Een balans laat de stand van het bedrijf op dit moment zien – en verandert dus met elke transactie. Een jaarrekening bestaat uit een balans, een winst- en verliesrekening en een toelichting op beide. Er zijn fiscale en bedrijfseconomische jaarrekeningen.
Een balans bevat een overzicht van je bezittingen (activa) en schulden (passiva). Alle onderdelen die het bedrijf bezit of schuldig is op het moment van het maken van een balans moet je er dus op vermelden. Een balans is altijd in evenwicht dus als er meer eigendommen dan schulden zijn dan is er eigen vermogen.
De jaarrekening bestaat uit een balans, een resultatenrekening en een bijhorende toelichting. Ze geeft een gedetailleerd overzicht van de financiële situatie van je bedrijf.
Een jaarrekening is een verslag over de financiën van je bedrijf. In de jaarrekening lees je over de rijkdom van een bedrijf, en of het bedrijf mooie winsten heeft gerealiseerd (of juist niet…). Een jaarrekening laat ook zien hoe het bedrijf zich heeft ontwikkeld ten opzichte van het jaar ervoor.
Een jaarrekening is een financieel overzicht bestaande uit een balans en een verlies- en winstrekening, waarin de belangrijkste financiële informatie van het betreffende jaar is opgenomen. Een jaarverslag is het gehele verslag, dat onder andere de jaarrekening omvat.
Een balans heeft een linker- en een rechterkant. De linkerkant is de activa- of debetzijde. Aan deze kant staan je bezittingen, zoals bijvoorbeeld geld, goederen of debiteuren, mensen die nog geld aan jou moeten betalen. Aan de rechterkant staat de passiva-, of creditzijde.
De balans is een verplicht onderdeel van de jaarrekening. In de jaarrekening staat zowel de begin- als eindbalans over een periode. Meestal is dat een jaar. De eindstand van het voorgaande jaar is de beginstand van het volgende jaar.
Een balans is een financieel overzicht van de bezittingen, het eigen vermogen en de schulden van bijvoorbeeld een bedrijf. Het toont de financiële stand van zaken op een bepaald moment en geeft inzicht in hoe een bedrijf is gefinancierd.
De balans heeft altijd een linker- en rechterkant. Links is de debetzijde en staan de bezittingen van de onderneming, die noemen we de activa. Rechts is de creditzijde, hier zien we het eigen vermogen en de schulden die je nog moet betalen, de passiva.
De linkerkolom bestaat uit de debetzijde van de balans (bezittingen, ook wel activa genoemd) en de rechterkolom bestaat uit de creditzijde van de balans (schulden en het eigen vermogen, ook wel passiva genoemd). De bezittingen bestaan uit vaste activa, vlottende activa en debiteuren, samen ook wel 'activa' genoemd.
De balans is een overzicht van de bezittingen, het vreemd vermogen (schulden) en het eigen vermogen van jouw entiteit, zoals een onderneming, instelling of persoon. De balans bestaat uit twee kolommen die met elkaar in evenwicht moeten zijn.
Een jaarrekening is een financieel verslag van je onderneming die elk jaar opgesteld wordt. Een jaarrekening geeft de prestaties, voornamelijk het financiële aspect, van een onderneming weer. In een jaarrekening zijn de balans met toelichting en de winst- en verliesrekening van dat jaar opgenomen.
De winst zelf zal waarschijnlijk op de bank staan en komt hierdoor aan de debetzijde van je balans te staan. De debetzijde bestaat immers uit je bezittingen: de activa. De winst moet ergens in geïnvesteerd zijn of op het banksaldo staan.
Er kunnen verschillende soorten balansen onderscheiden worden. De belangrijkste daarvan zijn de massabalans, de molbalans, de energiebalans en de impulsbalans.
Verschil activa en passiva
Activa zijn bezittingen en passiva zijn de schulden van een onderneming. Hoeveel zakelijk geld jouw bedrijf volgens de balans heeft staat op de activazijde. Daarnaast is op de passivazijde te zien wie de eigenaar van dat geld is.
Links staan de bezittingen, rechts staan de schulden. De balans geeft daarmee de waarde van het bedrijf op de laatste dag van het boekjaar weer. De winst- en verliesrekening geeft een overzicht van alle inkomsten en uitgaven van het voorgaande jaar - en geeft dus het bedrijfsresultaat weer.
Het positieve saldo kan als het ware worden gereserveerd voor de toekomst. Maar eigen vermogen kan ook afnemen door een negatief resultaat (verlies), dus als er in een jaar meer kosten zijn dan inkomsten. Eigen vermogen kan ook op andere manieren toenemen of afnemen.
Je maakt een balans kloppend door al je bezittingen en schulden onder elkaar te zetten. Uiteindelijk moeten aan beide kanten dezelfde bedragen bij elkaar opgeteld staan. Het verschil tussen je bezittingen en je schulden is je eigen vermogen. Door dit bedrag op de balans in te vullen, maak je de balans kloppend.
Je gebruikt de creditzijde om je schulden te boeken en de debetzijde om bezittingen te boeken. De term stamt eigenlijk uit de tijd dat er nog geen rekenmachines waren. Hiermee kon men de positieve en negatieve getallen goed uit elkaar houden.
Waarom is de balans altijd in evenwicht? In principe zie je op de balans hoe je de activa die je bezit kunt betalen met de passiva. Daarom moeten de activa en passiva altijd met elkaar in evenwicht zijn. Daarmee zorg je ervoor dat je jouw financiën beter kunt verantwoorden.
Hoe groter uw bedrijf, hoe meer financiële informatie in het rapport moeten staan. Meestal maakt de accountant of boekhouder de jaarrekening voor u, maar u mag het ook zelf doen. Bij grotere bedrijven met een bepaalde omvang moet een accountant de jaarrekening goedkeuren.
Een eenmanszaak is niet verplicht een jaarrekening bij de Kamer van Koophandel af te geven. Wel moet er aangifte gedaan worden bij de Belastingdienst. Hiervoor is een balans en resultatenrekening nodig.
Het bestaat uit een jaarverslag van het bestuur jaarverslag, een balans, een resultatenrekening of winst- en verliesrekening over het afgelopen jaar, een toelichting op beide, het kasstroomoverzicht en de Overige gegevens met daarin in bepaalde gevallen een accountantsverklaring.