Zilver krijgt een bruine/zwarte kleur van licht en lucht. Dit proces heet oxideren en kun je niet tegengaan. Dit houdt in dat het glimmende van zilver iets doffer wordt, maar dit is snel en gemakkelijk op te lossen.
Edelmetalen zoals goud en zilver
Zilver kan reageren met stoffen zoals zwavel en zal dan zwart uitslaan.
Doe je zilveren sieraden af bij langdurige blootstelling aan de felle zon, hierdoor kunnen zilveren sieraden ook zwart worden.
Metalen sieraden kunnen op ten duur gaan verkleuren. In dat geval zijn ze gemaakt van onedele metalen, zoals: koper, tin en zink. Zelfs wanneer zo'n sieraad is voorzien van een dunne laag zilver of goud is de kans op verkleuring aanwezig.
Oxideren is een natuurlijk proces waarbij er een chemische reactie ontstaat waardoor gouden sieraden of zilveren sieraden dof, zwart of groen worden. De bekendste vorm van oxideren is roesten, hierbij verkleuren dus je sieraden. De meest bekendste edelmetalen om hun toepassing in sieraden zijn goud, platina en zilver.
Stainless steel
Dit is sterker dan zilver en goud. De sieraden verkleuren niet en kunnen ook niet afgeven op je huid!
Wanneer je echt goud wilt herkennen, kun je dit het beste zien aan het keurmerk dat op het sieraad staat. In Nederland is elke juwelier verplicht om hun sieraden te laten keuren bij het Nederlandse Waarborg Instituut. Gouden sieraden zijn opgedeeld in verschillende karaten. Elk karaat heeft zijn eigen keurmerk stempel.
Een zeer eenvoudige test is de magneettest. De metalen laten zich hierbij eenvoudig verdelen in soorten met dan wel zonder magnetische eigenschappen. Alle niet-ijzer metalen geven bij het slijpen geen vonk, met uitzondering van nikkel die zeerkleine rode vonkjes geeft.
RVS kan vrijwel niet verkleuren, alleen wél met chloor, dus pas daarmee op. RVS is een goed betaalbaar alternatief indien bij jou verguld metaal snel verkleurt en je echt goud te duur vindt.
Stainless steel is roestvrij, wat betekent dat het bestand is tegen roest en corrosie. Dit zorgt ervoor dat je rvs sieraden er lang mooi uitzien en niet snel beschadigen door oxidatie of water. Roestvrij staal is ook ongelakt, waardoor het niet kan schilferen of verkleuren.
In elk zilveren sieraad, of het nu een ketting, armband of ring is, staat een zilvermerk. Dat is een keurmerk, een soort stempeltje, waaraan je kunt zien dat jouw sieraad daadwerkelijk van echt zilver gemaakt is.
Om te controleren of iets van zilver of goud is gemaakt, wordt het zilver of goud getoetst op een toetssteen met toetswater. Dit toetswater wordt ook wel '''Koningswater'' genoemd omdat het de 'Koning der metalen', goud, kan oplossen. Dit koningswater wordt gebruik om de karaatgehalte van goud en zilver te bepalen.
Als een sieraad wordt aangetrokken door een magneet is de kans groot dat een van die metalen er in zit. Goud en zilver worden niet aangetrokken door een magneet. Je kunt over het sieraad ook een heel dun laagje goud of zilver aanbrengen, zodat je nog steeds die mooie glans hebt. Zo'n sieraad noem je 'verguld'.
Het zwart worden van zilver is niets anders dan een natuurlijke chemische reactie, het oxideren. Vergelijkbaar met het roesten van ijzeren voorwerpen.
Hoe weet ik dat het roestvrij staal is? Doe de test met een magneet, wanneer deze blijft vasthangen is dit omdat er weinig chroom aanwezig is en dus minder bestand tegen corrosie.
Zilver krijgt een bruine/zwarte kleur van licht en lucht. Dit proces heet oxideren en kun je niet tegengaan. Dit houdt in dat het glimmende van zilver iets doffer wordt, maar dit is snel en gemakkelijk op te lossen. Met een zilverpoetsdoek maak je de sieraden zo weer schoon.
Het voordeel van Stainless steel ten opzichte van zilver is dat deze van een sterker metaal gemaakt is en dus minder snel krast, het glimt meer dan zilver en is nog gladder ook.
Naast vuil is zeelucht één van de grootste vijanden van RVS. Zeelucht bestaat uit minuscule druppeltjes zeewater die zowel zout als chloriden bevatten.
Staal verkleurt niet en blijft daardoor lang mooi. Stalen sieraden hebben een verschillende uitstraling. Zo heb je stoere, grove schakelarmbanden en robuuste ringen.
In vergelijking met koudgevormd en koudgewalst (KGW) staal is warmgewalst staal (ook wel zwart staal genoemd) wat minder hard maar wel flexibeler. Andere eigenschappen van WGW zwart staal; De kleur is donkerder, het staal is zwaarder, het oppervlak is ruwer en er is een walshuid aanwezig.
Rockwell-hardheidstest. Rockwell biedt een snelle, onmiddellijk afleesbare methode voor het testen van metaalhardheid. Het wordt voornamelijk gebruikt als sneltest en bij grote materiaalmonsters, maar ook voor meer grondige tests, zoals de Jominy end quench-test.
Een non-ferrometaal is een metaal dat geen ijzer bevat of waarin de legeringen ijzer niet als hoofdbestanddeel hebben (bijvoorbeeld koper, lood, aluminium, zink, brons en messing). Ook witmetalen behoren tot de non-ferro metalen.
Het enige wat je nodig hebt, is namelijk witte azijn en een druppelaar. Breng met de druppelaar wat witte azijn aan op het oppervlakte en kijk of de kleur verandert. Als de druppels de kleur van het metaal veranderen, is het geen puur goud. Als de kleur hetzelfde blijft, is het puur goud.
Azijn wordt vaak genoemd als hét middel voor het schoonmaken van gouden sieraden. Dit raden wij echter af. Het is weliswaar niet zo krachtig als koningswater (een mengsel van zoutzuur en salpeterzuur waarin goud oplost), maar kan wel leiden tot beschadigingen van uw sieraad.
Wat is de prijs van goud per gram vandaag? De prijs van goud per gram vandaag is € 60,58 euro per gram op 27 oktober 2023 om 19:37 uur, bekijk de real-time actuele prijs van goud per gram vandaag bovenaan deze pagina – ook in een interactieve grafiek.