Bandenspanning fiets Of je banden hard genoeg zijn, dat meet je in bar. Een zachte band heeft een lage spanning, zeg 1 bar. Hard opgepompte banden hebben 2 of wel 8 bar, dat hangt af van het type band. Dikke mountainbikebanden hoef je niet zo hard op te pompen om comfortabel te kunnen fietsen.
De maat 37-622 wordt standaard voor stadsfietsen gebruikt. Je kunt je afvragen of de breedte van 37 mm niet te smal is voor de meeste fietsers. Een band van 37 mm moet je namelijk oppompen tot minimaal 3,5 bar. Bredere banden kun je ook met een lagere spanning (2 bar) heel goed gebruiken.
Een stadsfiets heeft een bandenspanning van gemiddeld 3,5 tot 4,5 bar. Over het algemeen geldt: hoe breder de band, hoe minder druk hij nodig heeft. Het is het beste om je banden niet te hard op te pompen, want dan heb je sneller kans op een klapband.
Als een band te hard is opgepompt, voel je niet alleen alle oneffenheden op de weg maar heb je ook meer kans dat de binnenband het vroeg of laat begeeft onder de spanning. Bij een te zachte band wordt fietsen zwaarder en is de fiets ook minder stabiel. In dat geval zullen de banden sneller slijten.
De toegestane druk is op de zijwand van de band aangegeven. Hoe hoger de gekozen luchtdruk, hoe geringer de rolweerstand, de slijtage en de kans op een lekke band. Kiest men voor een lagere bandenspanning dan zijn het comfort en de grip van de band beter.
Vaak hoeft een band slechts enkele tienden aan bar te worden bijgepompt om de band weer op de juiste spanning te krijgen, dat is vaak binnen een minuut gebeurd. Een volledig lege autoband oppompen naar de gewenste spanning zal gemiddeld ongeveer 10 minuten duren.
Op de zijkant van de band kun je zien wat de bandenspanning minimaal en maximaal mag zijn. Dit is handig voor afwijkende banden zoals van een fatbike. Controle met de duim is niet erg betrouwbaar: antilekbanden zijn verstevigd en voelen daardoor harder aan. Vanaf ongeveer 2 bar voelen veel banden relatief hard aan.
Een fietspomp is een apparaat waarmee lucht in fietsbanden kan worden geblazen. De pomp, of indien aanwezig de slang van de pomp, wordt aangesloten op het ventiel van de band. Door het op en neer bewegen van de pompstang wordt lucht in de band geperst.
De beste fietspomp uit het onderzoek is de R2B Fietspomp. Deze fietspomp is passend voor fietsbanden met verschillende ventielen zoals een Presta en Schrader ventiel. Met de analoge drukmeter kun je gemakkelijk zien wat de bandenspanning of luchtdruk in de band is.
Hoeveel bar moet er dan in een fietsband? In het algemeen kun je zeggen dat de bandenspanning van een elektrische fiets met banden rond de 3 à 4 centimeter respectievelijk zal variëren tussen de 5,5 en 4 bar. De meeste fietsbanden hebben een breedte van 3,5 cm, waar een druk van 4,5 bij hoort.
Action biedt naast de Fietspomp een ruime collectie producten aan.
De stevige fietspomp heeft een drukmeter waardoor je nauwkeurig de huidige bandenspanning kunt meten. Zo weet je precies hoeveel lucht er nog bij moet. Afhankelijk van het type band van de fiets is de bandenspanning van een stadfiets is gemiddeld 3.5 tot 4.5 bar.
Het kan je met de huidige automatische bandenspanningsmonitor zo maar overkomen. Je wilt thuis wegrijden en het oranje lampje licht op: te lage bandenspanning. Geen probleem, want je kunt desnoods je autobanden oppompen met een fietspomp!
Maar het oppompen kan in veel gevallen ook met een moderne fietspomp die vaak ook over een autobandventiel aansluiting beschikt. Er zijn immers ook fietsbanden met een dergelijk ventiel. En anders zou u kunnen overwegen een voetpomp aan te schaffen met manometer om in tijd van nood de band op spanning te krijgen.
Hoe werkt een fietspomp? Met een fietspomp blaas je lucht in je fietsbanden. Het apparaat heeft een aansluiting waarmee je hem vastmaakt aan het ventiel van je band. Door vervolgens de pompstang op en neer te bewegen wordt er lucht in de band geblazen.
Band met Hollands ventiel oppompen
Je vindt dit type op nagenoeg alle stadsfietsen. Een voordeel is dat er geen voorbereiding nodig. Draai het zwarte of doorzichtige dopje los en bevestig de kop van de pomp meteen op het ventiel. Gebruik hiervoor een traditionele vloer- of handpomp en breng vervolgens lucht in de band.
Problemen met autoband ventiel
Je ziet het als de auto heeft stilgestaan: één van de banden ligt iets 'vlakker' op de weg. Na het oppompen van de band blijft dit probleem zich voordoen. Er ontsnapt lucht uit de autoband en de band blijft niet op spanning.
Hoe vaak je jouw fietsbanden moet oppompen, hangt af van je gebruik. Hoe meer je fietst, hoe sneller de bandenspanning afneemt en je banden zacht zullen worden. Maar als je dan regelmatig je banden oppompt, is er niets aan de hand. Als richtlijn kun je om de twee maanden aanhouden.
Gebruik de grote opening bij het Autoventiel om de band op te pompen.Bij het Hollands en Frans ventiel gebruik je de kleine opening. Pomp tot de gewenste bandenspanning is bereikt.
Door de juiste luchtdruk te hanteren slijten je fietsbanden minder snel en heb je minder kans op een lekke band, wat ook de veiligheid van het fietsen ten goede komt. Raadpleeg altijd de aanbevolen druk en controleer regelmatig je bandenspanning voor een optimale fietservaring.
De luchtdruk in de band daalt dus ongeveer met 0.2 bar per maand, bij normaal gebruik. Het beste is daarom om maandelijks je bandenspanning te controleren. Als je dit moet aanvullen kun je dit ook zelf, verderop leggen we uit hoe. Je kan ook bij vrijwel elk tankstation je bandenspanning controleren en aanvullen.
Bij hoge temperaturen, een grote belasting en ruw asfalt slijten banden bijvoorbeeld beduidend sneller dan normaal. Bij Schwalbe standaardbanden kan men grofweg uitgaan van een kilometrage van 2.000 tot 5.000 kilometer. De banden uit de Marathon-familie gaan in de regel tussen de 6.000 en 12.000 kilometer mee.
Banden spanning in banden loopt in ca. 2 weken terug van 2.5 bar naar 1.0 bar.