Draag vooral elke dag uw steunkous(en). Sta niet te lang stil, vermijd zwaar tillen. Sporten mag, meestal met steunkous(en). Wandelen, fietsen, (hard) lopen en zwemmen zijn gezonde sporten, ook als u een trombosebeen heeft gehad.
Voor zowel een trombosebeen als een longembolie geldt dat de klachten in de loop van enkele weken vaak minder worden, maar soms kunnen de klachten wel tot enkele maanden aanhouden. U mag van begin af aan inspanning leveren, hoewel dit in het begin vaak met beperkingen gepaard gaat. Dit is normaal en kan geen kwaad.
Trombose kan op meerdere manieren worden behandeld. Er zijn verschillende antistollingsmedicijnen. Als je een operatie moet ondergaan, bijvoorbeeld ter vervanging van een knie of heup, of een bariatrische ingreep zoals een maagverkleining, krijg je tromboseprofylaxe. Dat is medicatie om trombose te voorkomen.
Vaak wordt aangeraden om gevarieerd te eten en te drinken en extremen te vermijden (bijvoorbeeld met alcohol). Vitamine K komt vooral voor in groene groenten. Dat betekent niet dat u zulke producten niet meer mag eten. Wilt u meer informatie of persoonlijk advies?
Trombose ontstaat vaak zonder duidelijke oorzaak. Toch zijn er veel factoren die een rol kunnen spelen. Voorbeelden zijn immobiliteit (lang stilzitten), zoals bij lange vliegreizen en gips om het been, een recente operatie, kanker, roken, overgewicht, spataderen en het gebruik van de anticonceptiepil.
Als een bloedpropje een bloedvat in het been afsluit, ontstaat een trombosebeen. Het is belangrijk dat er meteen een medische behandeling volgt, omdat een trombosebeen kan leiden tot een levensgevaarlijke longembolie en of posttrombotisch syndroom. Dan heb je huidverschijnselen die niet meer verdwijnen.
Ja, mits uw INR-waarde stabiel is. Ook langere vluchten (meer dan 5 uur) zijn dan toegestaan.
Trombose wordt behandeld met bloedverdunnende medicijnen die bloedstolsels moeten oplossen en voorkomen. Daarnaast kan het ook nodig zijn om je been in te zwachtelen.
Wacht na het innemen van uw medicijn minimaal 4 uur met het eten of drinken van grapefruit(sap) of sinaasappel(sap). Eet per keer niet meer dan 2 grapefruits of sinaasappels. Drink per keer niet meer dan 1 glas grapefruitsap of sinaasappelsap.
Tot wel 14 dagen na lange vluchten kunnen er bloedstollingsstoornissen optreden. De gezondheidstoestand moet ook na de vlucht worden geobserveerd om mogelijke tekenen van trombose op tijd te herkennen. Na twee weken neemt het tromboserisico weer af.
Zeer pijnlijk been. Het gevoel een zweepslag te hebben in de kuit. Pijn in de benen bij lopen, die afneemt bij stilstaan.
Dit is gevaarlijk, omdat het de bloeddoorstroming belemmert of blokkeert. Trombose kan in alle bloedvaten ontstaan en leiden tot ernstige, blijvende klachten en zelfs tot overlijden. wond het bloeden stopt.
Het is belangrijk dat een trombosebeen direct behandeld wordt, want anders kan dit een aantal ernstige gevolgen hebben, zoals: een longembolie. Een bloedstolsel in de ader van het been schiet los, passeert het hart en loopt vast in één van de longslagaders. Het achterliggende weefsel kan afsterven.
Het is belangrijk om de steunkous iedere dag te dragen. Zowel de tijdelijke elastische kous als de definitieve steunkous moet u uitdoen voordat u gaat slapen. Indien u een trombose in het bovenbeen hebt en u hebt 1 lange steunkous gekregen, dan moet u deze lange steunkous 3 maanden dragen.
Beweeg dan minimaal zes keer per dag uw kuitspieren: Til uw voeten op. Beweeg de voeten heen en weer, alsof u het gaspedaal van een auto intrapt. Herhaal dit zo vaak mogelijk.
Veel vliegtuigreizigers hebben last van opgezette voeten en of dikke enkels. Je schoenen kunnen tijdens een lange reis gaan knellen, waardoor je benen onrustig worden.Als je lang stilzit zakt het bloed en vocht in je lichaam naar je benen en enkels.
Wanneer bellen als je een trombosebeen hebt? Spoed: Bel direct je huisarts of de huisartsen-spoedpost bij 1 of meer van deze klachten:Je wordt benauwd, ademt sneller en ademen doet pijn.
Tweede keer trombose
''Zonder is niet mogelijk.
Trombose in de aders van de benen komt het meeste voor. In de arm komt het minder vaak voor. Een trombosebeen voelt warm aan, is roodpaars van kleur en de huid is strak en glanzend. Lopen is pijnlijk.
Het korte antwoord: ja, dat kan. “Als iemand bloedverdunners gebruikt voor de behandeling van trombose, longembolie of boezemfibrilleren, en diegene neemt de medicatie zorgvuldig alle dagen in, is de kans om trombose of longembolie te krijgen laag”, aldus dr.