Als leergierige heb je echter een valkuil waar je makkelijk in stapt. Je zet je nieuwe kennis en vaardigheden nauwelijks in, omdat het meer gaat om het proces van leren dan in de praktijk brengen ervan. Tenminste als je het gevoel hebt dat het niet goed genoeg is.
Je bent leergierig als je meer wilt weten over een onderwerp. Ze noemen dit ook wel dorstig naar kennis. Dit betekent natuurlijk niet dat je alleen maar aan het studeren bent, maar je beschouwt je studie als prioriteit. Uiteraard betekent leergierig meer dan veel studeren.
De competentie 'flexibel' komt voor op bijna 16 procent van de cv's, 'leergierig' op bijna 11 procent, en 'nauwkeurig' (of 'accuraat') op ruim 10 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van Start People, op basis van een analyse van ruim 250.000 cv's.
Leergierigheid is een veelgevraagde eigenschap in vacatureteksten, omdat het voor een werkgever belangrijk is dat je bepaalde werkzaamheden snel eigen maakt. Daarnaast is het belangrijk dat je ook op de lange termijn wilt doorgroeien binnen de organisatie.
goedleers, toegewijd, weetgierig, weetgraag. als synoniem van een ander trefwoord: toegewijd (bn) : goedleers, leergierig, naarstig, niet aflatend, nijver, noest, onverflauwd, weetgierig, weetgraag.
Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.
Leervermogen is de mate waarin je nieuwe informatie in je opneemt en deze vervolgens effectief toepast in allerlei (werk)situaties. ... De volgende tips kunnen je daarbij helpen:
Als mensen zijn we van nature uitgerust zijn met een groot leervermogen. Hoewel je schooltijd een deel van de basiskennis voor het werkende en maatschappelijke leven legt, leer je de meeste vaardigheden pas echt in de dagelijkse werkpraktijk.
Hard skills zijn vaardigheden die je nodig hebt om de functie goed te kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde technische vaardigheden zoals het beheersen van een computerprogramma.
Een goed cv laat zien wie jij bent, wat je kan en welke ervaring je hebt opgedaan. ... Dit rijtje voorbeelden van persoonlijke eigenschappen maakt dat duidelijk:
Typerend voor een valkuil is: Het gaat altijd over soms (soms of regelmatig stap je in je valkuil) Wat je als zwak ervaart van jezelf (als minpunt) Wat je bij jezelf door de vingers ziet, waar je aan voorbij zou kunnen gaan of waar je de neiging hebt om het goed te praten.
Hoe meer relevante competenties je hebt, hoe meer kans je maakt op de baan waarop je solliciteert. Houd er wel rekening me dat iedere eigenschap sterke kanten en zwakke kanten heeft. ... Positieve eigenschappen en competenties
Een enkele keer wordt een leervermogentest schriftelijk (met pen en papier) afgenomen. Afname vindt meestal online plaats. Bekwaamheidstests zijn ontwikkeld om meerdere factoren te meten.
De term zelflerend vermogen verwijst naar twee [aan elkaar gerelateerde] kwaliteiten, te weten: [leer-]motivatie en zelfvertrouwen in het schoolse presteren. Samen vormen deze de belang-rijkste pijlers van het zogenaamde academisch zelfbeeld.
Een sollicitatiegesprek kan zenuwslopend zijn. Je wil graag goed overkomen, de juiste antwoorden geven op vragen, maar ook jezelf blijven. ... Zwakke punten:
Je kunt valkuilen nog het beste vergelijken met slechte eigenschappen. Een valkuil is dan ook een eigenschap of kwaliteit die je te veel, of als destructief talent, inzet en laat zien. Een kwaliteit wordt automatisch een valkuil als je er het woord 'te' voorzet (behalve dan bij 'te'vreden).