel energie u verbruikt per jaar. En wat u nu per jaar betaalt. Als u uw verbruik en kosten weet kunt u pas goed zien welke leverancier goedkoper is voor u. Pak uw laatste jaarafrekening erbij.
“De beste termijn om over te stappen van energieleverancier is 6 tot 8 weken voor de einddatum van je energiecontract.”
Er zijn verschillende mogelijkheden als je energiecontract afloopt, maar houd er rekening mee dat deze mogelijkheden per energieleverancier verschillen. Je kunt je huidige contract automatisch laten omzetten in een variabel contract of je stelt zelf een nieuw vast contract samen bij je huidige energieleverancier.
Klanten die nu moeten overstappen naar een nieuw energiecontract, schrikken zich een hoedje van de prijzen voor gas en stroom. Met een variabel contract ben je op dit moment het beste af, zegt de Consumentenbond. Je kunt niet veel anders dan meebewegen met de grillige markt.
Er is een kans dat de energieprijzen in 2023 weer 'normaal' worden. Dus dat de energieprijzen weer gelijk worden aan de energieprijzen in 2019/2020. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals leveringen van gas uit het buitenland, de temperaturen in de winter, emissierechten en nog veel meer.
De energieprijzen in jouw situatie
Je betaalt in 2022 ongeveer 0,80 euro per kubieke meter gas en 0,15 euro per kWh stroom (inclusief energiebelastingen en btw). Voor gas is dat vrijwel hetzelfde als vorig jaar. Voor stroom is het zo'n 7 cent minder, omdat er in 2022 een lagere energiebelasting voor stroom is.
Energiecontract: 1 of 3 jaar? Wij raden je aan te kiezen voor een jaarcontract. De tarieven van een drie jarig contract zijn lager, dus gunstiger, maar helaas krijg je bij een drie jarig contract maar 1 keer de welkomstkorting. Bij een 1 jarig contract krijg je ieder jaar deze welkomstkorting.
U moet rekening houden met een opzegtermijn van 1 maand. Na het opzeggen van het contract bij uw oude leverancier blijft u nog 1 volledige maand klant. Uw nieuwe leverancier begint te leveren na 1 volledige maand. Er zijn energieleveranciers met een wachttijd voor nieuwe klanten.
"De markt is totaal onvoorspelbaar. We kunnen geen half jaar of jaar vooruitkijken en dus geen vaste contracten aanbieden", zegt een woordvoerder van Eneco. Ook Essent doet dat. "Een vast contract kan even niet", zegt Henriëtte Setz, directeur bij Essent.
Momenteel betreft de gasprijs gemiddeld 3,83 euro per m3.
Dit tarief is inclusief energiebelasting, ODE en 9% BTW. Er heerst nog steeds ongerustheid over de gasleveringen uit Rusland.
Een vast energiecontract biedt meer zekerheid, maar is in normale omstandigheden iets duurder dan een variabel energiecontract. Omdat de energieprijzen continu variëren, zal de leverancier bij een vast contract meer aanrekenen om zich in te dekken tegen het risico van een mogelijke prijsstijging.
Gasprijzen bereiken een recordhoogte
De stijgingen op dit moment zijn extreem hoog. Volgens het CBS was het gemiddelde variabele leveringstarief van een kuub gas op januari 2021 €0,2660. In januari 2022 betaalde je gemiddeld €1,1956 voor een kuub gas. In één jaar tijd is de prijs dus bijna vijf keer zo duur geworden.
Engie heeft de hoogste terugleververgoeding voor zonnepanelen. Hier ontvang je namelijk het kale leveringstarief voor overtollige zonnestroom. Bij het huidige modelcontract (prijspeil 23-08-2022) ligt dit bedrag op 0,602 euro per kWh (enkeltarief).
In 2021 is Pure Energie door overstappers en Gaslicht.com uitgeroepen tot beste energieleverancier van Nederland.
De tien bedrijven waar het volgens de consumentenbond (pdf) om gaat zijn: Fenor, Allure Energie, Energie van Ons, DGB Energie, Huismerk Energie, Naked Energy, Vrij op naam, ServiceHouse, OM Nieuwe energie en Vandebron.
Mensen die een uitkering ontvangen, krijgen deze compensatie (als het goed is) in het eerste kwartaal van 2022 op hun rekening. De uitbetaling gaat via de gemeente waarin je woont; deze weet of je een uitkering krijgt of niet. Kom je in aanmerking, maar zit je niet in de bijstand? Meld je dan aan bij de gemeente.
De energieprijzen voor gas en elektriciteit blijven maar stijgen en het ziet er niet naar uit dat die kosten in 2022 snel zullen dalen. De tarieven voor zowel vaste als variabele contracten zijn sinds januari 2021 meer dan verdubbeld.
Mensen met een bijstandsuitkering, een IOAW-uitkering of een IOAZ-uitkering krijgen de energietoeslag van 800 euro automatisch. Maar ook mensen met een inkomen van maximaal 120% van het sociaal minimum, hebben recht op de energietoeslag. Zij kunnen contact opnemen met de gemeente.