Paardenvlees is zeer mager en rijk aan ijzer (myoglobine), waardoor het sneller verkleurt (tot bijna zwart). Een andere stof die veel voorkomt in paardenvlees is glycogeen. Door het hoge gehalte glycogeen is de smaak zoeter dan rundvlees en kan daardoor bij de bereiding wat sterker gekruid (peper) worden.
Daarnaast bevat paardenvlees meer ijzer en minder vet dan rundvlees. Misschien is het zelfs een idee om een lasagne op de markt te brengen die 100 procent uit paardenvlees bestaat? Het zou een goed alternatief kunnen zijn voor mensen die wat kilo's kwijt willen.
Paarden mogen niet gekweekt worden voor de slacht. Alleen paarden die op één of andere manier economisch niet meer rendabel zijn, komen in het slachthuis terecht en hun vlees kan ter consumptie worden aangeboden.
'Paardenvlees heeft qua smaaktoon iets meer zoetheid, dus het is zoeter dan rundvlees, waar het vaak mee wordt vergeleken', vertelt TV-kok René Pluijm. 'Het is ook heel erg mals. De spiermassa is goed doorbloed, dus het is malser.
Paardenvlees is nog steeds goedkoper. Het prijsverschil kan oplopen tot wel 20 à 30 procent. Dat heeft te maken met EU-importheffingen. Die worden bij paardenvlees (bijna altijd uit Noord- en Zuid-Amerika) niet geheven en bij rundvlees uit een ver oord wel.
Paardenvlees is goed voor uw gezondheid. Paardenvlees is een van de gezondste vleessoorten voor menselijke consumptie. Het is mager, bevat veel ijzer en is rijk aan vitamine B. Specialisten uit de medische sector raden het eten van paardenvlees aan.
In de centraal Aziatische landen zoals Mongolië, Kazachstan en Kirgizië, waar het paard tot het dagelijks leven behoort, is het eten van paardenvlees niet ongewoon.
Het is rijk aan ijzer en je vindt er zink, seleen, fosfor en verschillende B vitaminen zoals B6 en B12 in terug. Rundvlees is ook rijk aan ijzer maar substantieel minder dan paardenvlees. De hoeveel zink en seleen ligt wel een stuk hoger en het bevat ook dezelfde B vitaminen die je in paardenvlees terug vindt.
Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees. Dat zijn kleine restjes die aan de botten blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Paardenslagers zijn in Nederland niet of nauwelijks te vinden. Er zijn wel slagers die ook paardenvlees in hun assortiment hebben. Ook in Rotterdam. Er zit er o.a. eentje op de Zwart Janstraat en nog een op zuid.
Paardenvlees is nog steeds handel
En een enkele Nederlandse slager verkoopt nog paardenworst en paardenbiefstuk.
Paardenvlees is vaak afkomstig uit Uruguay en Argentinië, maar ook uit bijvoorbeeld België en Luxemburg. We weten weinig over het leven en de slacht van deze dieren.
In ons land zit paardenvlees vooral in snacks: in vleeskroketten, frikandellen en hamburger. Voor het bakken van friet wordt vaak paardenvet gebruikt. En dan zijn er nog de vleeswaren: paardenrookvlees en paardensalami. In ons land zijn er een flink aantal mensen die geen paardenvlees eten.
Paardensport of hippische sport is een verzamelnaam voor sportvormen waarbij een of meer paarden gebruikt worden. De internationale paardensport wordt geregeld door de sportfederatie Fédération Équestre Internationale en in Nederland door de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie.
Paardenvlees levert minder energie dan de andere vleessoorten en is ook minder goed verteerbaar. Vroeger was paardenvlees erg mager en werd aangeraden om wat vet bij te voeren.
Er zit 0,1 gram vet in 1 voor snee (10 gram) paardenrookvlees, waarvan 0 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
En wat er nou zo bijzonder is aan de paardenworst? “Er zit niets in, behalve paard. Het is echt paardenvlees met een beetje kruiden, en dat is geheim natuurlijk. Maar er zitten geen gluten of conserveringsmiddelen in.
Paardenvlees is erg gezond: het bevat veel ijzer en is erg mager en daardoor uitermate geschikt in vetarme diëten. Veel verkocht paardenvlees is onder andere paardenrookvlees, paardensalami en paardenbiefstuk. Er bestaat ook paardengehakt maar dat wordt minder verkocht.
In de zuidelijke provincies van China eten vooral oudere mensen kattenvlees.
Het gaat om vlees dat afkomstig is van paarden uit de VS, die in Canada, Argentinië en Uruguay worden geslacht. Het transport naar de slachthuizen is één grote lijdensweg. De paarden staan in vrachtwagens die niet geschikt zijn voor paardenvervoer. Ze zijn vaak ziek of gewond, maar medische hulp is er niet.