Behalve een Raad van Beroerten voert Alva ook nieuwe belastingen in. Op deze manier probeert hij het geldgebrek van de koninklijke regering terug te dringen.
In 1567 benoemde Filips Alva tot landvoogd van de Nederlanden en kreeg hij opdracht om de opstand van Willem van Oranje neer te slaan. Alva voerde een streng bewind door en kreeg al snel de bijnaam de IJzeren Hertog. Desondanks wist hij de , opstandelingen niet te verslaan.
De Opstand, ook wel bekend als de Tachtigjarige Oorlog, duurde van 1568 tot 1648. Het verzet begon naar aanleiding van de invoering van een belastingmaatregel en de harde vervolging van protestanten. Al snel werd het echter een algehele opstand tegen de Spaanse machthebber in de Nederlanden, Filips II.
In 1566 werd de hertog van Alva door Filips II naar de Nederlanden gestuurd om de orde te herstellen na de Beeldenstorm. Aan het hoofd van een omvangrijk leger moest hij het probleem van het oprukkende calvinisme krachtdadig oplossen.
Op één april verloor Alva zijn bril. De inname door de watergeuzen van het stadje Den Briel, op 1 april 1572, staat sinds jaar en dag bekend als het begin van de opstand in Holland en Zeeland. De hertog van Alva nam het verlies van de havenstad echter niet zo hoog op. No es nada, het is niets, zou hij gezegd hebben.
Alva is een Latijnse jongensnaam. Het betekent `witte, knap`.
1 april 1572 is voor Brielle, maar ook voor de rest van ons land, een belangrijke dag geweest. Want toen verloor de Spaanse veldheer Alva 'zijn bril'.
Het Beleg van 's-Hertogenbosch in 1629 was een door de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden groots opgezette belegering van de door onder Spaans gezag staande stad 's-Hertogenbosch tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
Einde Opstand
Het leger van de Republiek boekte in de jaren daarna een aantal belangrijke overwinningen op het Spaanse leger. In 1648 werd de Vrede van Münster getekend en eindigde de Tachtigjarige Oorlog. De Republiek der Nederlanden was vanaf dan een onafhankelijke staat en werd internationaal erkend.
De Beeldenstorm (1566)
Protestanten dringen in totaal honderden kerken en andere heiligdommen binnen. Ze zien de Beeldenstorm als een manier om kerken te zuiveren. Door beelden te verwoesten, worden de kerken geschikt gemaakt voor meer sobere, protestantse kerkdiensten waarin het volgen van de Bijbel wordt gepredikt.
De IJzeren Hertog (1507-1582)
Na het neerslaan van de Beeldenstorm stuurt hij zijn beste generaal, de hertog van Alva, er met een leger van 10.000 man op af. Vervolgingen, executies en onderdrukking zijn het gevolg. Hoe loopt dat af? In vijf jaar tijd worden bijna 9000 mensen ondervraagd en veroordeeld voor verraad.
Het Smeekschrift der Edelen was in de Nederlanden tijdens het voorspel van de Tachtigjarige Oorlog, een verzoekschrift dat ongeveer 200 edelen, verenigd in het Eedverbond der Edelen onder leiding van Hendrik van Brederode, op 5 april 1566 aanboden aan de landvoogdes Margaretha van Parma.
De geuzen waren Nederlandse edelen die het tijdens de tachtigjarige oorlog niet eens waren met de Spaanse koning Filips II. Later werden de geuzen opgesplitst in twee groepen. De bosgeuzen (vochten op land) en de watergeuzen (vochten ter water).
Tot de bekendste slachtoffers van de Bloedraad behoren Lamoraal van Egmont, graaf van Egmont en Filips van Montmorency, graaf van Horne. Beide heren werden op 5 juni 1568 onthoofd in Brussel. Deze terechtstelling wordt vaak beschouwd als het moment waarop de gewapende Nederlandse Opstand definitief begon.
Maar het was niet tachtig jaar volop oorlog. In 1609 werd namelijk een bestand gesloten, waarbij de strijdende partijen afspraken de wapens (voorlopig) neer te leggen. Deze vrede duurde twaalf jaar en heet daarom het Twaalfjarig Bestand. Als we zo rekenen duurde de Tachtigjarige Oorlog dus 80-12 = 68 jaar.
Het plan van de Armada om Engeland te veroveren faalt dan ook volledig als de Spaanse vloot door de Engelsen wordt verslagen in de Slag bij Grevelingen en daarna kapot slaat op de klippen van de Ierse kust. Aan het einde 16e eeuw leefden Spanje en Engeland in een staat van conflict met elkaar.
De Tachtigjarige Oorlog wordt als een van de belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis gezien. De oorlog leidde tot het ontstaan van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en de Gouden Eeuw.
Geschiedenis Brielle
Brielle verwierf stadsrechten van de heren van Voorne, de eerste in 1330. De grootste bloei bereikte de stad in de vijftiende eeuw. Toen de rivier De Gote werd afgedamd, zette de neergang in. De grootste bekendheid verwierf de stad door de inname door de watergeuzen op 1 april 1572.
Op 1 april 1572 leggen zij onder leiding van Willem Bloys van Treslong de vloot voor anker bij Den Briel. Samen met aanvoerder Admiraal Lumey besluit Bloys van Treslong Brielle in te nemen. De stad wordt – in naam van Oranje- veroverd.
In Den Briel begon de onafhankelijkheid van ons land. Op 1 april 1572 joegen de watergeuzen de Spaanse overheersers de stad uit. Volgens het bekende gezegde verloor hertog Alva op die datum 'zijn bril', een verbastering van Den Briel. Rensen zegt dat de gemeente sinds 1980 officieel Brielle heet.
Op 1 april 1572 verovert Willem II van der Marck, genoemd Lumey, met zijn watergeuzen het stadje Den Briel.
De vestingstad Brielle met gezellige terrasjes en winkeltjes is bekend uit de geschiedenisboekjes, want 'op 1 April (1572) verloor Alva zijn Bri(e)l'. In het Historisch Museum dat in het oude stadhuis en in de oude stadsgevangenis is gevestigd staat die gebeurtenis in de Tachtigjarige Oorlog centraal.
Willem van der Marck Lumey was de leider van de Watergeuzen en één van de bevrijders van Brielle. Hij was berucht en wreed.