PlakFix plakt twee lagen stof op elkaar door de lijm te verwarmen met de strijkbout. Dit is geen versteviging! Het is papier met een dunne plaklaag. Het papier trek je er na het plakken van de eerste laag weer af en daarna plak je de tweede laag ertegen.
Geperste vlieseline bestaat uit polyestervezels die doorhitte en/of lijm werden samengeperst. Ze bevat vaak een lijmlaagje van allemaal kleine lijmbolletjes om instrijkbaar te zijn. Deze soort bestaat ook om in het kledingstuk te naaien, maar wordt eerder gebruikt door echte kleermakers, voor stukken op maat.
Plakkatoen is een stuk katoen met een lijmlaag aan de onderkant. De werkwijze lijkt op die van zoomband: een warm strijkijzer en een vochtige persdoek zorgen ervoor dat de lijm tijdelijk smelt, waarna het stukje katoen goed vastplakt. Je kunt de plakkatoen in elke gewenste vorm knippen.
Vlieseline Vliesofix gebruik je om twee lagen textiel op elkaar te plakken zonder te naaien. Door het plakvlies tussen de beide lagen van de stof te strijken kun je verschillende stoffen op elkaar plakken zonder stiksel. Bovendien geeft het plakvlies extra stevigheid.
Leg twee banen met de goede kant van de stof op elkaar en speld deze vast. Naai de banen aan elkaar. Werk de naad af met een locksteek of zigzag steek. Knip de naad af tot 5 mm van de naad.
Belangrijk is wel om er rekening mee te houden welke kant hij op rekt, want meestal zit de stretch alleen in de breedte of in de lengte. Zorg ervoor dat de vlieseline dezelfde kant oprekt als de stof. Vaak wordt bij het patroon al aangegeven welk type Vlieseline je nodig hebt, bijvoorbeeld H200, G405 of H410.
Leg een groot genoeg stukje vliesofix op het gaatje. Leg een (pers)doek over de vliesofix en spuit deze nat op de plek van de vliesofix. Zet je strijkijzer tien seconden op het gaatje zonder deze te bewegen. Keer je shirt weer om en je missie 'gaatje in je shirt repareren' is volbracht!
•
Knip het vliesofix uit, ruim om je tekening heen, en strijk het op de achterkant van de stof die je voor de applicatie wil gebruiken (de foto links is een beetje onduidelijk, sorry!). Je legt het vliesofix met de papieren kant naar boven op de stof en strijkt er gewoon direct met je strijkijzer overheen.
Versteviging is vlieseline, tussenvoering of vlies wat je op de stof strijkt of vast naait. Vlieseline is eigenlijk een merknaam dat zo bekend is geworden dat deze merknaam vaak ook voor alle soorten versteviging wordt gebruikt.
Als je vlieseline niet wil hechten aan de stof dan kan dit één van de volgende oorzaken hebben: Je vlieseline is te oud. De vlieseline is van slechte kwaliteit en heeft dus ook een slechte coating (plak) Strijkbout staat op een te lage temperatuur.
Plak de geknipte vlieseline met de plakzijde op de verkeerde kant van de stof. Zorg voor patroonpapier, ovenpapier of een lapje katoen tussen de vlieseline en de strijkijzer om te voorkomen dat er lijm aan je strijkijzer komt. Gebruik voor het plakken een vaste, gladde ondergrond.
Voor leer is er speciaal Vlieseline LE 420 te koop om eventueel te verstevigen. Stik eventueel bij de schouder- en halsnaden Vlieseline Naadband mee voor de stevigheid en het schuiven bij stikken te voorkomen. Gebruik nooit spelden of een rijgdraad, dat laat gaatjes na die niet meer weg te werken zijn.
De zoom eruit halen doet u d.m.v. persen met een perslap, zodat de lijm smelt en u de delen van elkaar kunt halen. Resten VLIESOFIX kunt u met gedenatureerde alcohol verwijderen (bij apotheek verkrijgbaar). door persen of licht wrijven met een in gedenatureerde alcohol gedrenkte perslap.
Vlieseline® Naadband gebruikt u om de naad van dunne en rekbare stoffen te versterken, voordat u de twee delen op elkaar naait. De naad is dan makkelijker te verwerken. U kunt dit strijken op de stikrand van het stof om uitrekken of kerven van de naden tegen te gaan.
Werk je ook met een voering dan wordt deze aan het beleg vast gemaakt. De functie van een beleg is versteviging (vorm vasthouden) maar ook een mooie afwerking die zichtbaar mag zijn als de binnenkant van jouw kledingstuk zichtbaar is.
Vliesofix, b: 21 cm, 3 m | bol.com.
Aan de kwaliteit van stoffen waar veel T-shirts van worden gemaakt. Shirtjes worden namelijk gebreid. De meesten worden gebreid met één draad. Als er dan één draadje losschiet, ontstaat op die plek meteen een gaatje.
Er ontstaat wrijving tussen de knoop van je broek, je T-shirt en het aanrecht, waardoor er langzaam maar zeker kleine gaten ontstaan. Dat zou ook gelijk verklaren waarom er niet in al je T-shirts gaatjes zitten. De keren dat je een schort of hoge hakken droeg in de keuken, bleven je shirtjes namelijk beschermd.
Munten en andere metalen obstakels veroorzaken vaak problemen met wasmachines. Ze kunnen de trommel beschadigen of de trommelbladen losmaken en breken, waardoor er een klein gaatje of gat ontstaat waaraan het wasgoed kan blijven haken.
Naadband gebruikt u om de naad van dunne en rekbare stoffen te versterken, voordat u de 2 delen op elkaar naait.
Vlieseline (overigens een merknaam en geen soortnaam) wordt gebruikt als tussenvoering om de stofstructuur te verstevigen. Zo houd je je kledingstuk goed in model en voorkom je het rafelen van de stof.
Naadband gebruik je om de naad van dunne en rekbare stoffen te versterken voordat je de 2 delen op elkaar naait.De naad is dan makkelijker te verwerken. Langs revers, kragen, breuklijnen en schuingesneden sierlijnen. In de naden van rekbare stoffen ( jersey,India katoen).
De plooi afstand is de ruimte tussen de twee plooien. Er zijn twee verschillende plooi afstanden. 10 cm afstand bij toepassing bij overgordijnen, 8 cm afstand bij toepassing bij vitrage. Hierbij is wel van belang dat bij de hiervoor geldende plooi toeslag gerekend wordt.