Verwarm 250 ml melk in een steelpan of 1½ minuut in de magnetron op circa 750-900 watt. 2. Schenk de warme melk in een kom en voeg 4 eetlepels Brinta (35 gram) toe.
Brinta-pap is een typisch Nederlands ontbijt. Het staat voor Breakfast Instant Tarwe. De classic variant bestaat dan ook enkel uit volkoren tarwemeel en een beetje zout. Traditioneel wordt Brinta gegeten door er warme of koude melk (of melkvervanger) aan toe te voegen, eventueel op smaak gebracht met suiker of honing.
Bereid de Brinta/havermout volgens de verpakking. Gebruik ipv 40 gram Brinta/havermout 35 gram. Als je pap klaar is voeg je er 2 theelepels kaneel en 1 theelepel cacaopoeder aan toe. Roer alles daarna door elkaar en laat de pap staan totdat de gewenste dikte is bereikt.
Vezels in Brinta
Vezels zijn razend belangrijk, en zeker in je ontbijt. In het algemeen zorgen deze onverteerbare koolhydraten ervoor dat je darmen gezond en schoon blijven. Daarnaast verlagen ze het slechte LDL-cholesterol in je lichaam, en verhogen ze juist het goede HDL-cholesterol.
Beste keuze is pap gemaakt van volkoren tarwevlokken of gemalen vlokken. Brinta is een bekend voorbeeld, maar er zijn ook huismerkvariaties te koop. Wist je dat een bordje volkoren tarwepap maar liefst 5 gram vezels levert? Dat is ongeveer net zoveel als in 2 volkoren boterhammen.
Pure Brinta bevat per 40 gram 140 kilocalorieën, dat betekent 350 kilocalorieën per 100 gram. Daarmee is Brinta wat calorieën betreft vergelijkbaar met brood. Brinta eet je echter niet puur uit het pak, je bereidt het met melk of beter een melkvervanger.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Doe de yoghurt in een schaaltje. Roer de Brinta, kaneel, de helft van de honing en 2 eetlepels water erdoor. Zet dit even apart. Was de peer, verwijder het klokhuis en snijd in plakjes.
70 gram havermout
Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
KOOLHYDRATEN VOOR LANGDURIGE ENERGIE! Wist je dat veel sporters - en dan vooral duursporters – gek zijn op Brinta? Dat is niet zo raar, want alle Brinta-producten bevatten veel koolhydraten, voedingsvezels, vitaminen en mineralen! Samen met vetten vormen koolhydraten de belangrijkste energiebron voor je lichaam.
Ik vind wel dat er een verschil zit tussen bambix en brinta.. Bambix ruikt veel zoeter en de smaak is gelijk aan zo'n vanille knaagdierenkoekje.. Ik denk dus dat bambix makkelijker opgegeten wordt dan brinta.. Aangezien de meeste hamsters die knaagdierenkoekjes ook wel lusten..
Ik geef je hieronder een aantal voorbeelden om je Brinta ontbijt mee klaar te maken: Koemelk (niet mijn voorkeur maar als je toch voor koemelk kiest dan liever de volle i.p.v. halfvolle) Amandelmelk (gezonde aanrader) Havermelk (gezonde aanrader)
Ten slotte, heeft de combinatie van het hoge vezelgehalte en de lage glycemische indexwaarde een positieve invloed op uw bloedsuikerspiegel. Het is dan ook aan te raden voor mensen met diabetes om Brinta te nuttigen als ontbijt. Een ander product dat rijk is aan voedingsvezels is volkorenbrood.
Vanaf de leeftijd van acht maanden kun je je baby ontbijtpap of volkoren granenpap geven. Let op: havermout, Bambix en Brinta zijn zwaar voor je baby om te verteren en kun je dus het beste pas na twaalf maanden geven.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Koolhydraten en suikers in Brinta
Als je koolhydraatarm eet, staat Brinta bij jou waarschijnlijk niet op het menu. Per 100 gram van de vlokken zit er namelijk 64 gram koolhydraten in. Een minimale hoeveelheid daarvan, namelijk 4,6 gram, bestaat uit (natuurlijke) suikers die voorkomen in de volkoren tarwevlokken.
Pureer het fruit met het sinaasappelsap met een staafmixer of in de keukenmachine. Klop de Brinta er door. Verdeel de kwark over 4 hoge glazen. Schenk het fruitmengsel erop.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Een portie brinta, naturel (brinta) komt overeen met 100 gram.
Brinta bevat minder (verzadigd) vet en iets meer vezels. Op die punten scoort Brinta dus beter. Havermout bevat minder suiker en en minder zout. Op die punten scoort havermout dus beter.
Roer de avond van te voren in een grote jampot de Brinta Oergranen, melk, appel, rozijnen, citroensap en -rasp goed door elkaar. Draai de deksel erop en laat een nacht in de koelkast staan.
In de supermarkt vind je veel ontbijtgranen waaraan suiker en zout zijn toegevoegd. Bijvoorbeeld in de vorm van honing of gesuikerd gedroogd fruit. Als de ontbijtgranen bijvoorbeeld kokossnippers of chocolade bevatten, kan er veel verzadigd vet in zitten. Deze ontbijtgranen staan niet in de Schijf van Vijf.