Niveau van vaardigheden gaan het verschil maken. Goede ontwikkelde vaardigheden (soft Skills) zullen in 2030 belangrijker zijn dan feitenkennis. Dat blijkt uit een onderzoek van Hays. Competenties zoals overtuigingskracht, empathisch vermogen en creativiteit zullen steeds meer het onderscheidend vermogen bepalen.
Een competentie bestaat in principe uit drie onderdelen: De kennis (informatie en ervaring) die iemand in huis heeft.De vaardigheden die iemand bezit. Hiermee bedoelen we vooral de fysieke en geestelijke handelingen die iemand goed beheerst.
Definitie van kennis
“Kennis is datgene wat geweten en toegepast wordt door de mens of door de maatschappij als geheel. Veel van de menselijke activiteit vereist specifieke kennis, ervaring en vaardigheid. Kennis omvat informatie, beschrijvingen hiervan of vaardigheden die door ervaring of opleiding zijn verkregen.”
Meest gevraagde en gewaardeerde vaardigheden
Besluitvaardigheid. Betrouwbaarheid. Communicatieve vaardigheden. Doorzettingskracht.
In het onderwijs leren leerlingen en studenten kennis en vaardigheden om goed te kunnen functioneren in de maatschappij, zoals lezen, schrijven en rekenen. Ook burgerschap en sociale vaardigheden dragen daaraan bij.
Vaardigheden zijn specifieke bekwaamheden of capaciteiten die je nodig hebt om een bepaalde taak of activiteit uit te kunnen voeren. Het is een combinatie van praktische en theoretische kennis, expertise, en technieken die je opdoet door middel van training, ervaring en educatie.
Kennis is dat wat geweten wordt, wat geleerd is (en opgeslagen) en dat waar een individu inzicht in heeft. Kennis omvat informatie, beschrijvingen hiervan of vaardigheden die door ervaring of opleiding zijn verkregen.
Een voorbeeld van een hard skill is dus programmeren op de computer of het beheersen van een buitenlandse taal, terwijl een soft skill timemanagement of verbale communicatie kan zijn. Competenties, daarentegen, zijn de kennis en het gedrag van de persoon die ertoe leiden dat deze succesvol is in een baan.
Een vaardigheid is iets dat de kennis, de competentie en het vermogen belichaamt om een taak uit te voeren. Ze worden ontwikkeld door levens- en werkervaring en kunnen ook geleerd worden door studie.
Bij wijsheid gaat het doorgaans om kennis en vermogens die je hebt, en intelligentie heeft te maken met het vermogen om kennis op te doen en toe te passen. Met een hoge intelligentie kun je ook wijs worden, maar dan moet je wel dingen leren door studie of door ervaring.
Leergierigheid verwijst naar de bereidheid en het vermogen om nieuwe kennis, vaardigheden en inzichten op te doen en deze effectief toe te passen in verschillende situaties. Het wordt over het algemeen beschouwd als een belangrijke competentie in professionele en persoonlijke ontwikkeling.
Motiveren van je team is één van de vaardigheden gevraagd. Je schat in dat dit betekent dat je zorgt dat je medewerkers plezier hebben in hun werk, ze hun werk daardoor goed doen en de gestelde doelen worden gehaald.
Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen. Hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen. Hiervan moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden.
Wat zijn zachte vaardigheden? Zachte vaardigheden kunnen het best worden omschreven als de persoonlijke kwaliteiten, gewoonten, houdingen en sociale gedragingen en maniertjes die beïnvloeden hoe goed mensen werken en met elkaar omgaan.
Communicatievaardigheden zijn vaardigheden die zorgen voor een sterke communicatie. Een aantal belangrijke voorbeelden zijn: schriftelijk communiceren, verbaal/non-verbaal communiceren, luisteren, assertiviteit, inlevingsvermogen en feedback geven en ontvangen.
Een vaardigheid zoals zelfstandig werken is bijvoorbeeld slim om te benoemen als je solliciteert op een functie waarbij je veel taken zelfstandig moet uitvoeren.
Kennis kun je op verschillende manieren opdoen. Dat heeft te maken met persoonlijke voorkeuren, maar ook met wat je wil leren. Het is afhankelijk van je leerstijl hoe jij als persoon het best of het gemakkelijkst kennis verwerft.
Zelfvertrouwen bestaat in twee vormen: Zelfvertrouwen als vaardigheid: Hierbij vertrouw je in wat je kunt. Zelfvertrouwen als waardigheid: Hierbij gaat het over je gevoel van eigenwaarde, wat je zelfverzekerd en weerbaar maakt in moeilijke situaties en bij tegenslagen.