Salie lijkt een kwa eigenschappen wel wat op lavendel. Net als lavendel kan salie goed tegen de zon, kan die goed tegen droogte en heeft de plant niet veel aandacht nodig. De plant is ook winterhard maar in tegenstelling tot lavendel niet wintergroen.
heeft verschillende bloeikleuren: allerlei blauwtinten, wit, roze en rood. bloeit erg lang, sommige soorten van de zomer tot diep in de herfst. na de eerste bloei terugsnoeien levert vaak een tweede bloei op.
Plantifier (Welke plant is dit) is een rubriek waar je tuinplanten, bomen, struiken en bollen kan laten identificeren. Dat kan door een foto met een korte beschrijving op te laden. Probeer een foto van de totale plant, struik of boom te maken en niet slechts van een los blad of (gedroogde/geplukte) bloem.
Lavandula angustifolia Hidcote – Gewone Lavendel; langbloeiende- en groenblijvende plant met paarsblauwe bloemen, voor een plek in de zon. Hoogte tot 40 cm. Lavandula Blue Scent – Lavendel; langbloeiende plant met blauwpaarse bloemen, geschikt voor zon/ halfschaduw.
Bekend zijn natuurlijk de rozen maar ook andere klimplanten als de Toscaanse Jasmijn en de Kamperfoelie en een heel aantal vaste planten maar de koning van de geurende tuinplanten is misschien wel de sering. De overdadige paarse of witte bloesem verspreiden een heerlijke zoete geur.
De app iNaturalist identificeert zowel planten als dieren. Je downloadt hem gratis voor Android en iOS. Allereerst maak je een foto van de plant of het dier. De app geeft vervolgens een tiental suggesties gebaseerd op je afbeelding (én je locatie).
Dit is een van de bekendste en meest gebruikte apps voor het herkennen van planten. Om erachter te komen met welke plant je precies te maken hebt, neem je simpelweg een foto van de plant en upload je hem in de app. Dan geeft Plantnet je de naam van de plant samen met allerlei info en weetjes.
Lavendel mag je (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.
Lavandin is een hybride (kruising) tussen twee soorten lavendel: echte lavendel (Lavandula officinalis of L. angustifolia) en spijklavendel (Lavandula spica of L. latifolia). De geur is als lavendel, maar iets minder bloemig en licht naar kamfer ruikend.
Van alle lavendelsoorten past echte lavendel (Lavandula angustifolia), ook wel gewone lavendel, het best bij ons klimaat. Deze soort is goed winterhard en verdraagt nattigheid het best. Echte lavendel bloeit rijk en groeit – met een beetje inspanning – uit tot mooie, volle, paarse bossen tot 50 centimeter hoogte.
Op een balkon kunnen winterharde vaste planten in een pot worden gehouden, waardoor de groei ingeperkt wordt, maar de weelderige groei van bloemen niet minder wordt. Een aantal sterke vaste planten voor in potten op het balkon zijn Crocosmia, Fuchsia, Kattenkruid en Mexicaanse Madeliefjes.
De grote hangende trompetbloemen van de engelentrompet (Brugmansia) hebben een haast bedwelmende geur. Je ruikt ze dan ook van op meters afstand. Er bestaan enkel- en dubbelbloemige cultivars, maar het is de enkelbloemige gele die het sterkst geurt. De Engelentrompet bloeit van juli tot een stuk in de nazomer.
Hoe ruikt het? Jasmijn ruikt bloemig, fruitig, dierlijk, poederig en rijk. Het kan soms bijna bedwelmend ruiken; zeker niet lieflijk of bevallig, maar juist dierlijk en wulps. Dit komt mede door de indol, een geur-ingrediënt dat van nature in jasmijnolie aanwezig is.
We kennen hem van de velden in Zuid-Frankrijk, maar jawel, ook binnen doet deze plant het goed. Zijn geur wordt een ontspannende werking toegeschreven. Veel verzorging heeft hij hier niet voor nodig. Het enige wat hij verlangt is zon.