In dit geval is het beter om meer zuurstof in het water te brengen door het water in beweging te krijgen. Dit kun je doen met een waterval of een beekloop. Daarnaast zijn er ook luchtstenen en uitstromers die het water in beweging brengen en zo het zuurstofgehalte verhogen.
Een vis heeft geen longen om dat te doen, maar kieuwen. Water stroomt in de bek van de vis, langs de kieuwen. Daar wordt de zuurstof uit het water gefilterd en komt het in het bloed van de vis. Door de kieuwopeningen stroomt het zuurstofarme water weer uit de vis.
Bij gebrek aan zuurstof in het water gaan vissen meer aan het wateroppervlak zwemmen, het bovenste waterdeel. Ze happen daar naar lucht. Het luchthappen bij vissen wordt veroorzaakt door gebrek aan zuurstof. Als meedere vissen dit gedrag vertonen dan kan je het beste het water verversen.
Naast de pH waarde is ook de GH-waarde erg belangrijk. De waarde geeft aan hoeveel mineralen zoals Magnesium en Calcium er zich in het water bevinden. Een juiste GH waarde komt de helderheid van je vijverwater ten goede en het bevordert je plantengroei. Een goede GH waarde voor de vijver ligt tussen de 7 en 13 GH.
De enige methode om op volgens deze wijze algen te bestrijden is om ook al je vissen uit te vijver te halen. Maar even eerlijk, een positief op je vijver gaat dit zeker niet hebben. Azijn gaat erg veel schade aanrichten, alle bacteriën en micro-organismen in je vijver gaan verloren.
Op dit moment is water circulatie eigenlijk de beste manier om snel het zuurstofgehalte van uw vijver op peil te krijgen. Daarnaast is het gebruik van luchtpompen als vijver beluchting een veel gebruikte methode. Een goede luchtpomp zorgt in principe altijd voor voldoende zuurstof in het water.
niet belastend is en de gezondheid zeker niet gaat beïnvloeden. Een vis "op het droge" sterft een langzame pijnlijke dood omdat hij meestal stikt..
Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen. Met de juiste samenstelling kan zelfs afvalwater gezuiverd worden, zodat het onschadelijk is voor het milieu.
Een toename in het verbruik van zuurstof in het vijverwater kan verschillende oorzaken hebben zo als te veel planten in het water (deze geven overdag zuurstof af aan het water, maar gebruiken 's nachts zuurstof) of te veel alg in het water, een toename in afvalstoffen in het water (te veel voeren, stoffen van buiten de ...
De meeste dagactieve vissen slapen 's nachts. En sommige soorten met weinig energie, zoals bettas, doen gedurende de dag kleine dutjes en slapen het grootste deel van de nacht. Nachtvissen zoeken meestal een mooi plekje om te schuilen terwijl het buiten licht is en uit te rusten.
Regelmatig water verversen.
Beter kun je elke week 25-50% van het water verversen. Wel consequent blijven doen! Zorg er bij de waterverversing voor dat de temperatuur van de het water in de kom, en het toegevoegde water van dezelfde temperatuur is.
Een luchtpomp, waterval, vijverpomp en/of een fontein zorgen ervoor dat er meer beweging komt in het vijverwater. Meer waterbeweging betekend meer zuurstof in de vijver en dit is essentieel voor de vissen. Uw vissen zullen door een goed zuurstofgehalte een stuk actiever zijn.
Luchtpomp vijver capaciteit berekenen
Als vuistregel voor de hoeveelheid beluchting in je vijver kun je gebruik maken van deze twee standaarden: 5 liter per minuut als vuistregels voor Koivijvers per 1000 liter water. 3 liter per minuut als vuistregel voor visvijvers per 1000 liter water, ook met beplanting!
De oorzaken zijn divers: te veel vissen in de vijver, een slechte waterkwaliteit, het inbrengen van veel nieuwe vissen en/of verzwakking door zuurstoftekort bij strenge vorst of grote warmte. Het is belangrijk om de dode vissen altijd direct uit de vijver te verwijderen, anders worden de problemen almaar groter.
Oude vissen die op sterven liggen vertonen in de dagen daarvoor echter heel wat subtiele gedragsveranderingen. Zo zal een vis die altijd als eerste de lekkerste brokjes mysis uitpikt, nu niet meer de eerste zijn. De eetreflex vermindert, en na enkele dagen stopt het dier volledig met eten.
“Of je vis depressief is, kan je niet echt weten” zegt biologe Gudrun De Boeck van de Universiteit Antwerpen “maar wel kan je zien of hij zich goed of niet goed voelt.” Een vis die niet lekker in zijn vissenvel zit, zweeft bijvoorbeeld net boven de bodem en beweegt weinig.
Etherische kruidnagelolie wordt vaak gebruikt voor de euthanasie van vissen. De etherische kruidnagelolie zal eerst de vis verdoven en kort hierna zal de vis pijnloos inslapen. Niets is zo vervelend als een ernstig zieke vis, een handje te helpen naar de eeuwige zwemvelden.
In de zomer lijden de vissen vaak aan zuurstofgebrek door het warme weer. Een luchtpomp zorgt ervoor dat er zuurstof in het water komt en voert schadelijke gassen af. Maar ook in de winter is een zuurstofpomp erg belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat de vijver ijsvrij blijft.
Vijverwater beluchten met een luchtpomp
Voor wat luchtbehoefte betreft, kunt u onderstaande richtlijn aanhouden: Visvijvers 2 liter lucht per minuut voor elke 1000 liter water. Koivijvers 4 liter lucht per minuut voor elke 1000 liter water.
De luchtsteen plaats je zo'n 30 tot 40 cm onder het waterniveau. Dit is de ideale hoogte. Plaats de luchtsteen vooral niet dieper. In de winter is het water in de vijver onderin relatief warmer.
Zorg voor een goede watercirculatie, dat er geen 'dode' punten in het aquarium zijn; Zorg voor genoeg aquariumplanten en zorg dat ze goed groeien met de juiste voedingsstoffen; Zorg dat u de vissen niet te veel voer geeft en dat u plantenresten uit het aquarium weghaalt.
Zonder planten wordt een vijver snel groen en troebel door algen. Met name zuurstofplanten zorgen er voor dat je water helder blijft. Deze planten leven van hetzelfde voedsel waar algen ook van groeien en concurreren deze dus weg.
1. Aquarium schoonmaken: gebruik geen zeep. Gebruik geen schoonmaakproducten met wasmiddelen want hier zitten giftige stoffen voor vissen in. Wanneer er restjes van zeep, afwasmiddel of andere schoonmaakproducten achterblijven, kan dit ernstige gevolgen hebben voor je vissen.